Rezidans bitti mahkeme dur dedi

Atatürk’ün emriyle 1930 yılında kurulan Şişli Likör Fabrikası arazi üzerinde yükselen Quasar gökdelenlerine, yargıdan darbe gibi karar geldi.

Hazal Ocak

İstanbul 5. İdare Mahkemesi tarihi fabrika arazisinde inşaat oranının yüzde 65 arttırıldığına ve yeşil alanın kaldırıldığına dikkat çekerek oybirliğiyle imar planlarını iptal etti.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Tarihi Likör Fabrikası arazisinde yeşil alan azaltılarak ayrıcalıklı imar planlarıyla 157 metre yüksekliğinde 2 gökdelenin yapılmasına izin verildi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) CHP’li Meclis üyeleri Serdar Bayraktar, Mehmet Yıldız, Mustafa Özdemir, Orhan Utan ile Hakkı Sağlam imar planlarına dava açtı.

Bilirkişi raporunda haklı

İstanbul 5. İdare Mahkemesi kararında bilirkişi raporuna yer verdi. Bilirkişi raporunda plan değişikliği yoluyla yoğunluğun arttırıldığına ve donatı alanlarının azaltıldığına dikkat çekilerek “2003 yılından beri plan değişiklikleri yapılıyor. Gerçekleştirilen plan değişikliklerinde yeşil alan fonksiyonun kaldırıldığı anlaşılıyor” denildi. Söz konusu yeşil alanın 4 bin 665 metrekare büyüklüğünde olduğu belirtilen raporda bu alanın bölge için önemli olduğuna değinildi. Raporda yeni planlarda yer alan konut fonksiyonuyla nüfus yoğunluğunun artığına vurgu yapılarak bu nüfus için başta yeşil alan olmak üzere donatı alanlarının nerede sağlanacağının belirsiz olduğu kaydedildi.

“İnşaat arttı, yeşil alan kaldırıldı”

İnşaat yoğunluğunun yüzde 65 arttırıldığına dikkat çekilen raporda yaklaşık 30 bin metrekare civarında ihtiyaç duyulacak yeşil alanın karşılanmadığının altı çizildi. Raporda son olarak yeni planların kamu yararına uygun bulunmadığı belirtildi. Mahkeme de bakanlığın itirazını kabul etmeyerek bilirkişi raporunu objektif ve bilimsel buldu. Raporu gerekçe gösteren mahkeme yeni planların iptaline 7 Ekim’de oy birliğiyle karar verdi. Karar taraflara önceki gün ulaştı. Bakanlığın bir ay içerisinde Danıştay’a başvurarak temyiz yoluna gitmesi bekleniyor.

Cumhuriyet’in ilk yapılarındandı

Dönemin ünlü Fransız mimarı Robert Mallet Stevens tarafından 1930’ların başında inşa edilen Likör Fabrikası Cumhuriyet’in ilk yapıları arasında yer alıyordu. İnşa edilen döneme göre daha ileri tekniklerle yapılan fabrika, sanayiyle kalkınmayı hedefleyen Cumhuriyet dönemi ekonomi politikasının sembolü niteliğindeydi. Betonarme tekniğinin uygulandığı ender yapılar arasında yer alan fabrika zaman içerisinde birçok kez tadilat gördü. 1960 yılında tadilat gören fabrikaya bir de baca eklenmişti. Tarihi yapı “korunmak” üzere 2012 yılının mayıs ayında yerle bir edildi. Bina altına otopark yapılarak yeniden inşa edilecek. Araziye ise 157 metre yüksekliğinde 2 gökdelenin inşaatı tamamlanmak üzere.