"Rapor bir hafta içinde tamamlanacak"
Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi ve İtfaiyecilik ve Yangın Güvenliği Programı Kurucusu Yrd. Doç. Dr. Saadet Alkış, Bursa Şevket Yılmaz Devlet Hastanesi'nde 8 hastanın ölümüyle sonuçlanan yangınla ilgili raporu bir hafta içinde tamamlayarak savcıya teslim edeceklerini bildirdi.
cumhuriyet.com.trAkdeniz Üniversitesi (AÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Abid Demircan, Yrd. Doç. Dr. Saadet Alkış ve öğretim görevlisi Recep Üçtepe, üniversitenin senato odasında yangınlarla ilgili basın toplantısı düzenledi.
Bursa Şevket Yılmaz Devlet Hastanesi'nde yoğun bakım ünitesinin en üst katta bulunduğunu hatırlatan Prof. Dr. Abid Demircan, ''Yoğun bakım servisleri, yangında hastaların kolay tahliye edilmesi için zemine yakın katlarda yapılır. Çünkü yoğun bakım ünitesinde yatan hastaların hareket kabiliyeti yoktur. Onların tahliyesi zordur'' dedi. AÜ Tıp Fakültesi Hastanesi'nde yangınla ilgili tüm tedbirlerin alındığına dikkati çeken Demircan, ''Hastanemizde yangından sorumlu müdürümüz bile var. Haftanın iki günü temizlikçisinden hemşiresine, güvenlik görevlisinden yardımcı elemanlarına kadar herkes sırasıyla yangın konusunda eğitiliyor. Yoğun bakım ünitelerimiz birinci kattadır. 75 yoğun bakım yatağımız var. Yangına karşı, ısıya ve dumana hassas aletler bulunmaktadır. Antalya'da herkesin gönlü rahat olsun. AÜ Tıp Fakültesi Hastanesinde yangınla ilgili tüm güvenlik önlemleri alınmıştır'' diye konuştu.
''Yangın yönetmeliği uygulamıyoruz"
Bursa Şevket Yılmaz Devlet Hastanesi bilirkişi heyetinde bulunan Yrd. Doç. Dr. Saadet Alkış da Bursa Şevket Yılmaz Devlet Hastanesinde 8 hastanın ölümüyle sonuçlanan yangınla ilgili raporu bir hafta içinde tamamlayarak savcıya teslim edeceklerini bildirdi.
Hastanenin en alt katından en üst katına kadar incelemelerde bulunduklarına işaret eden Alkış, şöyle konuştu: ''Yangın elektrik kontağından çıkmış. Binaların yapım aşamasında, sorumlu kişiler yangın güvenlik şartlarına uymalıdır. Yangın yönetmeliğini uygulamıyoruz. Halbuki mükemmel bir yangın yönetmeliğimiz var. Sadece estetiğe yönelik binalar yapılıyor. Bu nedenle de çok sayıda insan ölüyor. Sorumlu kişiler yangın sonrası demeç veriyor. Yangın çıkar ama önemli olan gerekli tedbirleri almak ve insanları eğitmektir. Hastane yöneticileri bir gün hasta muayenesini bıraksın binalarını kontrol etsin.'' Alkış, İstanbul Gösteri Merkezi, Sayıştay, Trafik Hastanesi yangınında da böyle hataların görüldüğünü kaydederek, yangınların genellikle bina yapısının doğurduğu sakıncalar sonucu çıktığını belirtti.
Yangın yönetmenliğini sadece hastanelerin değil otellerin genellikle uygulamadığına değinen Alkış, Antalya'da üniversite içinde binalarda yangın önleme ekibi kurduklarını ama hiç kimsenin kendilerine başvurmadığını, otellerden de binalarını kontrol etmesi için talep gelmediğini söyledi. Öğretim görevlisi Recep Üçtepe de binalarda yangınların yüzde 65'inin elektrik kontağından çıktığını, binaları yapan kişilerin elektrikle ilgili tedbirleri genellikle almadığını söyledi.