RedHack yeniden terörde

RedHack soruşturmasında gözaltına alınanların ifadesini terör suçlarına bakan savcı aldı. Barış Atay ve 8 kişi serbest bırakıldı.

cumhuriyet.com.tr

Ankara Bilişim Savcılığı, RedHack operasyonunda gözaltına alınıp, adliyeye sorgu için getirilen Barış Atay’ın arasında bulunduğu 14 kişinin dosyasını,
Terörle Mücadele Yasası’nın 10. maddesiyle görevli Ankara Başsavcı Vekilliği’ne gönderdi. Terör savcılığı tarafından ifadesi alınan 14 kişiden, Barış Atay’ın arasında bulunduğu 9 kişi serbest bırakılırken, 5 kişi ise tutuklanması istemiyle mahkemeye sevk edildi. Serbest kaldıktan sonra açıklama yapan Atay, Gezi, ODTÜ, Gülsuyu, Reyhanlı ve Roboski’de olanlara işaret edip, medyayı “Bugüne kadar görüşmemiş bir şekilde biat kültürü ile yaşayan medya patronlarını affetmeyecek tarih” sözleriyle eleştirdi. Ankara Emniyeti Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından gözaltına alınan 14 kişi, dün sabah Ankara Adliyesi’ne getirildi. Bilişim savcısı Mehmet Ali Ethemoğlu, saat 14.30 sıralarında sürpriz bir kararla dosyayı TMK savcılığına gönderdi. TMK savcılığı, geçen yıl başında aynı dosyayı görevsizlikle bilişim savcılığına yollamıştı. Şüpheliler, bakanlıklar, Emniyet ve YÖK gibi kurumların internet sitelerine girmek, buraları çalışamaz hale getirmek ve içindeki gizli ve kişisel bilgileri almakla suçlandı. Savcılık sorgularının ardından Barış Atay’ın arasında bulunduğu 9 kişi serbest bırakılırken, 5 kişi suç örgütü üyesi olmak ve bu örgüt adına bilişim suçu işlemek iddiasıyla tutuklanması istemiyle nöbetçi mahkemeye sevk edildi. Tutuklamaya sevk edilen Taylan Kulaçoğlu, RedHack’in lideri olduğu iddia edilen “Manyak” nickli kişi olmakla suçlandı. “Manyak’ siz misiniz, Gezi eylemlerinde çağrı da bulundunuz mu” sorusuna Kulaçoğlu, “Manyak’ ben değilim, tanımıyorum. Gezi eylemleri nedeniyle zarar gördüm. Taksim’de cafe işletiyorum, niye çağrı yapayım” dedi.

Barış Atay’a ses benzerliği sorusu

Ünlü oyunca Barış Atay’a savcılık sorgusunda, “Radyo ve televizyonlara Skype programıyla canlı bağlanan RedHack sözcüsü siz misiniz? RedHack’in Twitter’daki @TheRed- Hack adlı hesabını siz mi kullanıyorsunuz, mesajları siz mi atıyorsunuz? RedHack’in sohbet odasında konuşanlardan biri siz misiniz” şeklinde üç soru yöneltildi. Gerekçe ise bu canlı yayına katılan kişinin sesinin Barış Atay’a benzemesi oldu. Suçlamaları kabul etmeyen Atay, RedHack’le herhangi bir bağlantısının ve yazışmasının olmadığını söyledi. Atay, şunları kaydetti: “Dosya içerisine konulan RedHack görüşmelerinde benim ismim yoktur, bunlarla ilgim ve bilgim yoktur. Bilgisayar konusunda herhangi bir eğitimim, sertifikam yoktur. RedHack üyelerinden herhangi birini tanımam. RedHack sözcülüğünü de yapmadım. Sadece Twitter’da benim sesimin benzediğini söylemişler.”

Gerekçe: Devletin güvenliğine karşı suç

Bilişim savcılığının, dosyayı terör savcılığına göndermesinin nedeni, suçun Türk Ceza Yasası’nda düzenlenen “Devlet sırlarına karşı suçlar ve casusluk” bölümünde yer alan 326. ve 327. maddelerindeki hükümler gereğince “devletin güvenliğine karşı” işlendiği savı oldu. El konulan bilgisayarlardan terör örgütleriyle ilgili olduğu iddia edilen birtakım yazışmaların olduğunu gerekçe gösteren savcılık, dosyayı terör savcılığına gönderdi.

AKP hack’lendi

14 kişinin adliyedeki işlemleri sürürken, RedHack, AKP’nin TBMM Grup Başkanlığı internet sitesini hackledi. Grup internet sitesine Başbakan Tayyip Erdoğan’ın ağzından “Cuma günü yaşanan operasyon komedisinden dolayı partim ve milletim adına özür dilerim” ifadelerine yer verildi.