Rahim ağzı kanseri virüsünü yok eden sprey geliştirdiler

Akdeniz Üniversitesi'nde bilim insanları, dünyada her iki dakikada bir kadının ölümüne neden olan rahim ağzı kanserine neden olan virüsün hijyenik olmayan tuvaletler aracılığıyla yayılımını engelleyecek bir sprey geliştirdi.

cumhuriyet.com.tr

Dünyada meme kanserinden sonra en sık rastlanan kanser türü olan rahim ağzı kanserine, diğer kanser türlerinin aksine HPV (Human Papilloma Virus) adı verilen bir virüs neden oluyor. Virüs cinsel yolla olduğu kadar, hijyeni sağlanmayan tuvaletler aracılığıyla da yayılıyor. Dünyada her iki dakikada bir kadının ölümüne neden olan rahim ağzı kanserini önlemek üzere 2006 yılından bu yana 9-26 yaş grubu kız çocukları ve kadınlar aşılanıyor.

Hastalığın hijyeni sağlanmayan tuvaletler aracılığıyla yayılmasını önlemek üzere önemli bir adımı da Akdeniz Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü'nden bilim insanları attı. Prof. Dr. Ertuğrul Arpaç ve 15 kişilik ekibi, geliştirdikleri sprey aracılığıyla başta HPV olmak üzere her türlü virüs, bakteri ve mantarı 30 saniye içinde yok etmeyi başardı.
Nano teknoloji alanındaki çalışmalarıyla öne çıkan Prof. Dr. Ertuğrul Arpaç, Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ndeki bir öğretim üyesiyle yaptıkları görüşmede, rahim ağzı kanserinin hijyeni sağlanmamış tuvaletler aracılığıyla da yayıldığını öğrendiklerini anlattı.

Bu görüşmenin ardından, başta rahim ağzı kanserine neden olan HPV olmak üzere, klozet üzerinde gelişen virüs, bakteri ve mantarları yok edecek geniş spektrumlu bir antibakteriyel sıvı geliştirmeye karar verdiklerini belirten Arpaç, çalışmaları neticesinde başarılı sonuç aldıklarını bildirdi. Geliştirdikleri antibakteriyel sıvının, püskürtüldüğü yüzeyde 30 saniye içinde ince bir film oluşturduğunu anlatan Prof. Dr. Arpaç, ''Alkol bazlı bir sprey bu. 30 saniyenin sonunda alkol buharlaşıyor ve yüzeyde çok ince bir film oluşuyor. Bu film de yüzeydeki virüs, bakteri, mantar ne varsa yok ediyor'' dedi.

''Her kadının çantasında taşıması gereken bir ürün''

Ertuğrul Arpaç, geliştirilen ürünü Akdeniz Üniversitesi Rektörlüğü'ne devrettiklerini, spreyin piyasaya sürülmesine ilişkin çalışmaların rektörlük tarafından yürütüleceğini bildirdi.

Her kadının çantasında taşıması gereken bir ürün geliştirdiklerine değinen Prof. Dr. Arpaç, şöyle konuştu:

''Ürün sadece klozette değil, kapı kollarında, musluklarda, sifonda kullanılabilecek. 30 saniye sonra bu yüzeyde hiçbir bakteri, virüs veya mantar kalmayacak. Daha önce geliştirdiğimiz antibakteriyel sistemlerle kaplı implantlarla yapılan ameliyatlarda implant kaynaklı enfeksiyonun sıfıra inmesinden yola çıkarak, bu ürünün rahim ağzı kanserinin hijyen kaynaklı yayılımını tamamen önleyebileceğini düşünüyoruz.''