Ruhsatsız labaratuvarlar riskli

Talasemi Federasyonu Başkanı Prof. Dr. Duran Canatan, talasemi tespiti yapılan laboratuvarların bir çoğunun Sağlık Bakanlığı'ndan ruhsat almadığını belirterek, ''Bu durum yeni doğanlarda hastalık riskini artırıyor'' dedi.

cumhuriyet.com.tr

Talasemi Federasyonu Başkanı Prof. Dr. Duran Canatan, düzenlediği basın toplantısında, üç basamaktan oluşan tanı merkezleri bulunduğunu ve bu tanı merkezlerinin talaseminin ayrı evrelerine hizmette bulunduğunu söyledi.

Birinci basamak tanı merkezinde, toplum eğitimi, talasemi tespiti testlerinin düzenli yapılması ve rehberlik gibi hizmetlere yer verildiğini belirten Prof. Dr. Canatan, birinci basamak tanı merkezlerinde söz konusu ruhsatsız laboratuvarların hizmet vermesi sıkıntısının yaşandığını bildirdi.

Prof. Dr. Canatan, talasemi tespiti testlerini ruhsatsız yapan laboratuvarların, kişileri yanlış yönlendirdiğini ve yeni doğanlarda hastalık riskini arttırdığını öne sürdü.

33 ilde, 40 birinci derece merkezi bulunduğunu anlatan Prof. Dr. Canatan, özellikle Antalya, Muğla, Antakya ve Mersin'dekilerin donanımlı merkezler olduğuna dikkati çekti.
Prof. Dr. Canatan, şu bilgileri verdi:

''İkinci basamak tanı merkezleri devlet hastanelerine kurulabiliyor ve bakanlığa bağlı birçok hastanede tedaviye yönelik hizmet veriliyor. Üçüncü basamak tanı merkezlerinde ise doğum öncesi tanı ruhsatıyla hizmet veriliyor. Talasemi Federasyonu olarak daha önce doktorlara talasemi yaz okulu düzenledik. Yaz okulu kapsamında, kitapçıklar dağıtarak kendilerine eğitim verdik.
Talasemi tanısı konusunda ruhsat alamayan laboratuvar ve merkezlerdeki bazı doktorların, rant sağlamak amacıyla talasemi tespiti için vatandaşlara test uyguluyor. Talasemi tespiti testleri Antalya'da Hıfzıssıhha, 9 No'lu Sağlık Ocağı, Vakıf Hastanesi, Akdeniz Üniversitesi Hastanesi ve Akdeniz Kan Hastalıkları Vakfı (AKHAV) olmak üzere beş merkezde yapılıyor.''

 

Testler ücretsiz

Geçen yılın Temmuz ayından beri bu merkezlerde talasemi tespiti testlerinin ücretsiz yapıldığını bildiren Prof. Dr. Canata, yurttaşların bu konuda yeterli bilgi sahibi olmamalarından dolayı, ruhsatsız laboratuvarların test için devreye girdiklerini öne sürdü.
Prof. Dr. Canatan, 1 Kasım'dan itibaren talasemi hastası 10 gencin üniversite öğrenimine katkıda bulunmak üzere burs vereceklerini ifade etti.