Radyoloji alarmda: Kanser patladı
20 bin radyoloji çalışanı işsiz. Çalışan ise personel eksikliği yüzünden aynı anda 3 cihaza bakmak zorunda. Kanser patladı.
SİBEL BAHÇETEPETürkiye’de 2018 itibarıyla 39 devlet ve 42 vakıf üniversitesinde radyoloji teknisyenliği eğitimi veriliyor. Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği (TÜMRAD - DER) Genel Başkanı Heybet Aslan-oğlu, radyoloji teknisyenlerinin her yıl 6 binin üzerinde mezun vermesine karşın KPSS ile atamalarının çok az sayıda yapıldığını belirterek “Personel eksikliği nedeniyle iki üç cihaza aynı anda bakmaya zorlanıyor, iş yükü artınca maruz kaldıkları radyasyon miktarı da artıyor. Son zamanlarda sağlık sorunu yaşayan, kanser tanısı konulan radyoloji çalışanlarının sayısında da ciddi artışlar söz konusu” dedi.
Okul çok...
Türkiye’de son 10 yılda radyoloji teknikerliği eğitimi veren okul sayısında 3.5 kat, kontenjan sayısında ise 8 kat artış olduğu, 2016 yılında 695 olan kontenjanın 2018 yılında 3 bin 264’ü vakıf üniversitesi olmak 5 bin 224 kontenjana ulaştığı, Sağlık Bakanlığı’nın ise son 10 yılda KPSS ile istihdam ettiği radyoloji teknisyeni sayısının 4 bin 786’ya ulaştığı kaydedildi.
Radyoloji teknisyenlerinin radyasyon altında çalıştığını ifade eden Aslanoğlu, Sağlık Bakanlığı’na da çağrıda bulundu: “Son zamanlarda sağlık sorunu yaşayan, kanser teşhisi konulan radyoloji çalışanlarının sayısında da ciddi artışlar söz konusudur. Taşeronlaşmanın yaygın olduğu radyoloji merkezlerinde çok az personelle hizmet verilmeye çalışılıyor, adeta modern kölelik sistemi dayatılıyor. Yeterli sayıda radyoloji teknisyeni istihdam edildiğinde iş yükü azalacaktır. Radyoloji teknisyenleri görüntüleme yaparak hastalıkların teşhis edilmesinde çok önemli rol oynamaktadır.
Ancak radyoloji merkezleri alarm veriyor. Doğru teşhis için personel eksikliğini gidermek zorundayız. KPSS sonuçları açıklandı. 5 bin radyoloji teknisyeni ataması yapılmasını istiyoruz.”
SESİMİZİ DUYUN Radyoloji mezunları KPSS ile atanacak radyoloji teknikerleri için ayrılacak kadro sayısının artırılması için günlerdir sosyal medya üzerinden farkındalık yaratmaya ve seslerini duyurmaya çalışıyor. Göknur A., şunları söyledi: “Ailemiz büyük zorluklarla bizim eğitimimizi tamamlamamıza yardımcı oldu. KPSS ile çok az kişi atandığı için ya taşerona mahkûm kalıyoruz ya da kafe, lokanta, bar gibi yerlerde çalışmaya mecbur kalıyoruz. Artık mesleğimizi yapmak ve ailemize destek olmak istiyoruz. Bu nedenle #radyolojiye5000atama hashtag’i ile sosyal medyada etkinlikler düzenleyerek sesimizi duyurmak istiyoruz.” |