Rekabet kanununa aykırı durumlara para cezası

Rekabeti sınırlayıcı anlaşma, uyumlu eylem ve kararlar ile hakim durumun kötüye kullanılması halinde verilecek para cezalarının tespitine ilişkin usul ve esaslar belirlendi.

cumhuriyet.com.tr

Rekabet Kurumu'nun, ''Rekabeti Sınırlayıcı Anlaşma, Uyumlu Eylem ve Kararlar ile Hakim Durumun Kötüye Kullanılması Halinde Verilecek Para Cezalarına İlişkin Yönetmeliği'' Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yönetmelik, Rekabetin Korunması Hakkında Kanunda belirlenen yasaklanmış davranışlarda bulunan teşebbüs ile teşebbüs birlikleri veya bu birliklerin üyeleri ile bunların yönetici ve çalışanlarına verilecek para cezasının tespitine ilişkin usul ve esasları düzenliyor.

Buna göre, teşebbüs ile teşebbüs birliklerine veya bu birliklerin üyelerine verilecek para cezası belirlenirken; yönetmeliğin ilgili maddesi çerçevesinde temel para cezası hesaplanacak. Temel para cezası, Rekabet Kanununda yasaklanmış, piyasa, nitelik ve kronolojik süreç olarak birden fazla bağımsız davranışın saptaması halinde, her bir davranış için ayrı ayrı hesaplanacak.

Temel para cezasının hesaplanmasından sonra, ağırlaştırıcı ve hafifletici unsurlar göz önünde bulundurularak cezada artırma ve/veya indirim yapılabilecek.

Para cezası miktarı, ceza verilecek teşebbüs ile teşebbüs birlikleri veya bu birliklerin üyelerinin nihai karardan bir önceki mali yıl sonunda oluşan veya bunun hesaplanması mümkün olmazsa nihai karar tarihine en yakın mali yıl sonunda oluşan ve Rekabet Kurulu tarafından saptanacak olan yıllık gayri safi gelirlerinin yüzde 10'unu aşamayacak.
Teşebbüs veya teşebbüs birliklerine, Rekabet Kanununun ilgili maddesinde belirtilen para cezalarının verilmesi halinde, ihlalde belirleyici etkisi saptanan teşebbüs veya teşebbüs birliği yöneticilerine ve çalışanlarına verilecek para cezası, teşebbüs veya teşebbüs birliğine verilen cezanın yüzde 5'ini aşamayacak.

Temel para cezası hesaplanırken, Rekabet Kanununun ilgili maddelerinde yasaklanmış davranışlarda bulunan teşebbüs ile teşebbüs birlikleri veya bu birliklerin üyelerinin, nihai karardan bir önceki mali yıl sonunda oluşan veya bunun hesaplanması mümkün olmazsa nihai karar tarihine en yakın mali yıl sonunda oluşan ve Kurul tarafından saptanacak olan yıllık gayri safi gelirlerinin; karteller için, yüzde 2'si ile yüzde 4'ü, diğer ihlaller için binde 5'i ile yüzde 3'ü arasında bir oran esas alınacak.

Para cezalarının oranlarının belirlenmesinde, ilgili teşebbüs veya teşebbüs birliklerinin piyasadaki gücü, ihlal neticesinde gerçekleşen veya gerçekleşmesi muhtemel zararın ağırlığı gibi hususlar dikkate alınacak.

Para cezası miktarı, 1 yıldan uzun, 5 yıldan kısa süren ihlallerde yarısı oranında, 5 yıldan uzun süren ihlallerde bir katı oranında arttırılacak.
Yönetmelikte, temel para cezaları verilirken ağırlaştırıcı ve hafifletici unsurlar da düzenlendi.

 

Yöneticilere ve çalışanlara verilecek para cezası

Kartelde belirleyici etkisi saptanan teşebbüs yöneticileri ve çalışanlarının her birine ayrı ayrı, aktif işbirliği gibi hususlar dikkate alınarak, teşebbüse verilen cezanın yüzde 3'ü ile yüzde 5'i arasında bir oranda para cezası verilecek.

Kartellerin ortaya çıkarılması amacıyla Rekabet Kurumu ile aktif işbirliği yapan teşebbüs yöneticileri ve çalışanlarına, Aktif İşbirliği Yönetmeliği hükümleri çerçevesinde para cezası verilmeyecek veya verilecek cezalarda indirim yapılabilecek.

Diğer ihlallerde belirleyici etkisi saptanan teşebbüs veya teşebbüs birliği yöneticilerine ve çalışanlarına, ilgili teşebbüs veya teşebbüs birliğine verilen cezanın yüzde 5'ine kadar para cezası verilebilecek.

Bu yönetmelik hükümleri, yürürlüğe girmesinden önce başlatılan ancak soruşturma raporu tebliğ edilmemiş olan soruşturmalar hakkında da uygulanacak.