PYD özerklik ilan etti, PKK Türkiye’ye komşu oldu
PKK’nın kolu olduğu iddia edilen PYD önderliğindeki Kürtler, Suriye’nin kuzeydoğusunda “özerk bir geçiş yönetimi” kurduklarını ilan etti. Suriyeli Kürtleri bölen karara ilk tepki Türkiye ve ABD’den geldi.
cumhuriyet.com.trSuriye’de yaşanan iç savaş tüm hızıyla sürerken, Türkiye sınır hattında Kuzey Irak benzeri yeni bir Kürt özerk bölgesi şekilleniyor.
El Kaide grupları ile şiddetli çatışmalar sonucu bölgenin büyük bölümünde denetimi ele geçiren PYD tarafından bir süreden beri geçici yönetim oluşturulmasına yönelik girişim devam ediyordu. PYD’nin de içinde yer aldığı Kürt, Arap, Çeçen ve Hıristiyan temsilcilerden oluşan Nusaybin’in karşısındaki Kamışlı kentinde iki gün süren toplantıda önemli kararlar alındı. Toplantının ardından 82 kişilik Genel Meclis oluşturuldu. Ardından “Rojava Genel Yönetimi Kurucu Meclisi” kuruldu. Dün ise geçici yönetim ilan edildi.
Yönetim, Rojava’yı Afrîn, Kobanî ve Cizîr olmak üzere 3 özerk bölgeye ayırdı. Suriye kaynaklı ANHA ajansına açıklama yapan sözcü Hekem Xelo, PYD tarafından verilen projeye göre Rojava’yı 3 özerk bölge olarak seçtiklerini, bu bölgeleri Afrîn, Kobani ve Cizîr olarak belirlediklerini vurgulayarak, her bölgenin kendi meclisini oluşturacaklarını ve bu meclislerden genel meclise temsilci gönderileceğini söyledi. Xelo, Genel Meclis Kurulu bünyesinde de Geçici Yönetim Denetleme ve Takip Konsey oluşturduğunu, bu konseyin de Kürt, Arap, Çeçen ve Hıristiyanların içinde yer aldığı 61 kişiden oluştuğunu aktardı. İlan edilen yönetimin geçici olduğuna dikkat çeken Xelo, bu yönetimin yerel seçimler yasası, seçim hazırlıkları ve yasa tasarısı hazırlayacağını, bölgede siyasi, ekonomik sorunların yanı sıra savunma alanında da çalışma yapacağını kaydetti.
Kürtlere bakanlık verildi
PYD’nin de içinde yer aldığı Batı Kürdistan Halk Meclisi’nin (EGRK) Kamışlı’da Suriye Kürt Ulusal Meclisi (ENKS) içinde faaliyet gösteren örgüt ve grupları dışarıda bırakarak geçici yönetim ilan etmesi rahatsızlık yarattı. ENKS ise buna misilleme olarak İstanbul’da Suriye Muhalefeti Ulusal Koalisyonu’nun yaptığı toplantıya katıldı. Toplantı sonucunda ENKS’li 11 temsilciyi Ulusal Koalisyona kabul edildi. Burada 12 bakanlı sürgünde Suriye kabinesi oluşturuldu. 3 bakanlık boş bırakılırken 9 bakanlığa atama yapıldı. Ekonomi ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’na ise Kürt üye İbrahim Miro atandı.
ENKS’ye bağlı El Parti Politbüro üyesi Mihemed İsmail, EGRK’nin ilan ettiği geçici yönetime, sundukları 3 şartın kabul edilmemesi sonucu katılmadıklarını söyledi. İsmail, geçici yönetimde Kürtlerin dışındaki etnik kimliklerin sadece misafir olarak davet edilmesini istediklerini ancak bu isteklerinin kabul görmediğini aktardı.
Davutoğlu, "PYD tek taraflı özerklik ilan edemez" demişti
Dışişleri Bakanı Davutoğlu, PYD’nin Suriye’nin kuzeyinde özerk yönetim ilan ettiğiyle ilgili iddialara ilişkin, böyle bir yönetimin tek taraflı ilan edilemeyeceğini söylemişti.
İŞTE DAVUTOĞLU'NUN O AÇIKLAMASI
Davutoğlu, PYD'nin Suriye'nin kuzeyinde geçici yönetim oluşturmasına yönelik soru üzerine, PYD lideri Salih Müslim ile görüşmelerde Suriye muhalefetinin içinde yer almalarını ve ülkeyi bölecek ilanlardan kaçınmalarının tavsiye edildiğini hatırlattı.
PYD'nin başta olumlu tepki verip, Esad rejimine karşı uluslararası müeyyide ihtimali ortadan kalkınca rejimle yeniden temasa girdiğini, rejimin boşalttığı yerlerde etkinlik kurmaya çalıştığını ya da muhalefetle rejim arasında dengeyi gözeten tutum takındığını savunan Davutoğlu, "Türkiye olarak biz Suriye'ye hiçbir etnik ya da mezhepsel bir grubun karşısında ya da yanında değiliz. PYD'nin yaptığı en büyük hata, kontrol altındaki bölgelerde bulunan diğer Kürt muhalifleri ezmeleri, diğer Kürtlere karşı büyük baskı uygulamaları oldu" diye konuştu.