'Restorasyon' faciası! Mimar Sinan tarafından yapılan 450 yıllık tarihi çeşmeyi levyeyle yıktılar
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Karaköy'de bulunan Mimar Sinan'ın 451 yıllık eseri Pir Mehmet Çeşmesi'nin skandal restorasyonunu durdurdu. Yapılan açıklamada "İstanbul Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulları onaylı projeye uygun olmayan kusurlu çalışma durdurulmuş, söz konusu uygulamayla ilgili adli ve idari işlemler başlatılmıştır" ifadelerine yer verildi.
cumhuriyet.com.tr<video:1562302>
Olay hakkında konuşan esnaf Mecit Ayöl, “Burada 450 yıllık Mimar Sinan eseri olan çeşme var. Ben 50 senedir burada esnafım. Cumartesi günü amele ekibi geldi. Burada paldır küldür yıkmaya başladılar. O esnada esnaflardan biri polise bildirdi. Polisler geldi ve inşaatı durdurdular, sonra da korumaya alıp gittiler. Daha sonra da dün buraya tarihi eser uzmanları geldiler. Burada etütlerini yaptılar ve bu şekilde olmayacağını söylediler. Şu an koruma altında boş bir şekilde bekliyor. Son hali içler acısı, bunun önünde mermer vardı onu da 5-6 sene önce söküp götürdüler” dedi.
Galata bölgesinin ilk çeşmelerinden biri olan Vakıflar Genel Müdürlüğüne ait çeşmenin su haznesinin yıllar önce kiraya verildiği öğrenildi. Üzerine daha sonra kaçak kat çıkılan ve ofis yapılan çeşmenin yıllarca denetimsiz olarak kullanıldığı, ayrıca çeşmenin kitabesi ve su yalağının ise geçen yıl çalındığı bilgisine ulaşıldı. Bu sürecin sonunda çeşme, adeta Galata esnafının çöplüğüne döndü.
RESTORASYON DURDURULDU
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Mimar Sinan'ın 451 yıllık eseri Pir Mehmet Çeşmesi'ndeki (Yanıkkapı Çeşmesi) skandal restorasyonunu durdurdu. İBB, Karaköy'deki 450 yıllık tarihli Yanıkkapı Çeşmesi'nin restorasyonuyla ilgili 'Çeşmenin bir bölümünün yıkıldığı' yönünde haberler çıktığı kaydedildi.
Açıklamada, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından restorasyonuna başlanan, Sokullu Mehmed Paşa'nın Mimar Sinan'a yaptırdığı Yanıkkapı Çeşmesi'yle ilgili şikayet üzerine İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Varlıkları Koruma Uygulama ve Denetim Müdürlüğü teknik elemanlarınca, 2 Eylül'de kurul onaylı projeye göre inceleme yapıldığı ifade edildi.
"KARARA UYGUN UYGULAMA YAPILMAMAMIŞTIR"
İncelemede, çeşmenin kuzeybatı cephesinde duvarın bir bölümü ile hazne tonozunun bir bölümünün yıkıldığı, yıkılan kısımların sac levhayla, Abdussalah Sokak'taki duvarının bir bölümün de metal paravanla kapatıldığının görüldüğü aktarılan açıklamada "Danışma Kurulunun, çeşmenin kuzeybatı cephesinde sehim yapmış olan duvarı oluşturan taşların numaralandırıldıktan sonra sökülüp aynı malzemeyle aslına uygun olacak şekilde yapılmasına ilişkin kararına rağmen, uygulamanın bu karara uygun yapılmadığı ve sökülen özgün yapı taşlarının çeşme mahallinde yer almadığı görülmüştür." denildi.