Radikal'in akreditasyonu askıya alındı

Genelkurmay Başkanlığı İbrahim Şahin'in ifadelerinin haber yapıldığı Radikal Gazetesi'nin akraditasyonunu askıya aldı. Gazete hakkında Gazeteciler Cemiyeti ve Basın Konseyi'ne şikayet başvurusu yapıldığı belirtilirken, GATA'da yapılan Şener Eruygur'un eşiyle ilgili gündeme gelen konuşmalara ilişkin sorulara da yorum yapılmayacağı bildirildi.

cumhuriyet.com.tr

Genelkurmay Başkanlığı'nın haftalık basın toplantısı Hasan Tahsin Bilgi Merkezi'nde yapıldı. Toplantıya Ergenekon Operasyonu çerçevesinde tutuklanan Emniyet Genel Müdürlüğü eski Özel Harekat Daire Başkan Vekili İbrahim Şahin'in savcılık ifadelerini haber yaptığı için akreditasyonu kaldırılan Radikal Gazetesi'nin muhabiri katılmadı. Konuyla ilgili yapılan açıklamada adı geçen gazeteyle hakkında hukuki işlem başlatıldığı ve Basın Konseyi'ne başvurulduğu ifade edilerek, Genelkurmay Başkanlığı nezlindeki akraditasyonun da askıya alındığı kaydedildi. Genelkurmay Başkanlığı daha önce de Star Gazetesi'nin akraditasyonu askıya almıştı.

Haftalık Basın Toplantısında ayrıca Ergenekon Soruşturması sanıklarından eski Jandarma Genel Komutanı Şener Eruygur'un eşi Mukaddes Eruygur'un Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nde yaptığı görüşmelere ilişkin gündeme getirilen ses kaydına yönelik sorulara Genelkurmay İletişim Başkanı Tuğgeneral Metin Gürak, "Nereden elde edildiği belli olmayan haberlerle ilgili yorum yapmayacağız" dedi.

 

Giresun Fırkateyni ile ilgili hazırlıklar tamamlandı

Genelkurmay Başkanlığı İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Metin Gürak, TCG Giresun'u uğurlamak maksadıyla 17 Şubat 2009 tarihinde yapılacak tören için Aksaz Deniz Üs Komutanlığı'ndaki tören için basın turu düzenleneceğini bildirdi.

Hasan Tahsin Bilgi Merkezi'nde yapılan toplantısında 16 Aralık 2008 tarihli 1851 sayılı Birleşmiş Milletler kararı uyarınca Türkiye'nin de içinde yer aldığı bir temas grubu oluşturulduğunu ifade eden Tuğgeneral Gürak, bu kapsamda oluşturulması planlanan uluslar arası deniz gücüne Türkiye'den bir firkateynin görevlendirilmesi ile ilgili hükümet tezkeresi 10 Şubat 2009 tarihinde TBMM'de kabul edildiğini hatırlatarak hazırlıklar tamamlandığını söyledi.

TBMM tarafından verilen yetkiye istinaden, söz konusu harekâta katılmak üzere, 2 adet AB-212 helikopteri, 1 adet Sualtı Taarruz Timi ve 1 adet Sualtı Görev Timini bünyesinde barındıran TCG GİRESUN Firkateynini görevlendirdiğini bildiren Tuğgeneral Metin Gürak, şöyle devam etti:
"TCG Giresun, bu görevini BM Güvenlik Konseyinin aldığı 1851 sayılı karar üzerine teşkil edilen Görev Kuvveti-151 bünyesinde yerine getirecektir. TCG Giresun'a ilave olarak Görev Kuvveti-151'in içerisinde ilk aşamada, ABD ve İngiliz Deniz Kuvvetlerinden çeşitli muharip ve yardımcı sınıflardaki gemiler görev yapacaktır. Ayrıca, Kanada, Suudi Arabistan Güney Kore, Avustralya, Japonya, Birleşik Arap Emirlikleri ve Pakistan'ın da bu görev kuvvetinde yer alması beklenmektedir. Halihazırda Görev Kuvveti-151 'in komutası ABD Deniz Kuvvetlerine mensup bir Tümamiral tarafından yürütülmektedir. TCG Giresun Firkateyni, 4 aylık bir süreyle bölgede görev yapacak olup müteakip dönemlerde de gemi görevlendirmesi planlanacaktır.

Görev Kuvveti-151'in icra edeceği harekâtın hedefi sorumluluk sahasında ticari trafiğin emniyetini sağlamak, Aden Körfezi'nde deniz ticaret yollarındaki uluslararası güven ortamını tesis etmek, tüm ülkelerin deniz haydutluğu ile mücadelede imkân ve kabiliyetlerini geliştirmek olarak belirlenmiştir."

