Rahim nakline az kaldı

İsveç'te gerçekleştirilen bir araştırma, doğuştan rahmi olmayan veya hastalık yüzünden rahimleri alınan kadınlar için umut olabilir. Göteburg Üniversitesi'nden Mats Brannstrom, on yılı aşkın bir süredir rahim naklini iyileştirmek için yeni cerrahi teknikler üzerinde çalışıyordu.

cumhuriyet.com.tr

Bugüne kadar fare, koyun ve domuzlara başarılı rahim nakli yapan Brannstrom, cerrahi tekniklerin son yıllarda iyice geliştirildiğini ve önümüzdeki yıldan itibaren dünya genelinde on hastaneden birinde rahim naklinin yapılabileceğine inandığını söylüyor Journal of Obstetrics and Gynaecology Research dergisinde. Ancak kadınları rahim naklinden sonra da zorlu bir süreç bekliyor. Rahim nakli olan kadın büyük bir olasılıkla yapay olarak döllenecek. Nakledilen organla normal doğum yapılamayacağı için sezaryen gerekecek. Ayrıca bedenin yeni organı reddetmemesi için de bağışıklık sistemini baskılayan ilaçların kullanılması gerekiyor.

Nakledilecek organlar canlı bağışçılardan veya ölülerden alınabilir. En düşük reddedilme durumu için aile planlamasını tamamlayan kız kardeş gibi yakın akrabalara başvurulabilir diyor doktorlar. Ölülerden alınan organla yapılacak naklin daha başarılı olacağını söyleyen kimi bilim insanlarıysa, bu durumda rahmin tüm önemli kann damarlarıyla bağlandığı için hamileliğin daha rahat atlatabileceğine inanıyorlar. Ancak nakledilen organ belli bir süre bedende kalmalı. Çünkü bağışıklık ilaçları uzun süre alındığında bedene zarar veriyor. Bilim insanları bir veya iki hamilelikten sonra uterusun bedenden çıkarılması gerektiğini söylüyorlar.