Rum tarafında 3. ekonomik paket açıklandı

Kıbrıs Rum yönetimi Maliye Bakanı Kikis Kazamis, Güney Kıbrıs'ın Avrupa Destek Mekanizması'na (EFSF) girmesini engellemeye yönelik 3. ekonomik tedbir paketini açıkladı. Pakette, memur maaşlarının 2 yıl süreyle dondurulması, özel sektördeki üst kademe çalışanlarının vergi diliminin genişletilmesi ve yerli firmaların cirolarına ek vergi getirilmesi var.

cumhuriyet.com.tr

Kazamias'ın üçüncü paketi açıklamak için dün düzenlediği basın toplantısında, 2 yıl süreyle uygulanacak tedbirlerin hafta başından itibaren sendikalarla görüşüleceğini söyledi.

Memur maaşlarına iki yıl süreyle maaş ve eşel-mobil artışı yapılmaması ile 2012'de 125, 2013'te de 230 milyon Avro tasarruf yapılacağını belirten Kazamias, bunun 2012 yılında bütçe açığının azaltılmasına ve yabancı piyasanın ve uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının Güney Kıbrıs'a güveninin artırılmasına yardımcı olacağını kaydetti.
Kazamias, önerinin kabul edilmesi halinde Rum devlet memurlarının Aralık 2011'deki maaşlarını Aralık 2013'e kadar almaya devam edeceklerini söyledi.

Üzerinde çalışılan bütün tedbirlerin Rum Bakanlar Kurulu'nun onayına sunulacağını ifade eden Kazamias, tedbirlerin, Avrupa Komisyonu'nun olası yaptırımlarından kaçınılabilmesi için 15 Aralık'a kadar ''ileri götürülmelerinin'' şart olduğunu vurguladı. AB'nin Güney Kıbrıs'a yönelik ültimatomunda bütçe açığının 2012'de yüzde 3'ün altına düşürülmesinden söz edildiğini hatırlatan Kazamias, ''Güvenilir olduğumuz konusunda ikna edebilirsek GSMH'nin yüzde 0,2'sine, rakamsal olarak 36 milyon Avro'ya denk gelen cezanın verilmesine neden kalmaz'' dedi.

Özel sektörün katkısıyla ilgili tedbiri anlatırken, bunun kademeli olacağını kaydeden Kikis Kazamias aylık maaşı 2 bin 500-3 bin 500 Avro olan özel sektör çalışanlarının maaşlarından yüzde 0,5; maaşı 3 bin 500-5 bin arası olanlardan yüzde 1 ve 5 bin Avro'nun üzerinde maaş alanlardan da yüzde 1,5 kesinti yapılacağını söyledi.

Yerli firmaların cirolarına getirilecek ek verginin yüzde 0,5'i aşmayacağını ifade eden Kazamias, ''şirketler vergisinin artırılmasının ülke çıkarına olmadığını, çünkü böyle bir şeyin, bölgesel yatırım merkezi olarak Güney Kıbrıs'ı ve geçen yıl şirketler vergisinin yüzde 60'ını ödeyen yabancı şirketlere darbe vuracağını'' belirtti.

Kazamias, Rum Bankalar Birliği'ne ve banka çalışanları sendikalarına da çağrı yaptı ve ekonominin ayağa kaldırılması için bankacılık alanında Dimitris Hristofyas hükümetinin pratiğini izlemelerini istedi. Kazamias, ''Aksi halde ülkenin Destek Mekanizması'na girmesine kesin gözüyle bakılması gerekir'' uyarısında bulundu.

''Daha fazla böyle gitmez. Yapısal nitelikte kurumsal kararlar almak zorundayız'' diyen Kazamias, siyasi partilere de, Rum meclisinde bulunan KDV'nin yüzde 15'ten 17'ye çıkarılması önerisinin bir an önce geçirilmesi çağrısı yaptı.