Misafirhane binası

Ankara'nın Ulus semtinde bulunan, mülkiyeti Türk Hava Kurumuna ait olan ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı tarafından kullanılan misafirhane binası ile ilgili bilgi veren Tuğgeneral Metin Gürak, şunları söyledi:
"Anılan binanın kapalı olan teras katının, özgün görünüşü ile ilgili olarak bilgi, belge ve orijinal projelere ulaşılmasına yönelik çalışma başlatılmış olup, MSB tarafından söküm ve yapım işlerine ait proje çizim faaliyetleri devam etmektedir. Uygulama projesinin tamamlanmasını müteakip proje Ankara Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu Başkanlığına gönderilecek ve kurulun onayını müteakip bina ile ilgili söküm,yapım işleri gerçekleştirilecektir."

Terörle mücadele

Türk Silahlı Kuvvetleri, vatandaşımızın can ve mal güvenliğini sağlamak için bölücü terör örgütü ile mücadelesine kararlılıkla devam ettiğini altını çizen Genelkurmay İletişim Başkanı Tuğgeneral Metin Gürak, bu kapsamda 6 Şubat 2009'dan bugüne kadar meydana gelen iç güvenlik olayları ile ilgili şu bilgileri verdi:
"6 Şubat 2009 tarihinden bu güne kadar toplam 23 iç güvenlik olayı meydana gelmiştir. Bölücü terör örgütüne ait 5 adet El Yapımı Patlayıcı (EYP) düzeneği güvenlik kuvvetleri tarafından bulunarak olası zayiatlar önlenmiştir. Dönem içinde Şırnak ili Güçlükonak ilçesi Taşkonak köyü bölgesinde bölücü terör örgütü mensuplarınca tuzaklanan patlayıcının patlaması sonucu 2 vatandaşımız yaralanmıştır. Yaralı vatandaşlarımıza, başlangıçta bölgede bulunan tabur revirinde (Yağızoymak) ilk müdahale yapılmış, yaralılar bilahare helikopter ile Şırnak Devlet Hastanesine tahliye edilmişlerdir. Bölücü terör örgütünün vatandaşlarımıza yönelik giriştikleri eylemler bu dönemde de dikkat çekmektedir.

Dönem içinde 3 terörist daha bölücü terör örgütünden kaçarak teslim olmuş; bir terörist ise yakalanmıştır. (3 teslim, 1 yakalama) Teslim olan 3 teröristin, bölücü terör örgütünde uzun yıllar kalmalarına rağmen, (11,13, 14 yıl) terörle bir sonuç alınamayacağını ve yaşamlarının boş yere heba olacağını anlamaları üzerine kaçtıkları öğrenilmiştir.

Bingöl'ün Yedisu kırsalında, 08 Şubat 2009 tarihinde icra edilen operasyonda, bölücü terör örgütüne ait bir sığınakta; 1 adet M-16 piyade tüfeği, 4 adet Kaleşnikof piyade tüfeği, 1 adet Biksi makinalı tüfek, 1 adet RPG-7 Roketatar, 20 kg. amonyum nitrat, 5 kg C-4 plastik patlayıcı, 3 adet taarruz el bombası, 145 kg. muhtelif gıda malzemesi ele geçirilmiştir."

Sorulara verilecek cevaplar

Genelkurmay Başkanlığı İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Metin Gürak, açıklamanın soru cevap bölümünde ise GATA'ya telefon sokulmasının yasaklandığı yönündeki haberlerini, "Böyle bir şey yok. Şu anda da gidebilirsiniz GATA'ya günde yaklaşık 5 bin kişi girip çıkıyor. cep telefonu yasaklanmasına yönelik böyle bir uygulama yok " şeklinde cevaplandırdı.

Şener Eruygur'un eşi Mukaddes Eruygur'un ses kayıtlarıyla ilgili soruya Tuğgeneral Gürak, "GATA'daki prosedür, diğer bütün hastanelerdeki prosedürün aynısı GATA'da da izlenmektedir. Konuşmalarla ilgili ne şekilde ne oldu ve ne şekil de elde edildiği belli olmayan haberlerle ilgili bizim değerlendirme yapmamız mümkün değildir" diye karşılık verdi.

Irak'ın kuzeyine düzenlenen hava harekatında 13 teröristin öldürüldüğü yönündeki soruya Tuğgeneral Gürak, "Yapılan her hava harekatı sonucunda çeşitli kaynaklardan bilgiler toplanmaya çalışılmaktadır. Şu anda da değerlendirmeler devam etmektedir" dedi.

Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklanan İbrahim Şahin'in ifadelerinde isminin geçtiği hatırlatılarak kişisel olarak ne düşündüğü sorulan Tuğgeneral Gürak, "Zaten dün yapılan açıklamamız son derece açık. Açıklamamızda her türlü sorunuza cevap bulabilirsiniz" diye konuştu.

Tuğgeneral Gürak bir başka soru üzerine de dün akşam itibariyle Radikal Gazetesi hakkında hem Gazeteciler Cemiyeti ve hem de Basın Konseyi nezdinde girişimlerde bulunulduğunu bildirdi.