Rampa İstanbul'da yeni sergi

Selma Gürbüz'ün 'Uzun Gece. Uzak Yolculuklar.' sergisi Rampa İstanbul'da 5 Ocak Cumartesi günü açılışını yaptı. Gürbüz'ün 2011-12 yıllarında gerçekleştirdiği resim, desen ve heykellerden oluşan sergide mitoloji, gerçek ve düş bir arada.

cumhuriyet.com.tr

Sergide yeralan eserlerde insan figürlerine, hayvan ve bitkiler eşlik ediyor, eski Mısır sanatından, Çin ve Japon resminden, Velazquez’den, Monet’den ve İslam minyatürlerinden, el yazmalarından esintiler getiriyor. Kendini sihirle merakın kesişme noktasında konumlandıran Gürbüz; “Dünyanın içindeki o başka dünyadan gelen bu resimleri okuyabilmek için izleyicinin gözlüğe gereksinimi yok. Düş gücü yeterli” diyor.
Uzun Gece. Uzak Yolculuklar sergisi 8 Ocak- 9 şubat günleri arasında Akaretler Rampa İstanbul sanat galerisinde izlenebilecek.
 

Selma Gürbüz

1960 yılında İstanbul’da doğan Selma Gürbüz, 1980-1982 yılları arasında Exeter College of Art Design’da aldığı eğitimin ardından, 1984 yılında Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nden mezun oldu. Son dönem kişisel sergileri arasında “Uzun Gece. Uzak Yolculuklar.”, Rampa, İstanbul (2013); “Mind’s Eye”, Lawrie Sahbibi Gallery, Dubai (2011); “Shadows of Myself”, Rose Issa Projects at Leighton House Museum, Londra (2011); “Arketip”, Antrepo No: 3, İstanbul (2010), “Güneşli Gölgeli”, Galeri Apel, İstanbul (2008) ile Makii Masaru Fine Arts, Tokyo (2007); “Feline I”, Galerie Maeght, Paris (2006); “Feline II”, Galeri Apel, İstanbul (2006) ve “Cin ile Peri”, Galeri Apel, İstanbul (2004), “Yünname”, Galeri Apel, İstanbul (2000) ve “Karaname”, Galeri Apel, İstanbul (1999) sayılabilir.

Gürbüz ayrıca çok sayıda ulusal ve uluslararası karma sergilere katıldı. Bunlardan bazıları, “Gelenekten Çağdaş’a” (2010), “Yeni Yapıtlar, Yeni Ufuklar” (2009) ile “Modern Deneyimler” (2008), İstanbul Modern, İstanbul; “Cara a Cara” (gezici sergi), Marco Del Re ile, Galerie Maeght, Paris ve Barselona (2003); “Harem Fantezileri ve Yeni Şehrazadlar“ [Fantaisies du Harem et les Nouvelles Shéhérazades], (gezici sergi), Museum of Contemporary Art, Barselona ve Doğa Bilim Müzesi, Lyon (2003); ”Sirk” [Le Cirque] (gezici sergi), Gérard-Georges Lemaire, Edition Eric Koehler, Athenee-Theatre Louis Jouvet, Paris, Espace Mira Phalaina, Montreuil ve Novomestka Radnice, Prag (1996); “Fütürist Sahne Perdesi Tasarımı”, Revues Parlées, Centre Georges Pompidou, Paris (1996); “Automatic Games”, Kwangju Bienali, Kore (1995) ve “Cafélerin Doğusu” [L'Orient des Cafés], (gezici sergi): Fransız Kültür Merkezi, Kahire, İskenderiye, Atina, Selanik, Kudüs, Tel Aviv’dir (1992). Selma Gürbüz halen İstanbul’da yaşıyor ve çalışıyor.