Renkli dünyadaki büyük tehlike: Oyuncağı koklayın
İlgilendiğiniz oyuncaktan yoğun bir plastik kokusu geliyorsa kesinlikle satın almayın.
Seyhan AvşarOyuncak seçimi çok önemli. Zira çocuğunuzu sevindirmek isterken onun sağlığıyla da oynuyor olabilirsiniz. İlgilendiğiniz oyuncaktan yoğun bir plastik kokusu geliyorsa kesinlikle satın almayın. Hem ucuz ve hem de sağlıklı oyuncak yok, basit ambalajlı ürünlerden ise uzak durun. Çünkü maliyeti düşürmenin en kolay yolu üründen çalmak. Türkiye’deki oyuncakların yüzde 20’sine yakını ise kaçak.
Türkiye Oyuncakçılar Derneği (OYDER) Başkanı Yakup Kireçci, oyuncak alırken dikkat edilmesi gerekenleri böyle özetliyor. Kireçci, “Aileler aldıkları oyuncağın üzerinde ithalatçı, ihracatçı bilgilerinin olup olmadığına dikkat etmeli. Ayrıca ürünün ambalajında veya etiketinde (CE) ibaresi bulunmalı. Bu ibare ürünü belirli testlerden geçip belirli normlara uygun olduğunu gösterir. Eğer oyuncakta bu bilgiler yoksa kesinlikle alınmamalı” dedi.
Türkiye’nin ilk ve tek çocuk oyuncak ihtisas fuarı olma özelliği taşıyan Kids Turkey 2016 Oyuncak Fuarı İstanbul Fuar Merkezi’nde dün gerçekleştirilen bir törenle kapılarını ziyaretçilere açtı. Açılışa, OYDER Başkanı Yakup Kireçci, Spielwarenmesse Middle East Fuarcılık Genel Müdürü Fatih Ciğerlioğlu, Gümrük Ticaret Bakanlığı Genel Müdür Yardımcısı Mikail Kılıç, Ekonomi Bakanlığı Genel Müdür Yardımcısı Hakkı Karabörklü ve Spielwarenmesse CEO’su Erst Kick gibi isimler katıldı.
Renkten korkmayın
“Doğru yaşa, doğru oyuncak” diyen Kireçci, “İnsanlar aldıkları oyuncakların renkli, hareketli ve sesli olmasına dikkat ediyor. Bu oyuncaklar ile çok küçük yaştaki çocuklar oyalanmaya çalışılıyor. Bu oyuncaklar, çocuğa bir şeyler katmadığı gibi zarar veriyor. Çocuklara oyuncak alırken oyuncakların etiketinde bulunan yaş ibaresine dikkat edilmeli. Çok renkli oyuncaklardan ise korkmamalıyız” diye konuştu.
Çin’den ithal...
Türkiye’deki oyuncakların yüzde 95’ten fazlasının Çin’den ithal edildiğini söyleyen Kireçci şunları söyledi: “Ülkemizde şu an hızla büyüyen bir oyuncak üretimi sektörü var. Geçen yıl 3.5 milyon adet kaçak oyuncak ele geçirilmişti. Bu rakam sadece küçük bir kısım. Bazı gümrük kapılarından denetimden geçmeden giren ürünler var. Tam rakam veremesem de Türkiye’de yaklaşık yüzde 15-20 arasında kaçak oyuncak var.”