Randevu beklerken gözaltına alındılar
Gözaltına alınan TTB yönetiminin operasyon öncesinde Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nı ziyaret etmek istedikleri ortaya çıktı.
Alican UludağAfrin harekatına karşı “Savaş bir halk sağlığı sorunudur” başlıklı bildiri yayımlayan TTB Merkez Konseyi’nin gözaltına alınan 11 üyesinin Ankara Emniyeti Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’ndeki işlemleri sürüyor. Ankara dışında gözaltına alınan Raşit Tükel’in de arasında bulunduğu 4 kişi, önceki akşam Ankara TEM’e getirildi. Dün akşama kadar bu isimlerin sorgusu yapılmadı. Diğer 7 kişi ise, emniyette ifade vermeyi reddederek, savcıya çıkmak istediklerini bildirdi. Kalan 4 kişinin de savcılıkta ifade vermek isteyeceği öğrenildi. Gözaltındaki hekimler, avukatlarına yaşananlara ilişkin “alışmayacağız” dediği belirtildi. Soruşturmayı yürüten savcılık, sulh ceza hakimliğinden dosyayla ilgili kısıtlılık kararı aldı. Avukatlar, bu nedenle dosyadan hiçbir belgeye ulaşamadı. Aramalar sonrasında hazırlanan tutanaklar da bu nedenle avukatlarla paylaşılmadı. Avukatlar, hangi belge ve dijital kayıtların alındığını öğrenemedi.
Savcı: Bunda bir şey yok
Savcılığın salı günü yaptığı gözaltı işlemlerinin perde arkasına ilişkin ilginç bilgiler de gün yüzüne çıktı. Alınan bilgiye göre, TTB hakkında ilk suç duyurusunu perşembe günü Sağlık-Sen yaptı. Sendikanın dilekçesini alan ve bildiriyi de okuyan bir başsavcı vekili, “Bunda bir şey yok. Bizim uğraşacak başka işlerimiz var” diyerek evrakı kenara koydu. Ancak Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın açıklamaları ve İçişleri Bakanlığı’nın suç duyurusu üzerine durum değişti. TTB yönetimi hakkında “terör örgütü propagandası yapmak” ve “halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek” suçlarından soruşturma başlatılıp, gözaltı kararları çıkarıldı. Gözaltı kararı çıkarılmadan bir gün önce de adliyede ilginç bir durum yaşandı. Pazar günü İçişleri Bakanlığı’nın suç duyurusunda bulunması ve savcılığın pazartesi günü soruşturma başlatması üzerine TTB’nin avukatı Ziynet Özçelik, adliyeye gitti. Ankara Başsavcısı Yüksel Kocaman’ın makamına çıkan avukat Özçelik, özel kalemden “Sayın Başsavcı ile TTB yönetimi olarak yarın (salı) görüşmek için randevu talep ediyoruz. Raşit Yüksel hoca ve konseydekiler ziyaret etmek istiyor. Gözaltı olmasın, çağrıldıkları takdirde ifade için geleceğiz” dedi. TTB yönetimi, salı günü için randevu beklerken sabahında gözaltı operasyonu oldu.