Ramazan çadırları kaldırılıyor mu?

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Topbaş, ramazan çadırlarının kaldırılması önerisiyle ilgili olarak ''Bütün çadırlar değil, bazı noktadakiler kalkar. Onlar da mahalle ve sokak iftarları şekline dönüştürülebilir'' dedi.

cumhuriyet.com.tr

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Topbaş, Hak-İş ile imzalanan toplu iş sözleşmesi imza töreninin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

AKP İl Başkanı Aziz Babuşcu'nun ''Ramazan çadırları kurulmasın'' şeklinde bir öneride bulunduğunu ve bu konuda ilçe belediyeleri ile de mutabakat sağlandığını söylediği anımsatılarak, görüşleri sorulan Topbaş, Babuşcu'nun özellikle fakir ailelerin evlerinde ziyaret edilip, erzak ve özellikle yemek götürülmesini arzu ettiğini belirtti.

Babuşcu'nun belki meydanlarda, halkın geçtiği yerlerde evine yetişemeyecek insanlar için çadırlar kurulmasının daha doğru olabileceğini düşündüğünü ifade eden Topbaş, geçmişte de bu çadırların sadece yemek veren yerler değil, kültür aktivite alanları olarak da kullanıldığını ve bu çadırlarda ramazan şenliklerinin düzenlendiğini anımsattı.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş, şunları kaydetti:
''İstanbul'da yeterli sayıda kültür merkezlerimiz var. Bu fonksiyonlar buralarda belki icra edilebilir. Yaz münasebetiyle belki açık havada, belki sokağınızda, meydanlarda bu iftarlar yapılarak halkla bütünleşilebilir. Tabii ki bazı yerler hoş olmadığı, bazı yerlerde ise ihtiyaç olduğu yönünde talepler var. Bunlar değerlendirilecek. Başkan'ımızın dediği gibi, ilçe belediyeleri bunları dikkate alacak. Tabii yine de burada, halkımızın özellikle dar gelirli, fakir halkımızın ihtiyaçlarının bir şekilde karşılanması lazım. Bu ramazanın kendi güzelliğindendir, bir paylaşımdır.''

''Bütün çadırların kaldırılıp kaldırılmayacağının'' sorulması üzerine Topbaş, ''Hayır bütün çadırlar değil. Bazı noktadakiler kalkar. Onlar, mahalle ve sokak iftarları şekline dönüştürülebilir'' dedi.


Mahalle ve sokak iftarları

Mahalle ve sokak iftarlarına ilişkin olarak Kadir Topbaş şunları söyledi:
''Güzel bir gelenek haline gelebilir. İnsanların, sokağındaki insanlarla tanışması, mahallesindeki insanlarla birlikte olması, herkes masasını evinin önüne indirmesi orada her gün olmasa bile, bir gün bile olsa sokakta paylaşım güzel bir sonuç verebilir. Biz bunu 2004 yılı yazında Beykoz'da bir sokakta kahvaltı olarak başlatmıştık. Güzel ve esprili olmuştu, insanların gayet hoşnut kaldıkları çalışmaydı. Aynı şeklide bu tarzda zaman içerisinde belki her gün değil, ama ramazan ayı içerinde bir gün sokakta bir iftar o mahalleye coşku getirebilir.

Biz de katılacağız mümkün oldukça ve fırsat buldukça. Fakir ve fukarayı tercih edeceğiz. Sayın Başbakan'ımızın bize dediği de bu; (Fakir fukarayla birlikte olun)''

Bir soru üzerine Topbaş ''Eve yetişemeyen, işinden geç çıkmış insanların veya öğrencilerin o an bulunduğu yerde yemek yeme imkanı bulunmamasını düşünerek, araçlarla onlara bu hizmeti sağlayacağız. Ben tekrar ramazanın hayırlı olmasını diliyorum. Herkesin kandilini kutluyorum.'' dedi.