Riski var aşı yok
Çocuk felci ve kızamık aşıları yetersiz.
İklim Öngel/CumhuriyetSağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun çocuk felci riski olduğunu kabul etmesine karşın, Türkiye’de ne çocuk felci ne de kızamık aşılarının yeterli olmadığı ortaya çıktı. Çocuk felci açısından riskli iller arasında yer alan Adana’daki bir aile sağlık merkezine gönderilen yazıda “mop-up”yani “yakala aşıla” yönteminin kullanılması istenirken, bir yandan da aşılamaya “stoğumuzda sıkıntı olması nedeniyle” denilerek sınırlama getirildi. Buna göre, yalnızca tek doz ya da hiç aşılanmamış olan çocuklara aşı uygulandı. Bir başka ilde ise 51 bebek, 330 çocuk, 47 gebe hastası olan bir doktora, aylık yalnızca 8 çocuk felci aşısı, 9 kızamık aşısı, 6 da tetanoz aşısı gönderildiği öğrenildi. Bu rakamlar göre, aşı kampanyalarındaki sıkıntıların yanı sıra rutin aşılamalarda da sorun yaşandığı ortaya çıktı.
Sağlık Bakanlığı, Suriye’de görülen çocuk felci vakalarının ardından kırmızı alarma geçerken, ilk olarak geçen yılın sonunda çocuk felci aşılama turlarına başladı. İlk tur aşılamada kamuoyu bakanlık tarafından bilgilendirilirken, daha sonraki turlar sesiz sedasız gerçekleştirildi. Aşı turlarının beşinci ise 22 - 27 Mayıs tarihleri arasında yapıldı.
Aşılamadan önce sorgula
Sağlık Bakanlığı, aşılama çalışmaları sırasında il sağlık müdürlüklerine yolladığı her yazıda Suriye ile sınırı olan illerle birlikte Suriyeli nüfusun yoğun olduğu Adana’ya dikkat çekti. Ancak Adana’da aşı dağıtımının yapıldığı bir toplum sağlık merkezinden (TSM) aile sağlık merkezine (ASM) gönderilen yazıda, “Mop-up (yakala aşıla) 5. turda (stoğumuzda sıkıntı olması nedeniyle) T.C. vatandaşı ve yabancı uyruklu vatandaşların aşıları sorgulanarak tek doz alanlara ve hiç aşılanmamış olan çocuklara aşı uygulaması yapılması” ifadelerinin olması dikkat çekti.
‘Bakanlık başarısız oldu’
Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konsey Üyesi Filiz İncekara, bakanlığın istediği mop-up yönteminin “yakaladığın her çocuğu aşıla” anlamında olduğunu belirterek, “Ya mop-up ne demek bilmiyorlar ya da ‘Elimizde aşı yok’ demeye utanıyorlar. Bu uygulamada, kapı kapı dolaşılarak 0-59 ay arasındaki tüm çocuklara, daha önceki aşılanma durumlarına bakılmaksızın, tam aşılı dahi olsalar, en az bir ay ara ile iki kez çocuk felci aşısı verilir. Bunlar, ek doz olup rutin aşının yerine geçmez. Bakanlık, hem başarısız olduğuna dair raporları paylaşmıyor hem de aşıya sınır getiriyor” diye konuştu.
‘Rutin aşılamalar da aksıyor’
Aşı turlarının yanı sıra rutin çocuk aşılarının da devam etmesi gerektiğini söyleyen İncekara, “Sincan 1 No’lu ASM’de bir hekimin 51 bebek, 330 çocuk, 47 gebe hastası var. Hekime bu kadar hastaya rağmen aylık 8 çocuk felci, 9 kızamık, 6 da tetanoz aşısı gönderiliyor. İhtiyaçtan az gelen aşılar yüzünden ortaya çıkan eksik, her geçen ay artıyor” dedi.