Rumlar dedektif tutuyor
Rumların, Orams davasıyla ilgili İngiliz İstinaf Mahkemesi'nin verdiği kararın ardından KKTC'deki eski mallarını kullanan yabancılarla ilgili dava açmak için, gerekli bilgileri derlemek üzere dedektif tutmaya başladıkları bildiriliyor.
cumhuriyet.com.trRum basınında yer alan haberlere göre, Orams davası kararının ardından birçok Kıbrıslı Rum, KKTC'de 1974 öncesi sahip oldukları eski taşınmazları için Rum mahkemelerinde dava açabileceklerini öğrenerek harekete geçti.
Alithia gazetesinin haberine göre, birçok Kıbrıslı Rum, taşınmaz malını kullanan kişilerin kimlik bilgilerini öğrenmek için özel dedektiflerin ya da tanıdıkları Kıbrıslı Türklerin yardımına başvurmaya başladı.
Gazete, ''Orams davasının ardından tüm AB vatandaşları hatta Kıbrıslı Rumlar ve Kıbrıslı Türkler aleyhine de dava açılabileceğini, KKTC'de eskiden Kıbrıslı Ruma ait bir restoranda yemek yiyen ya da otelde konaklayan yabancıların ve Kıbrıslı Rumların dava edilebileceğini'' iddia etti.
İngilizler endişeli
KKTC'de özellikle yazlık ev sahibi olan İngiliz vatandaşları başkent Londra'da bulunan bazı sivil toplum örgütlerini ve insan hakları kuruluşlarını arayarak, bu kararın kendilerine nasıl yansıyacağı konusundaki endişelerini dile getiriyor ve alınan kararın nasıl uygulanacağına ilişkin sorular yöneltiyor.
Özellikle KKTC'ye yönelik izolasyonlarla ilgili yaptığı protestolarla bilinen "Ambargolular" adlı insan hakları grubu da, konuya ilişkin KKTC'de mülk sahibi olan çok sayıda İngiliz vatandaşından günde binlerce e-posta aldıklarını ve bu kişilerin aleyhlerinde dava açılırsa evlerinden çıkmak ve tazminat ödemek zorunda kalıp kalmayacakları yönünde sorular sorduklarını belirtiyor.
Orams kararı
İngiliz İstinaf Mahkemesi'nin 19 Ocak'ta aldığı ve davacı Rumu haklı bulduğu nihai kararın, Rum mahkemesinin Orams davasına ilişkin daha önce almış olduğu kararların Birleşik Krallık'ta da uygulamaya konulabileceği anlamı taşıdığı belirtilmişti.
Rum mahkemesi daha önce aldığı kararda, ''Lapta'daki arazinin Kıbrıslı Rum Meletis Apostolides'e ait olduğuna'' hükmetmiş, ''Linda-David Orams ailesinin Apostolides'e maddi tazminat ödemesi, arazinin sahibine iade edilmesi, araziyi işgal ettikleri süre kadar kira ödemeleri, arazi üzerine inşa ettikleri villayı yıkmaları ve Apostolides'in mahkeme masraflarının karşılanması'' kararına varmıştı.
Bu kararın, sadece İngiliz vatandaşlarını değil, KKTC'de emlak sahibi olan özellikle İsveç, Almanya ve Bulgaristan'dan gelen AB vatandaşlarını da etkileyebileceği belirtiliyor.