Rumlar çözüme inanmıyor
Kıbrıs Rum kesiminde yapılan bir ankete katılanların yüzde 72'si, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ve Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas arasında yürütülen doğrudan müzakerelerle çözüme yaklaşılmayacağı görüşünde.
cumhuriyet.com.trRum Fileleftheros gazetesinde bugün yayımlanan ve Gnora/RAI şirketi tarafından, Güney Kıbrıs genelinde 18 yaş ve üzerindeki 623 kişiyle yapılan anketin sonuçlarına göre Rumlar, gelecek 12 ayda Kıbrıs sorununa çözüm bulunması perspektifine oldukça çekimser yaklaşıyor.
Herhangi bir çözümde dönüşümlü başkanlığa karşı çıkan Rumların yüzde 36'sı da herhangi bir çözümün Rumlar tarafında kabul edilebilmesi için, Türkiye kökenli KKTC vatandaşlarının tümünün adadan ayrılmasını istiyor.
Rumların yüzde 72'si yürütülmekte olan doğrudan müzakereler prosedürüyle çözüme yaklaşılmayacağı görüşündeyken yüzde 28'i ise bu prosedüre olumlu yaklaşıyor. Yaş açısından incelendiğinde yeni nesil ve çok daha üretken yaşlarda olan Rumlar "tünelin ucunda ışık görmüyor."
Partilerin görüşleri olumsuz
Habere göre Hristofyas'ın partisi, komünist AKEL'in seçmenleri ikiye bölünmüş durumda; yüzde 50'si çözüme ulaşılabileceği, yüzde 50'si de ulaşılamayacağı görüşünde. Avrupa Partisi (EURO.KO) seçmenlerinin ezici çoğunluğu, ana muhalefet demokratik Seferberlik Partisi (DİSİ) seçmeninin yüzde 76'sı ve Demokratik Parti (DİKO) seçmeninin de yüzde 78'inin kanaati çözüm konusunda tamamen olumsuz.
Ankete katılanların yüzde 56'sı, Kıbrıs sorununa bulunacak herhangi bir çözümün Rum tarafınca kabul edilebilmesi için "dönüşümlü başkanlığı" öngörmemesi gerektiği görüşünde.
Habere göre anketten, Türkiye kökenli KKTC vatandaşları konusunda Rumların görüşlerinde geçmişe göre az da olsa değişiklik ve bu konudaki görüşlerinin çok daha yumuşak olduğu sonucu çıktı. Rumların yüzde 36'sı herhangi bir çözümde Türkiye kökenlilerin belli bir oranının adada kalmasının kaçınılmaz olduğu görüşünde. Ankete katılanların yüzde 25'i Türkiye kökenlilerin KKTC'de doğmuş çocuklarına, Türkiye'den gelenlerden daha farklı bakılması gerektiğini düşünüyor. Rumların yüzde 36'sı da herhangi bir çözümün kabul edilebilmesi için Türkiye kökenli KKTC yurttaşlarının tamamının adadan gitmesi gerektiğini savunuyor.
Türkiye'nin AB üyeliği konusunda ise Rum halkının yüzde 78'i, Türkiye'ye tam üyelik değil imtiyazlı ortaklık verilmesi gerektiği görüşünde. Anketten, 10 Rum'dan 7'sinin, Türkiye'nin AB üyelik sürecinin engellenmesine sıcak baktığı sonucu da çıkıyor.
"Hava ve deniz limanlarını Güney Kıbrıs uçak ve gemilerine açmaması durumunda Güney Kıbrıs'ın Türkiye'ye tepkisi ne olmalı" sorusuna ankete katılanların yüzde 71'i, "Türkiye'nin üyelik süreci engellensin", yüzde 24'ü "üyelik süreci engellenmesin ama Ankara'nın bu yükümlülüklerini yerine getirmesi beklensin" yanıtını verdi.
Ankette, "Güney Kıbrıs Türkiye'nin üyelik sürecini veto edebilir mi" sorusuna ise yüzde 72 "evet", yüzde 24 "hayır" yanıtı verildi.