Rıza Sarraf'ın rıhtımı da kaçak

Tarihi yalılarında Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’na aykırı tadilat yaptırdığı gerekçesiyle yargılanan Rıza Sarraf’ın, yalıların önündeki rıhtımı da denize doğru genişlettiği ortaya çıktı.

Hazal Ocak

Beykoz Kanlıca’daki tarihi yalıları Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’na aykırı tadilat yaptırdığı gerekçesiyle yargılanan Amerika’da tutuklu işadamı Rıza Sarraf’ın, yalıların önündeki rıhtımı da denize doğru genişlettiği ortaya çıktı. Mahkemenin isteği üzerine inceleme yapan bilirkişi heyeti, yalılarda yapılan tadilatın “izinsiz” olduğuna dikkat çekerek “Binanın özgün cephe mimarisi değiştirilmiş, tamamen yeni bir yapı yaratılmış, araziye yandan giriş kapatılmış. Binanın zemin kotu rıhtımla aynı kota getirilmiş, rıhtım dosyadaki mevcut ölçülerin dışına çıkılarak denize doğru genişletilmiş” dedi. 

Yalısını tanıyamadı

Beykoz 1. Asliye Ceza Mahkemesi’nde, önce, Amerika’da tutuklu bulunduğu için dosyası ayrılan Rıza Sarraf’ın yargılandığı dava görüldü. Duruşmada, tanık olarak dinlenen tarihi yalının eski sahiplerinden Fatma Sema Küçüksöz, “Tüm projeler aslına uygun olarak hazırlandı. İzin doğrultusunda harabe yapı yıkılarak aslına uygun şekilde baştan yapılmaya başlandı. Ancak taşınmazı tamamlayamadan satmak zorunda kaldık, çünkü devamına sağlığım elvermedi. Benden sonra yapılan işlemleri ise bilmiyorum. Bahsettiğim 3 yalı hemen hemen aynı yükseklikteydi, sadece denize doğru sağ tarafımda kalan yalı çok az miktarda benim yalımdan yüksekti, sonradan basında gördüğüm resimlerden yalının diğerlerine göre yükseltilmiş olduğunu gördüm. Benim yalımın rıhtımı diğer yalının rıhtımından daha gerideydi” dedi. Dava, Sarraf’ın, ifadesinin alınabilmesi için 4 Ekim’e ertelendi.

‘Denize doğru genişletilmiş’

Ebru Gündeş ve tadilatı yapan Hakkı Süha Gökdemir’in yargılandığı davanın duruşmasında mahkemeye, mühendis, mimar ve sanat tarihçisinden oluşan 3 kişilik bilirkişi heyetinin hazırladığı rapor ulaştı. Tarihi yalılara yapılan tüm müdahalelerin tek tek sıralandığı raporda, şu tespitlerde bulunuldu: “Sadece küçük onarımlar (boya, badana, çatı aktarımı gibi) için geçerli olabilecek eski tarihli bir rapora istinaden Boğaziçi İmar Müdürlüğü’nce verilmiş basit onarım izniyle, yalılar arasında asansör yapılmış, binalar izinsiz olarak birleştirilmiş, zemin kat denize bakan kısımda pencere oranları değiştirilmiş, açılır kanat pvc pencereler konulmuş, binanın döşeme kotları değiştirilerek kat adedi arttırılmış, binanın gabarisi yükseltilmiş, 2. kattaki balkon kapatılarak iç mekâna dahil edilmiş, binanın özgün cephe mimarisi değiştirilmiş, tamamen yeni bir yapı yaratılmış, araziye yandan giriş kapatılmış. Binanın zemin kotu rıhtımla aynı kota getirilmiş, rıhtım dosyadaki mevcut ölçülerin dışına çıkılarak denize doğru genişletilmiş.”

KAÇAK BÖLÜMLER YIKILMALI

Boğaziçi Kanunu’na aykırı hareket eden sanıklar hakkında yasal işlem yapılması gerektiği belirtilen raporda, yalıların eski haline getirilmesi ve kaçak bölümlerin yıkılması gerektiği de bildirdi.