Rasim Çakır'dan yasa teklifi

CHP Edirne Milletvekil Rasim Çakır, 12 Mart, 12 Eylül ve 28 Şubat dönemlerinde yargı denetimine kapalı Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kararlarıyla re'sen emekli edilenlerden bazılarının derece ve kademesi üzerinden emekliliğe hak kazanmasını öngören yasa teklifi verdi.

cumhuriyet.com.tr

Teklife göre, 12 Mart 1971-26 Ocak 1974 tarihleri arasında re'sen, 12 Eylül 1980'de üçlü kararname ve 28 Şubat 1997-23 Eylül 2010 tarihleri arasında YAŞ kararlarıyla emekli edilen subay, astsubay ve askeri memurlardan emekliye sevk kararları kaldırılanlar ile disiplin cezaları affedilenlerin, sicil dosyalarındaki disiplin ve meslekten çıkarma cezalarına dair kayıtlar, ilgililerin müracaatı aranmadan hükümsüz kalacak ve dosyalarından çıkarılacak.

Bu kişilerin, ilişik kesme tarihinde veya daha sonra emekli aylığı bağlanıp bağlanmadığına bakılmaksızın emsallerinin statüsüne intibakları yapılacak. Böylece, emsallerinin hizmet süresi ile unvan, rütbe, derece ve kademesi üzerinden emekliliğe hak kazanmaları sağlanacak. Emeklilik yaş haddini doldurmuş bulunanlara veya vefat edenlerin dul ve yetimlerine bağlanacak emekli aylığı ve diğer özlük hakları, yaş haddini doldurduğu veya vefat ettiği tarihteki emsalleri esas alınarak düzenlenecek.

Emeklilik hakkını kazanmadan veya yaş haddini doldurmadan vefat edenlerin dul ve yetimlerine emeklilik hakkını kazanıp kazanmadığına bakılmaksızın emeklilik aylığı bağlanacak. Aynı dönemlerde ve aynı gerekçelerle askeri okullardan ilişiği kesilen askeri öğrencilerin ödemiş oldukları tazminat tutarları yasal faiziyle birlikte ilgiliye veya mirasçılarına ödenecek. Söz konusu hükümler çerçevesinde, intibakı yapılanlara intibakının yapıldığı emekli maaşının 36 aylık tutarı tazminat olarak bir defada ödenecek.
İntibakı yapılan kişiler, sağlık hizmetlerinden intibakının yapıldığı derece ve kademe üzerinden yararlanacak.

Devletin şahsiyetine karşı işlenen suçlar, basit ve nitelikli zimmet, irtikap, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolanlı iflas gibi yüz kızartıcı veya şeref ve haysiyet kırıcı suçlar veya istimal ve istihlak kaçakçılığı dışında kalan kaçakçılık, resmi ihale ve alım satımlara fesat karıştırma, devlet sırlarını açığa vurma suçlarından hüküm giyenler, teklifin öngördüğü haktan yararlanamayacak. İlişik kesme ve kararın kesinleşme tarihinde yapılan işlemlere ve kararlara karşı yargı yolu açık olanlar da teklif kapsamı dışında tutulacak.

''İkinci kez mağdur ediliyor"

Teklifin gerekçesinde, 12 Mart 1971, 12 Eylül 1980 ve 28 Şubat 1997 süreçlerinde, demokratik siyasi hayatın kesintiye uğradığı, bu süreçlerin mağduriyetlere yol açtığı belirtildi. Gerekçede, haklarında somut bir cürüm ya da disiplin suçu isnadıyla verilen yargı kararı olmadan çok sayıda kamu personelinin; üçlü kararname, YAŞ kararı gibi idari işlemlerle meslekten çıkarıldığı ifade edildi. Bu durumdaki personelin, idari işlem aleyhine yargı yolunun kapalı olması nedeniyle ikinci kez mağdur edildiğinin savunulduğu gerekçede, şunlar kaydedildi:

''Geçmişte hakları telafi edilmeyen kamu personeli olarak, 12 Mart 1971 muhtırasından sonra 600 dolayında subay; 12 Eylül 1980 darbesinde 397 subay, 176 astsubay; 28 Şubat müdahalesini takiben ise bin 750 civarında subay ve astsubayın re'sen emekliliği gerçekleştirilmiştir. 477 askeri öğrencinin de benzer gerekçelerle okullarıyla ilişiği kesilmiştir.

Son anayasa değişikliğiyle her türlü ilişik kesme kararlarına karşı yargı yolu açılmıştır. Ancak bu değişiklik, önceki dönemde yargı yolu kapalı olarak yapılan YAŞ kararları konusunda doğrudan yargı yolunu açan bir düzenleme getirmemiştir.''