Rabia Kadir'in Japonya ziyareti

Çin yönetimi, Dünya Uygur Kongresi Başkanı Rabia Kadir'in Japonya ziyaretini kınayarak, Tokyo'ya bu ziyaretten "son derece hoşnutsuz" olduğunu bildirdi.

cumhuriyet.com.tr

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ma Caoşü, bugün Japonya'ya gelen ve 10 günlük ziyareti sırasında Çin'deki insan haklarından bahsedecek olan Kadir'in ziyaretinden Çin'in "son derece hoşnutsuz" olduğunu ve Pekin'in ziyareti Japon makamları nezdinde protesto ettiğini belirtti.

Japon akademisyenler tarafından davet edilen Kadir, Çin'deki azınlıkların ve kadınların yaşam koşulları konusunda bir dizi konferans verecek. Japon makamları, Kadir'in Japonya'da hiçbir siyasi faaliyete bulunmayacağı konusunda Pekin'e güvence verdi.

Kadir, temmuz sonunda da Japonya'yı ziyaret etmiş ve kendisini bölücükle suçlayan Pekin'i öfkelendirmişti. Çin Dışişleri Bakan Yardımcısı Vu Davey, Japon hükümetini, Kadir'in Japonya'da bölücü faaliyetlerde bulunmasını engellemek amacıyla acil önlemler almaya çağırmıştı.

 

Tokyo'yu Çin makamlarına baskı yapmaya çağırdı

Dünya Uygur Kongresi Başkanı Rabia Kadir, Çin'de insan haklarının düzelmesi için Tokyo'yu Çin makamlarına baskı yapmaya çağırdı. Başkent Tokyo'da açıklama yapan Kadir, "Dilerim Japon hükümeti, azınlıklara karşı yürütüğü politikasını değiştirmesi Çin hükümetine baskı yapar" diye konuştu.

Kadir, Çin makamlarının Uygurlara "kendi kaderini tayin etme" hakkını tanımasını ve Uygur Özerk Bölgesi'nde 5 Temmuzda meydana gelen olaylara karıştıkları gerekçesiyle hala tutuklu bulunan bütün Uygurları serbest bırakmasını istedi.

Resmi makamlara göre, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nin merkezi Urumçi'de 5 Temmuzda Uygur Türkleri ile Çinli Hanlar arasında meydana gelen şiddet olaylarında 197 kişi ölmüş, bin 700'den fazla kişi yaralanmıştı. Pekin, olayları Rabia Kadir'in kışkırtığını iddia ediyor ve Kadir'i bölücülükle suçluyor. Kadir ise suçlamaları reddediyor. ABD'de sürgünde yaşayan Kadir, 2005 yılında Çin makamları tarafından serbest bırakılmıştı.