Rize-Mardin otoyolu projesi

Rize-Mardin otoyolu konusunda kamuoyu oluşturmak amacıyla 14 ilin ticaret ve sanayi odası başkan ve üyeleri, Rize'de bir araya geldi.

cumhuriyet.com.tr

Rize Ticaret ve Sanayi Odası (RTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Ofluoğlu'nun davetlisi olarak Rize'ye gelen 14 ilin ticaret odası başkan ve üyeleri, Rize-Mardin otoyolunun yapılması için görüş alışverişinde bulundu. RTSO Başkanı Ofluoğlu, toplantıda yaptığı konuşmada, yol güzergahının geçeceği illerin ticaret odalarının başkan ve yöneticilerini Rize'de ağırlamaktan mutluluk duyduğunu ifade ederek, ''Çocukluğumdan beri Ovit yolu konuşuluyor. Bugün ise 'Rize-Mardin Sevgi Otoyolu' hükümetin programına girdi'' dedi. Bu yolun sosyal ve siyasi bir proje olduğunu belirten Ofluoğlu, ''Yol yapıldığında Doğu Karadeniz, GAP ile Suriye ve İran'a bağlanmış olacak. Bu yol bölgeler arasında dostluk ve sevgi yolu olacak. Ayrıca insanlarının birbirini tanımasını, dostluğun gelişmesini sağlayacak'' dedi. Rize-Mardin güzergahının en kısa güzergah olduğunu vurgulayan Ofluoğlu, başka güzergahların da yapılmasına karşı olmadıklarını, ancak bu yolun mutlaka yapılması gerektiğine inandığını kaydetti.

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Galip Ensarioğlu ise Rize'de sıradan bir toplantı için bulunmadıklarını bildirerek, ''Bu bir temel atma törenidir. Bu yolun yapımını hep birlikte gerçekleştireceğiz. Hedeflerimizden ön önemlilerinden biri, Doğu Karadeniz'i Güneydoğu Anadolu ile buluşturmaktır'' diye konuştu. Ensarioğlu, projenin, Türkiye ekonomisi ve bölgenin kalkınması için çok önemli olduğunu vurgulayarak, ''Birlik ve beraberliğe her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyduğumuz bu günlerde yolun önemi daha da artmaktadır. Çalışma için hız kesmeden çalışmaya inatla devam etmeliyiz. Hatta otoyolun yanına bir de demir yolunu eklemeliyiz'' dedi.

Mardin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Ali Tutaşı, Doğu Karadeniz ile Güneydoğu Anadolu bölgelerinin sorunlarının biraz ötelendiğini savunarak, ''Rize-Mardin otoyolu için gerekli kamuoyunu oluşturmalıyız. Bu işi sadece Rize'ye bırakmamak lazım. Çünkü proje her iki bölgeyi de ilgilendiriyor'' diye konuştu. Projenin Türkiye'nin 2023 vizyonu kapsamına alındığını, ancak 2023 yılına kadar bırakılmaması gerektiğini belirten Tutaşı, şöyle devam etti: ''Yolu çocuklarımız, torunlarımız değil, biz görmek istiyoruz. Rize'ye 15 saatte gelebildik. Yol yapıldığı takdirde 5-6 saatte gelinebilecek. Kopan bağları sevgi yoluyla birleştireceğiz. İki komşu bölge, birbirine karşılıklı olarak gidip gelmiyor. Proje ile birbirimizi ziyaretimiz de artacak. Ayrıca GAP, 10 ülkeyi besleyecek kadar büyük bir proje. Burada yetişecek ürünleri başka ülkelere göndermek için bu yol çok önemlidir.''

Diğer katılımcıların da görüşlerini dile getirdiği toplantıya, Rize Valisi Seyfullah Hacımüftüoğlu, ÇAYKUR Genel Müdürü Ekrem Yüce, Rize İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Sultan Yılmaz ile Erzurum, Bingöl, Muş, Bitlis, Van, Ağrı, Iğdır, Şırnak, Diyarbakır, Mardin, Batman, Siirt, Tunceli ve Hakkari illerinin ticaret ve sanayi odası başkan ve yönetim kurulu üyeleri ile Rize'deki sivil toplum kuruluşları temsilcileri katıldı.