Rektörlük fahiş fiyatları görmüyor

İstanbul Teknik Üniversitesi’nde (İTÜ) öğrencilerin yemek fiyatları ile özel işletmelere devredilen kantindeki fahiş fiyatlara yönelik boykotu devam ediyor. İTÜ’lü öğrenciler, “Taleplerimiz, kâr amacı gütmeyen üniversiteye bağlı bir öğrenci kantini açılması. Öğrencinin beslenme hakkını nitelikli bir şekilde sağlaması, saldırgan güvenlik amirlerine soruşturma açılması ve öğrencilere olan soruşturmaların düşürülmesi, özel işletmelere mahkûm olmamak için haftada 7 gün 3 öğün yemekhane” dedi.

Zehra Özdilek

İTÜ öğrencileri 18 Aralık 2019 tarihinde okuldaki özel işletmelere devredilen kantinlerdeki fahiş fiyatlar üzerine boykot kararı aldı. Rektörlük boykota katılan bazı öğrencilere yarıyıl uzaklaştırma cezası verdi. Ceza ile ilgili yürütmeyi durdurma kararı alan ve boykota devam eden öğrenciler Cumhuriyet’e konuştu.

İTÜ Kimya Bölümü öğrencisi Sera Yağmur Sonat, kültürel faaliyetlerin iptal edildiğini, yurtlardan, kantine kadar fiyatlarda yüksek artışlar yaşandığını belirterek, “Yemekhanelerimiz kapanıp tek yemekhaneye dönüştü. Bu sebeple merkezi yemekhanede bir türlü sıra gelmiyor. Ayrıca yemekhanedeki yemekler de diğer devlet üniversitelerine nazaran pahalı ve öğünler yetersiz, yani öğrenciler okuldaki özel işletmelere mecbur kalıyor. Bu işletmelerde bir öğün yemek 30 lirayı buluyor. Haksızlıklara karşı çıkınca da Rektörlüğün çeşitli yaptırımlarıyla karşı karşıya kalıyoruz” dedi.

‘GÜVENLİKLER FOTOĞRAFIMIZI ÇEKİYOR’

Metalurji Malzeme Mühendisliği 3. sınıf öğrencisi Deniz Eksin ise boykot sırasında özel güvenlik amiri ve 2 güvenlik görevlisinin sınava girmesini engellediğini belirterek  “Okulun merkezi derslik binasında öğrenciler olarak bu güvenlik şiddetini barışçıl bir şekilde protesto ettik. Bunun üzerine 1 yıl uzaklaştırma cezası verildi. Mahkeme bu kararı 2 hafta sonra durdurdu. Şu an okula giriş yapabiliyorum. Ama taleplerimiz devam ediyor” dedi. 

Uzay Mühendisliği Bölümü 3. sınıf öğrencisi Yusuf Barış Metin ise boykot eylemlerine katıldığı için okuldan uzaklaştırıldığını buna karşın mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı verdiğini anlattı. Metin, “Fakat okul kartım karardan iki hafta sonra açıldı. 2 hafta yemekhaneyi kullanamadım. Kaçırdığım sınavlar oldu. Güvenlik hâlâ her gün boykot için açtığımız masaya gelip bunun kurallara aykırı olduğunu, hakkımızda tekrar soruşturma açılacağını söyleyip kişisel telefonlarıyla fotoğrafımızı çekiyor. Bu süreç içinde güvenlik tarafından defalarca hakarete uğradık. Güvenlik amiri Y’nin açığa alındığı söylenmişti ama görevine dönmüş bulunuyor.”