RTÜK'ün AKP'li yöneticileri bile TRT'ye isyan etti

RTÜK’ün atanmış bürokratı da seçilmiş AKP’li Başkanı da TRT’nin adaletsiz yayın yaptığına karar verdi. Hazırlanan rapor üst kurul gündemine alındı.

Sinan Tartanoğlu

24 Haziran Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimleri dönemi, kamu yayıncısı TRT ve özel radyo ve televizyon kanallarının muhaleft partileri ve cumhurbaşkanı adaylarına karşı adaletsiz yayın politikaları tartışmaları ile geçti. Cumhurbaşkanı adayları, başta TRT olmak üzere televizyon kanallarınının bu tutumlarını miting meydanlarında sert sözlerle eleştirdi. YSK, kendi belirlediği yayın ilkelerini hangi kanalın çiğneyip çiğnemediğini haftalarca merak bile etmedi. RTÜK, kanalları anayasal bir kurum olan YSK’nın talimatları uyarınca denetlemeye uzun süre sonra başladı. OHAL KHK’sının suç olarak tanımlanan adaletsiz yayınlar karşısında uygulanacak yaptırımları yürürlükten kaldırması nedeniyle adaletsiz seçim yayınlarının önüne geçilemedi.

Yayınlara mercek

RTÜK, yine de bazı kanalların seçim dönemi yayınlarını inceledi. TRT Haber kanalına yönelik inceleme ise 8-14 Haziran tarihleri arasındaki 7 gün boyunca 24 saatlik yayını kapsadı. Sözkonusu tarihler içerisinde hükümet faaliyetleri hariç, sadece seçimlere ilişkin yayınlar dikkate alındı. Seçime yöneli yayınlar, “söz ve yorum programları”, “haberler”, “miting, kapalı salon toplantısı, basın toplantısı” başlıkları altında tarih, saat, süre ve içerik belirtilerek tek tek raporlandı.

Programlar adaletsiz

üst kurul uzmanının hazırladığı izleme ve değerlendirme raporunda, TRT Haber’de yayımlanan söz ve yorum programları için, “AK Parti temsilcilerinin konuk olarak alındığı; ancak seçime katılacak diğer siyasi parti temsilcilerine yer verilmediği” tespiti yapıldı.

‘Tarafsızlığı ihlal’

Raporun sonuç bölümünde, “TRT Haber’in genel olarak siyasi partilerin haberlerine ve mitinglerine yer vermeye çalıştığı, ancak söz ve yorum programlarında AK Parti dışında seçime katılacak diğer parti temscilerine yer verilmediği, dolayısıyla YSK’nın seçime ilişkin tarafsızlık ilkesine aykırı yayın yapıldığı değerlendirilmiştir. TRT Haber’in seçim dönemi yayınları kapsamında yayınlamış olduğu söz ve yorum programlarında genel olarak tek partiye yer vermesi nedeniyle YSK’nın tarafsızlık ile ilgili hükmünü ihlal ettiği değerlendirilmiştir” ifadeleri kullanıldı. RTÜK’ün 3 izleme uzmanının TRT Haber’in taraflı yayın yaptığına ilişkin raporu, Üst Kurul gündemine getirilmek üzere İzleme ve Değerlendirme Daire Başkanlığı’na sunuldu. Hem rapor hem de TRT Haber’in yayın kaydı daire tarafından incelendi. RTÜK’ün bürokrat yöneticisi, İzleme ve Değerlendirme Daire Başkanvekili Yaşar Uğurlu, RTÜK Başkanı İlhan Yerlikaya’ya “Rapor hakkında karar alınmasını teminen yazımızın ve eklerinin Üst Kurul’a havalesini, takdir ve tensiplerine arz ederim” ifadelerinin olduğu imzalı yazısını gönderdi. RTÜK’ün AKP kontenjnanından seçilen Yerlikaya da TRT Haber’in adaletsiz yayın yaptığına ilişkin ayrıntıların sunulduğu rapora “olur” vererek, üst kurul gündemine havale etti.

3 yayın fırsatmış

7 günlük TRT Haber yayınında yer alan Haber Bültenlerinde ise; AKP’ye toplamda 10 saat 4 dakika 37 saniye, MHP’ye 1 saat 10 dakika 51 saniye yer verildiği belirlendi. Rapora göre CHP’ye 3 saat 16 dakika 39 saniye, İYİ Parti’ye 1 saat 35 dakika 46 saniye, Vatan Partisi’ne 20 dakika 36 saniye, Saadet Partisi’ne ise 15 dakika 6 saniye yer ayrıldı. Raporda, bu tablo için “siyasi partilere mümkün olduğu kadar fırsat tanınmaya çalışıldığı” değerlendirmesi yapıldı.