"Referanduma gitme yönünüde oyun oynanıyor"

KKTC Başbakanı Derviş Eroğlu, "güçsüz, bölünmüş bir halk olarak referanduma gitmeleri konusunda oyunlar oynandığını" ifade ederek, halkı bu konuda dikkatli olmaya ve devlete sahip çıkmaya çağırdı.

cumhuriyet.com.tr

KKTC Başbakanı Derviş Eroğlu, Geçitkale Belediyesi tarafından düzenlenen Geleneksel II. Hellim Festivali'nin açılışında yaptığı konuşmada, hükümet olarak ekonominin güçlendirilmesi ve Kıbrıs müzakere masasında güçlü olmak gibi iki konuya büyük önem verdiklerini belirterek, ortaya çıkacak anlaşmanın, Kıbrıs Türk halkının benimseyebileceği bir anlaşma olması gerektiğini vurguladı.

"Son zamanlarda özellikle dış müdahalelerin de gündeme geldiği bir ortamda KKTC'nin birlik ve beraberliğini koruması gerektiğini" kaydeden Eroğlu, "Aleyhimize olacak muhtemel bir anlaşma karşısında güçsüz, bölünmüş bir halk olarak referanduma gitmemiz konusunda oyunlar oynanmakta, oyunlar sergilenmektedir. Özellikle bu konuda halkımızın dikkatini çekmek istiyorum" dedi.

Eroğlu, "Kıbrıs Türk halkını bu topraklarda kalıcı kılacak, Kıbrıs Türk halkını bu topraklarda huzur ve güven içinde yaşatacak bir anlaşma ortaya çıkmadığı sürece tepkimizin de büyük olacağını göstermemiz için çok çalışmamız gerekmektedir" diye konuştu.

Devlet çatısı altında huzur ve güven içinde yaşandığını kaydederek, halka devlete sahip çıkma çağrısında bulunan Derviş Eroğlu, Kıbrıs'ta iki ayrı halk, iki ayrı devlet, iki ayrı ekonomi ve iki ayrı kültür gerçeğinden hareket edildiği takdirde anlaşma olabileceğini kaydetti.

 

Ekonomik tedbirler

Ekonomik kriz dönemlerinde tedbirler alınmasının hükümetin asli görevi olduğunu belirten Eroğlu, hükümet olarak 5 yıl öncesinden gelen ekonomik sorunlara karşı tedbirler almak zorunda kaldıklarını, son zamanlarda tedbirlere yönelik tepkilerde aşırıya kaçıldığını söyledi.
Eroğlu, "Temennimiz, KKTC ekonomisinin daha güçlü bir noktaya gelmesi. Özellikle görüşmelerin devam ettiği bu zamanda güçlü bir ekonomiyle müzakere masasında bulunmamız çok daha iyi olurdu; ama maalesef KKTC ekonomisi, 5 yıl geriden gelen, alınması gereken bazı tedbirlerin alınmayışıyla bugünkü durumda bizim kucağımızda kalmıştır. KKTC ekonomisini güçlendirmek ve sorunları aşmak için büyük mücadele vermekteyiz" ifadesini kullandı.

 

"Hellim, KKTC halkının kültürü"

"KKTC halkının kültüründe hellimin gelenek haline geldiğini ve bunun uzun yıllardır devam ettiğini" kaydeden Eroğlu, Kıbrıs Rum tarafının hellimin ismini kendi adına kaydettirmek için mücadele verdiğini, oysa Kıbrıslı Türklerin uzun yıllardır hellim yaparak ihraç ettiğini anlattı.

Eroğlu, Geçitkale Festivali'ne "Hellim" ismini veren Geçitkale Belediyesi ile katılımcıları kutladı.

Geçitkale Belediye Başkanı Kıvanç Buhara da, Geçitkale Festivali'nin tarihçesinin Güney Kıbrıs'taki festivale dayandığını belirterek, Kıbrıs Barış Harekatı'nın yapıldığı 1974 yılı dışında festivalin bugüne kadar aralıksız sürdüğünü anlattı.

Kıbrıs Türklerinin en büyük kültürel özelliklerinden birinin hellim olduğunu vurgulayan Buhara, "Hellime ne kadar sahip çıkarsak ve bunu duyurabilirsek, Kıbrıs Türklerinin çok uzun yıllardan gelen geleneğine katkı koymuş oluruz" dedi.

Kıbrıs Türk halkının köklü kültürlerinden biri olan hellimi tanıtmak amacıyla düzenlenen festival, 6 Eylüle kadar çeşitli etkinliklerle devam edecek.