Radyasyon Pasifik'e sızıyor
Japonya'da 11 Mart'ta meydana gelen deprem ve tsunami felaketlerinin ardından zarar gören Fukuşima nükleer santralinden Büyük Okyanus'a yüksek radyasyonlu su aktığı bildirildi.
cumhuriyet.com.trNükleer güvenlik sözcüsü Hidekiho Nişiyama, sızıntı üzerindeki havada 1000 milisievert radyoaktif madde bulunduğunu belirtti. Kısa süre içinde 500 milisievertin üzerinde radyasyona maruz kalmak kanser riskini artırabiliyor.
Japon Başbakanı ilk kez felaket bölgesinde
Japonya Başbakanı Naoto Kan, 11 Marttaki depremin üzerinden üç hafta geçtikten sonra ilk kez ülkenin kuzeydoğusundaki felaket bölgesine gitti. AFP'nin bildirdiğine göre, başkent Tokyo'dan gelen Kan, askeri helikopterle küçük liman Rikuzentakata'ya indi. Başbakan, deprem ve tsunamiden en fazla zarar gören Iwate bölgesindeki limanda ilk olarak gönüllü itfaiyecileri, ardından da felaketzedelerin kaldığı bir kampı ziyaret etti.
Kıyıda evi olan bir felaketzede, Başbakana bir daha ne zaman ev inşa edebileceğini sorunca, Kan, ''Hükümet, sonuna kadar size yardım etmek için elinden geleni yapacaktır'' yanıtını verdi. Naoto Kan, ilk ziyaretini 21 Martta yapacaktı, ancak kötü hava koşulları yüzünden ziyaretini ertelemişti.
''Fukuşima, Çernobil'den çok daha kötü"
Rus atom enerjisi uzmanı, Japonya'daki Fukuşima nükleer santralindeki felaketin 1986'da Ukrayna'daki Çernobil faciasından çok daha kötü olduğunu söyledi. 1986'daki felaketten sonra ülkesindeki nükleer karşıtlarına katılan Natalia Mironova, ''Çernobil bir kirli bombanın patlaması gibiydi. Yeni kirli bomba Fukuşima'dır ve insani ve ekonomik bakımdan çok daha pahalıya mal olacaktır'' ifadesini kullandı.
Termodinamik mühendisi olan Mironova, ''Çernobil yedinci seviyedeydi ve aslında sadece tek bir reaktörü arızalanmıştı ve felaket sadece iki hafta sürmüştü. Şu anda üçüncü haftadayız ve dört reaktör çok tehlikeli durumda bulunuyor'' karşılaştırmasında bulundu.
UAEK, Japonya'ya iki reaktör uzmanı gönderiyor
Uluslararası Atom Enerji Kurumu (UAEK), zarar gören Fukuşima nükleer santralindeki reaktörlerin durumuyla ilgili ilk elden bilgi almak için Japonya'ya iki uzman göndereceğini bildirdi. Merkezi Viyana'da bulunan UAEK'nin internet sitesinde dün gece yayımlanan açıklamaya göre, iki reaktör uzmanı Japon yetkililerle 4 Nisandan itibaren görüşmeler yapacak.
Atomun barışçı ve güvenli kullanımı konusunda geniş yetkileri bulunan ve halen Japonya'da radyasyon düzeyini izlemek üzere uzmanları olan UAEK, "Japon hükümetiyle varılan anlaşma uyarınca iki reaktör uzmanının bu ülkeye gönderileceğini" açıkladı.
Japonya'da 11 Marttaki şiddetli deprem ve tsunamide zarar gören Fukuşima Daiçi nükleer santralindeki 2 nolu reaktörden bugün Büyük Okyanus'a yüksek oranda radyasyonlu su aktığı bildirilmişti.