Roboski ve Cizre dahil tüm dosyalar açılsın

Açığa alınan yargıç ve savcıların davalarının gözden geçirilmesi istendi.

SELİN GÖRGÜNER

Darbe girişiminin ardından Fethullah Gülen Cemaati’ne yönelik operasyonlarda Güneydoğu’da görev yapan birçok üst düzey askeri yetkili tutuklanması bölgedeki soruşturmaları yürüten hâkim ve savcıların da açığa alınması Roboski katliamı ve özellikle son 1 yılda yaşanan sivil ölümleri, hak ihlalleriyle ilgili dosyaları yeniden gündeme getirdi.

Roboskili ailelerin avukatlığını da yapan Şırnak Baro Başkanı Nuşirevan Elçi, “Bilindiği gibi Roboski’de 34 insan hunharca öldürüldü. Buna rağmen takipsizlik kararı verildi. Gerek mahkemelere gerekse Anayasa Mahkamesi’ne yaptığımız tüm itirazlar geri çevrildi. Böylesine vahim bir olaya ilişkin takipsizlik kararı verilmesi bile hukukun genel ilkelerine aykırıdır. Bir trafik kazası bile olsa dava açılırdı. Hâlâ geç değil. Roboski dosyası muhakkak açılmalı” dedi.

Çatışmalı sürecin başlamasının ardından bölgede son bir yılda uygulanan yasaklarda başta Cizre olmak üzere sivil ölümleri ve hak ihlalleri yaşandığına dikkat çeken Elçi, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yaşanan insan hakkı ihlallerine yönelik etkin soruşturma yapıldığını görmedik. Etkin ve adil soruşturma yapılması gerektiğini defaatle söyledik. Soruşturmalar daha aktif hale getirilmeli. Öldürülenlerin çoğunluğu sivil. Delilerin yok edildiğine inanıyoruz. Örneğin Cizre’de bodrumlar temizlendikten sonra yasak kalktı. Oysa ailelerin, avukatların orada neler olduğunu görmeleri gerekirdi. Yasak kalktığında her yer temizlenmişti. Etkin ve adil soruşturma yapılması gerekiyor.”

Etkin soruşturma yapılmadı

Diyarbakır Barosu Başkan Yardımcısı Ahmet Özmen, “Soruşturma ve görevden almalara baktığımızda özellikle ağır ceza mahkemelerinde görevli hâkim ve savcılar görevden uzaklaştırıldı. Bu kişiler hakkında “terör örgütü üyeliği”, “Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek” ile ilgili soruşturmalar yürütülüyor. Bu kişilerin hazırladıkları iddianamelerle yürüyen soruşturmalar ve kesinleşmiş, infazı yapılmış dosyalar var. Bu kişilerin yürüttüğü soruşturmalar ve verdikleri hükümler gözden geçirilmek zorundadır” dedi.

Adil yargılama vurgusu yapan Özmen, sözlerini şöyle sürdürdü: “Adil yargılama ilkesine sahip çıkmak zorundayıdız. Özellikle son 1 yılda bölgede meydana gelen hak ihlallerine ilişkin etkili bir soruşturma yürütüldüğünü göremedik. Her fırsatta suç ve suçluyla mücadelenin hukuk kuralları kapsamında yapılması, hukuk dışına çıkılmaması gerektiğini vurguladık. Kimsenin hukuk dışına çıkma lüksü yok. Bu dosyaların açılması, acilen hukuka uygun soruşturmalar yürütülmesi gerekir. Hem kişi hem Diyarbakır Barosu olarak diyoruz ki, darbeci veya suçu ne olursa olsun, adil yargılama hakkı ihlal edilmeden yargılanmalı. Aksi durumlar verilecek kararların meşruiyetini tartışmalı hale getirir” diye konuştu.