Rota virüsü çocukları tehdit ediyor
Son günlerde çocuklarda rota virüsüne bağlı ishal vakalarına sıklıkla rastlandığı, aşırı kusmanın da eşlik ettiği bu hastalığın ölümcül olabileceği bildirildi.
cumhuriyet.com.trÖzel Tekden Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahmet Selim Hasözler, yaptığı açıklamada, son günlerde çocuklarda rota virüsüne bağlı ishal vakalarına sıklıkla rastladıklarını söyledi.
İshalin 5 yaşın altındaki çocuklarda en sık görülen enfeksiyonların başında yer aldığını ifade eden Hasözler, şu bilgileri verdi:
''İshale neden olan etken virüslerdir. İshalde en çok korkutan olay da vücuttaki su ve elektrolit kaybıdır. Çocuk ishal olduğunda kaybettiği su ve elektroliti ağızdan tekrar yerine koyarsak çok fazla problem olmaz. Çocuğa yaşına uygun olabilecek pirinç, şeftali, muz, patates, ayran, çay gibi sıvı içerikli gıdaları vermek, eğer süt çocuğu dönemimdeyse bol anne sütü vermek ana tedavidir. Ağızdan 'ORS preparatları' dediğimiz tuz, şeker, karbonat ihtiva eden elektrolit kaybını yerine koyan ilaçlar da ana tedavi arasında yer alır.''
Kayseri'de görülen ishallerin çoğunun rota virüsünden kaynaklandığına dikkati çeken Hasözler, virüsün özellikle 2 yaşına kadar tehlikeli olduğunu anlattı.
Hasözler, rota virüsünde 'aşırı ishal ve aşırı kusma' beraber seyrettiği için başlangıçta gribal bir enfeksiyon gibi algılanabileceğini ifade ederek, şöyle devam etti:
''Rota virüsü, bağırsak epiteline zarar vererek, emilimi azaltmakta ve aşırı derecede dışkılama nedeniyle çocukta su kaybına neden olmaktadır. Su kaybı olan çocukta ilk bulgu göz küresinin içeri çökmesidir. Daha sonra ağızda kuruma, halsizlik, karın cildinin hamur kıvamına gelmesi gibi çocuğun susuzluğunun derecesine göre artan şikayetler görülür.
Burada ishalden ziyade kusmadan korkarız. Aşırı derecede kusan bir çocuk yeterli miktarda sıvı ve elektrolit alamadığından halsiz kalır, tansiyonu ve kan şekeri düşmeye başlar. Böyle bir tabloda mutlaka serum takviyesi, yani damardan elektrolit kaybını yerine koyacak tedaviler gereklidir. Aksi taktirde ölümcül bir tablo ile karşılaşabiliriz.''
Çocukların rota virüsünden aşı ile de korunabileceğini belirten Hasözler, ''Bu aşı bebeğin ilk 6 ayında 2 doz şeklinde yapılmaktadır. Ancak, ishallerdeki genel yaklaşım temizliktir.
Özellikle anne ve babanın ellerini iyi yıkaması, hijyen şartlarının iyileştirilmesi çocuğa mikrop bulaştırılmaması açısından önemlidir. İshal başladığında, ev şartlarında ilaçsız tedavi etmeye çalışabiliriz. Ama aşırı kusma, ateş yüksekliği, halsizlik gibi bulgular varsa mutlaka bir hekimin görmesi gerekir'' diye konuştu.