Referanduma "Hayır" diyeceğiz
Ankara Tabip Odası Başkanı Bayazıt İlhan, AKP iktidarının yargı kararlarıyla 'büyük sıkıntısı' olduğunu ve 12 Eylül'de gerçekleştirilecek referandumu da bu sıkıntıyı ortadan kaldırmak amacıyla yaptığını savundu. Referandumda 'hayır' oyu kullanacaklarını açıklayan İlhan, "Eğer referandumda 'evet' çıkarsa biz yine yargıda hakkımızı arayabilecek miyiz?" diye sordu.
cumhuriyet.com.trBayazıt İlhan, düzenlediği basın toplantısında, anayasa paketinin sağlığa değil sağlık sermayesine faydası olduğunu savundu. 12 Eylül'de gerçekleştirilecek referandumda 'hayır' oyu kullanacaklarını daha önce de açıklayan Ankara Tabip Odası, kararını yineledi.
Son sekiz yılda sağlıkta piyasalaşmanın hiç olmadığı kadar hızlandığını öne süren İlhan, "Sekiz yıldır pek çok anti-demokratik, gayri hukuki düzenleme yaşama geçirilmeye çalışıldı. Sağlık alanı da en önde gelen saldırı alanlarından bir oldu. Bugüne dek hekimler bu saldırılara karşı her türlü demokratik ve yasal haklarını kullanarak direndi. Yapılan düzenlemeler hakkında açtığımız davaların yaklaşık yüzde 90'nını kazandık. Referandumda evet çıkarsa biz yine yargıda hakkımızı arayabilecek miyiz, merak ediyoruz" dedi.
"AKP'nin 12 Eylül ile hesaplaşma derdi yok"
Anayasa değişikliğinin daha demokratik toplum, 12 Eylül ile hesaplaşma gibi düzenlemeler için getirilmediğini iddia eden İlhan, AKP'nin kendi çıkarları için referanduma gittiğini savundu.
Anayasa değişikliğinin hekimlere 'baskıyı, saldırıyı' bitirip bitirmeyeceğini soran İlhan AKP hükümeti döneminde sağlık alanında yapılan düzenlemeleri şöyle sıraladı: "Hekimleri ucuz, niteliksiz işgücü gibi gören ve göstermek isteyen bir politika yürütülmüştür. Zorunlu devlet hizmetini önce kaldırmış, ardından yeniden getirmiştir. Performans sistemi denilen sistemle, nitelik gözetmeksizin daha çok hasta baktırmayı marifet saymıştır. Yeterli doktor ve personel kadrosu vermeyerek, hekimleri üniversitelerde dahi düşük ücretle sözleşmeli çalışmaya mahkûm etmiştir. Yazılı sınavda 90 puan alanlara 30, 60 puan alanlara 100 puan verebilen sözlü sınav jürileri oluşturarak liyakate dayanmayan şef, şef yardımcısı, başasistan atamaları yapmıştır. Neredeyse her ile tıp fakültesi açarak, mevcut fakültelerin kontenjanlarını plansız artırarak nitelikli hekim yetişmesine darbe vurmuştur."
İlhan, AKP iktidarının sağlık alanında yaptığı bütün icraatları, hekimi "sermayenin ucuz işçisi" haline getirmek hedefiyle yaptığını savundu. Anayasa paketinin halkın sağlık hakkıyla ilgisi olmadığını,13 Eylül'de anayasanın değişmesi durumunda, "Sağlık ortamında kadrolaşma, niteliksiz tıp fakültesi açma furyası, hastanelerin işletmeleşmesi, katkı payları" gibi sorunların çözülemeyeceğini belirten İlhan, tüm bu sebepler yüzünden anayasa değişikliğine 'hayır' diyeceklerini söyledi.