RTÜK, Doğan Grubu'na 3 ay süre verdi

RTÜK, yabancıların tek bir radyo-TV'ye, en fazla yüzde 25 ortak olabileceğine dikkat çekerek Doğan Medya Grubu içinde yer alan yayıncı kuruluşların söz konusu kurula aykırı durum oluşturduğunu bildirdi. Kurulca, söz konusu durumun düzeltimesi için gruba 3 ay süre verildiği keydedildi.

cumhuriyet.com.tr

RTÜK tarafından yapılan açıklamada, kurulun 13 Ekim tarihinde yapılan toplantısında Maliye Bakanlığı Gelir İradesi Başkanlığı'nın Doğan TV Holding için hazırladığı vergi raporun görüşüldüğü hatırlatıldı ve "Söz konusu rapora dayalı Üst Kurulumuz tarafından başlatılan inceleme çerçevesinde uzmanlardan teşkil edilmiş komisyon çalışmalarını sonuçlandırmıştır. Uzmanlarımızca da yapılan tespitler neticesinde Doğan Medya Grubu içinde yer alan yayıncı kuruluşların sahiplik yapılarında Radyo ve Televizyon Kuruluş ve Yayınları Hakkında Kanun'un düzenlemelerine aykırı durumun oluştuğu görülmüştür" denildi.

Üst Kurulca, Doğan Medya Grubu içindeki yayın kuruluşlarının Radyo ve Televizyon Kuruluş ve Yayınları Hakkında Kanun'unun 29. maddesinin (h) ve (ı) bentlerine durumlarının uydurulması için 3 ay süre verildiği kaydedilen açıklamada şöyle denildi:
"Üst Kurula lisans ve izin için müracaat etmiş, ancak henüz işlemeleri tekemmül etmemiş kuruluşların, ortaklık yapılarını söz konusu kanunun (h) ve (ı) bentlerine uygun hale getirilerek, Üst Kurula yeniden müracaat etmeleri ve aksi halde taleplerin Kurulca değerlendirmeye alınmasının mümkün olmadığının bildirilmesi, Türkiye'deki özek radyo ve televizyon kuruluşlarına şirket sermaye yapılarını doğrudan veya dolaylı yabancı sermaye oranı durumlarının sorulması ve gelecek bilgi ve belgelere göre işlem yapılması kararlaştırılmıştır."

 

Yasa ne diyor?

Radyo ve Televizyon Kuruluş ve Yayınları Hakkında Kanun'unun 29. maddesinin (h) ve (ı) bentlerinde şu ifadeler yer alıyor:
"(h) Bir özel radyo ve televizyon yayın kuruluşunda yabancı sermayenin payı ödenmiş sermayenin % 25'ini geçemez.
(ı) Bir özel radyo ve televizyon yayın kuruluşunda ortak olan gerçek veya tüzel yabancı kişi bir başka radyo ve televizyon kuruluşuna ortak olamaz."

 

Rapor ne diyor?

RTÜK'ün, değerlendirdiği Gelirler Kontrolörleri'nin raporunda, Doğan Grubu'nun "mevzuatı peçeleme" işlemleri şöyle özetlendi:
"Hisse değişim zinciri maliklik (sahiplik) kompozisyonunu değiştirmemiş, DYH A.Ş ve DTV Holding A.Ş'nin değişim sebebiyle hisse oranları değişmediği gibi yabancı hissedarların payları da hisse değişiminden etkilenmemiştir. Değişen tek şey vardır, o da yabancı hissedarların 28 TV-radyo şirketine ortaklığının peçeleme ile gözden uzaklaştırılmasıdır.
RTÜK Kanunu'nun 29'uncu maddesine göre bir özel radyo ve televizyon kuruluşunda yabancı sermaye payı yüzde 25'i geçemeyeceği gibi, bir özel radyo TV yayın kuruluşunda ortak olan gerçek veya tüzel yabancı kişi, başka bir radyo-TV kuruluşuna ortak olamaz. Ancak, devre konu edilen 28 adet TV-radyo şirketinde yabancı payı yüzde 25'i aşmıştır. Doğan TV Holding A.Ş, D Yapım Reklamcılık ve Dağıtım A.Ş, Doğan Prodüksiyon Hizmetleri A.Ş ve Alp Görsel İletişim Hizmetleri A.Ş'deki incelemeler sırasında 28 adet radyo ve TV kuruluşunun sermayesinde yüzde 25 oranını aşan yabancı hissesi olduğu ve bazı yabancıların bu TV ve radyo kuruluşlarında birden fazla ortaklığı bulunduğu tespit edildi."