Rumlar, AİHM kararına karşı çıkıyor
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM), KKTC'deki eski taşınmaz malları için Türkiye aleyhine başvuruda bulunan ve pilot dava niteliği taşıyan 8 Kıbrıslı Rum'un başvurusunu reddederek, KKTC Taşınmaz Mal Komisyonu'nu yasal iç hukuki organı olarak tanımasının ardından, Rum hükümeti, Rum göçmenlere, ''Komisyona başvuruda bulunmayın'' çağrısı yaptı.
cumhuriyet.com.trRum hükümeti adına açıklama yapan sözcü Stefanos Stefanu, AİHM'nin kararını ''kabul edilemez'' olarak değerlendirdi. Stefanu, Rum göçmenlerden, KKTC Taşınmaz Mal Komisyonuna başvuruda bulunmamalarını istedi.
Stefanu, AİHM'nin 8 Kıbrıslı Rum'un davasını Komisyona havale etmesinin ''olumsuz bir gelişme'' olduğunu belirterek, ''AİHM nasıl olur da Türkiye'nin 'yasa dışı' hareketlerine dayanan 'yasa dışı' bir Komisyona havale edebilir?'' ifadesini kullandı.
Kararın birçok soruna yol açtığını ve bunların çok dikkatli bir şekilde inceleneceğini kaydeden Stefanu, AİHM'nin bu kararı almasındaki bir önemli etkenin de Kıbrıslı Rumların çok sayıda başvurusuyla mahkemenin ağır bir çalışma yükünde bulunması olduğunu belirtti.
Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'ın birçok kez, ''Kıbrıs sorunu gibi siyasi sorunların mahkemelerde değil müzakere masasında çözülebileceğini'' söylediğini iddia eden Stefanu, ''elbette bunun da uluslararası hukuk kuralları ve mahkemelerde alınan kararlardan faydalanılarak yapılabileceğini'' kaydetti.
''AİHM'nin kararının Kıbrıs sorununda mülkiyet konusundaki müzakereleri etkileyip etkilemeyeceği'' yönündeki bir soruya karşılık ise Stefanu, müzakere masasına sundukları tezlerinin uluslararası hukuka ve Güney Kıbrıs'ın devletlerarası başvurularına dayandığını, Kıbrıslı Rumların haklarını talep etmeye devam edeceklerini söyledi.
Stefanu ayrıca, AİHM'nin bundan sonra hiçbir Kıbrıslı Rum'un mülkiyet konusundaki başvurusunu kabul etmeyeceğini ifade ederek, Kıbrıslı Rumlara KKTC Taşınmaz Mal Komisyonuna başvuruda bulunmamaları çağrısı yaptı.
Rum sözcü, Kıbrıs sorununa bütünlüklü bir çözüm bulunması ve mülkiyet konusunu da bu bütünlüklü çözüm içerisinde çözme çabalarını sürdüreceklerini de kaydetti.
Politis: Türkiye 'B Planı' hazırlıyor
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) Kıbrıslı Rumların mülkiyet başvuruları için KKTC Taşınmaz Mal Komisyonunu yasal iç hukuk organı olarak tanımasından önce, Türkiye'nin KKTC'deki eski Rum taşınmaz mallarının değeriyle ilgili bir rapor hazırladığı ve eski Rum mallarının değerinin yaklaşık 5 milyar Avro olarak hesaplandığı iddia edildi.
Kıbrıs Rum kesiminde yayımlanan Politis gazetesi, ''AİHM'nin mülkiyet konusundaki kararının ardından Türkiye'nin 'B Planı' hazırladığını'' yazdı.
Gazete, konuya ilişkin haberinde, Türkiye'nin AİHM'nin KKTC Taşınmaz Mal Komisyonunu yasallaştırmasının sonrasına ilişkin hazırlıklarını önceden yaptığını, bu çerçevede KKTC'deki eski Kıbrıslı Rumların tüm taşınmaz mallarının değerinin hesaplandığı bir rapor hazırladığını iddia etti.
Politis, ''Türkiye'nin söz konusu raporda Kıbrıslı Rumların taşınmazlarının dostane anlaşmalarla hallinin yaklaşık 4,5 milyar sterlin, yani 5 milyar Avro'dan biraz fazla, olarak hesapladığını, raporun içeriği hakkında AİHM'nin kararından çok önce Avrupa Konseyi ve bizzat AİHM'de bilgilendirmelerde bulunduğunu'' savundu.
Türkiye'nin bu hesaplamayı, tüm Kıbrıslı Rumların taşınmazları için Komisyona başvuracağını düşünerek yaptığını, ancak tüm Kıbrıslı Rumların başvurmalarının olası görülmediğini belirten gazete, AİHM'nin bu kararıyla ayrıca, KKTC Taşınmaz Mal Komisyonunun işleyişine ilişkin yasada öngörülen komisyonun görev süresinin bitim tarihinin, yani Aralık 2011'i benimsemiş olduğunu ileri sürdü.
Gazete, 5 milyar Avro'luk rakama, kapalı bölge Maraş'taki malların tazminin de dahil olduğunu, Kıbrıslı Rumların taşınmazlarıyla Güney Kıbrıs'ta bulunan Kıbrıslı Türklerin taşınmaz mallarının takas edilmesi durumunda ise bu rakamda önemli bir düşüş sağlanacağını vurguladı.
Türkiye'nin hazırladığı ve Strasbourg'da da bilgilendirmede bulunduğu 5 milyar avronun, kullanım kaybı göz önüne alınmadığında, Kıbrıslı Rumların KKTC'deki taşınmazlarının gerçek değerine çok yakın olduğunu da işaret eden gazete, Rum Tapu Dairesinin değerlendirmelerinin de bunu doğruladığına işaret etti.
Rum Tapu Dairesinin değerlendirmesinde, çözüm durumunda Kıbrıs Rum tarafına iade edilecek taşınmazlar, kapalı bölge Maraş ve Karpaz bölgesi hesaba katılmaksızın, KKTC'deki Rum taşınmaz malları için 4 milyar avroluk bir miktarın gerektiğinin yer aldığını, bu görüşün müzakere masasında da gündeme geldiğini aktaran gazete, bu miktarın bir çözüm sonrasında hemen ödenmesinin imkansız olduğunun da vurgulandığını belirtti.
"Orams kararı uygulanmayabilir"
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) Kıbrıslı Rumların mülkiyet başvuruları için KKTC Taşınmaz Mal Komisyonunu yasal iç hukuk organı olarak tanıma kararından sonra Orams davasıyla ilgili kararın uygulanmayabileceği belirtildi.
Rum Politis gazetesinin, ''AİHM'deki yenilginin ardından'' başlığıyla verdiği haberde, Orams davası kararının bir Rum mahkemesi kararının devamı olarak alındığı, diğer içtihatların eksik olduğu, bu nedenle AİHM'nin Orams davasında aldığı kararın uygulanamayabileceği belirtildi.
Haberde, Rum göçmenlerin Türkiye aleyhine AİHM'ye başvuru serüvenlerinde yalnızca Titina Loizidu'nun tazminat aldığı anımsatıldı.