Rousseau 300 yıl sonra güncelliğini koruyor

Jean Jacques Rousseau'nun doğumunun 300. yılı olması dolayısıyla düzenlenen etkinlikler arasında yer alan "Rousseau ve Türkiye" başlıklı uluslararası kolokyumu İstanbul Notre Dame de Sion (NDS) Fransız Lisesi'nde başladı.

cumhuriyet.com.tr

Bugün başlayan ve 4 mayıs Cuma gününe kadar devam edecek olan kolokyumun açış konuşmasını Bilim Kurulu Koordinatörü Martin Stern, Fransa İstanbul Başkonsolosu Hervé Magro, NDS öncülüğünde etkinliğe katkıda bulunan Fransız Kültür Merkezi Müdürü Bérénice Gulmann ve Fransız Anadolu Araştırmaları Enstitüsü (İFEA) Müdürü Nora Şeni yaptılar.

Açılış oturumunda bilim kurulunu tanıtan Stern, kolokyum programını özetledi. Gulmann etkinliklere katkıda bulunan herkesi kutladı. Şeni daha önce de Isaac Rousseau ile ilgili düzenlenen kolokyumu da hatırlatarak; "Filozofun hiç gelmediği halde 19 yy Türk düşüncesini etkilediği açıkca görülüyor." diyerek bu etkinliklerin önemine dikkat çekti. Birçok başarılı etkinliği gerçekleştiren NDS’yi kutlayarak konuşmasına başlayan Magro ise filozofun 300 yıl önce yaşadığı halde bugünün siyaset bilimi, eşitlik, özgürlük, demokrasi anlayışı üzerine çok önemli, bize çağdaş gelen fikirler ileri sürdüğünü vurguladı. Margo; "Bu sadece bir tarih kolokyumu değildir. Rousseau güncelliği Türkiye ve Fransa için koruyor. Siyaset yönetimi, anayasa tartışmaları için gözden geçirilmesi gereken çok önemli ipuçları veriyor." diyerek büyüme ile birlikte Avrupa’da da demokrasinin sorunlarının arttığına işaret etti.

İlk günün “Rousseau’nun Ailesi ve Dönemin Tarihi Koşulları” başlıklı Tuna Ertem’in yönettiği ilk oturumda Avrupa Jean-Jacques Rousseau Kurulu Başkanı, Cenevreli eğitimci yazar Rémy Hildebrand, “Pera’daki Cenevre cemaatinin bir üyesi olarak Isaac Rousseau” başlıklı sunumunda J.-J Rousseau’nun ailesini dolayısıyla eğitiminin dayandığı kökleri anlattı. Bugün açılacak olan serginin de küratörü olan Hildebrand ; "Bütün bu etkinliğin ilk çıkış noktası olan Osmanlı döneminin saat tamircisi baba Isaac için Galataya 2002’de Türkçe - Fransızca plaka koyduk ama oturduğu evi, sokağı henüz bulamadık. Türkçe, Osmanlıca, Fransızca bilen araştırmacılardan yardım bekliyoruz." diyerek İstanbul’da arşiv müzesi olup olmadığını sordu. Hildebrand, konuşmasında Orhan Pamuk’un yazılarından örnekler vererek Osmanlıda saatlerin zamanı göstermenin ötesinde farklı mistik bir anlamı olduğuna da dikkat çekti.

Eş zamanlı çeviriyle gerçekleşen kolokyumda; “Osmanlı Devletinde ve Türkiye’de Rousseau Yazılarının Yayınlanması”, “Rousseau’nun Siyasi Metinlerinin Türkiye’deki Yankıları”, “Rousseau’nun siyaset ile din arasındaki bağları algılayışı karşısında Mustafa Kemal laikliğinin konumu”, “Felsefeden Siyasi Harekete Kemalizm’de Rousseau ve Auguste Comte’a yapılan atıflar” gibi birçok başlık altında sunumlar  ile bu bağlamda tartışma ve diyalog gerçekleşecek.

Kolokyumda bugün saat 19.30'da "Kabahat Rousseau'nun" adlı filmin gösterimi gerçekleşti. Aynı film 16 Mayıs'ta Fransız Kültür Merkezi'nde ikinci kez gösterilecek.
2 Mayıs - 2 Haziran günleri arasında devam edecek olan "Rousseau ve Türkiye – Düşler ve Kuramlar" etkinlikleri arasında sergi, konferans, söyleşi ve konserler de yer alıyor.