Putin: Suriye'de durum hükümetin yararına değişiyor
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Suriye'de sahadaki durumun hükümet güçlerinin lehine olacak biçimde geliştiğini ve, 'radikal muhaliflerin siyasi ve askeri merkezi' olarak tabir ettiği Deyr ez Zor'un geri alınmasının da Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın hükümetinin üstünlüğü anlamına geleceğini belirtti.
cumhuriyet.com.tr
Çin'in Şiamın kentinde düzenlenen BRICS Liderler Zirvesi sonunda bir basın toplantısı düzenleyen Putin'e, Suriye ordusunun, Rus uçaklarının havadan verdiği destekle Deyr ez Zor kuşatmasını kırmak üzere olmasına ilişkin bir soru yöneltildi. Putin soru karşısında şunları söyledi:
"Deyr ez Zor radikal muhaliflerin hem siyasi hem de askeri kalesi. Deyr ez Zor operasyonu bittiğinde, bu, teröristlerin ciddi bir yenilgiye uğradığı, Esad hükümetininse tartışılmaz bir üstünlük sağladığı anlamına gelecek.
"Deyr ez Zor'un alınması ardından bundan sonraki adımlarsa ateşkesi güçlendirmek, siyasal süreci başlatmak ve ülke ekonomisini yeniden ayağa kaldırmak olmalı" diye ekleyen Putin, "Bu, muazzam bir iş. O nedenle uluslararası toplumun yardımı olmadan Suriye hükümetinin önündeki görevleri yerine getirmesi kolay değil"
?'Durum muazzam ölçüde değişti'
"Askeri operasyonlara gelirsek, sahadaki durum, hükümet güçlerinin yararına olacak şekilde gelişiyor. Hükümet güçleri kontrolündeki toprakların kat kat arttığını biliyorsunuz. Hala da artıyor" diye devam eden Putin, bir başka soru üzerineyse şu ifadeleri kullandı: "IŞİD ve El Nusra (yeni ismiyle Fetih el Şam) gibi terörist grupların sonunun geldiğini söyleyip söyleyemeyeceğimize gelirsek, herhalde bunu söylemek için henüz erken. Fakat durumun muazzam ölçüde değiştiği bir gerçek. Umarım, partnerlerimiz Rakka'daki operasyonlarını sonuna kadar götürür."
Suriye ordusu Rus güçlerinin havadan verdiği destek ile IŞİD'in 2015 başında merkezinin yarısından fazlasını denetimi altına aldığı Deyr ez Zor kentindeki kuşatmayı kırmak üzere. IŞİD kent ve çevresindeki petrol yataklarını Suriye hükümetine bırakmak zorunda kalırsa, Suriye'de sadece birbiriyle bağlantısı olmayan bir kaç noktada sıkışmış olacak.
Putin'den halefinin kadın olabileceği iddialarına ilişkin açıklama
Sputnik'in haberine göre Putin; 2018 yılında yapılacak başkanlık seçimlerinde kadın adayların olabileceği yönündeki iddiaları yanıtladı. Putin, seçim kanunlarına uyulması halinde herkesin aday olma hakkı olduğunu belirtti.
Putin, Çin'de düzenlenen BRICS Liderler Zirvesi'ndeki basın toplantısında, basında yer alan St. Petersburg'un ilk belediye başkanı Anatoliy Sobçak'ın kızı Kseniya Sobçak da dahil, başkanlık seçimlerinde kadın adayların yer alacağı yönündeki iddialarla ilgili değerlendirmede bulundu.
Putin "Kanunların gerektirdiği hususlar karşılandığı sürece, herkesin aday olmaya hakkı var" dedi.
"Sobçak'ın aday olmaya hazırlandığını ilk kez duyuyorum. Eminim başka adaylar da olacaktır" diyen Putin şöyle devam etti: "Anatoliy Sobçak (Kseniya Sobçak'ın babası) Rus modern tarihindeki harika bir kişilik. Kaderimde büyük bir rol oynadı. Ancak konu başkanlığa aday olmaya gelince, kişisel hiçbir konunun böyle durumlarda önemli bir rolü olamaz. Ülkenin başkanı olarak Rus halkı için daha iyi olacak ismi belirleyecek kişi ben değilim. Nihayetinde, bu seçimlerle belirlenecek."
'Herkesin çalışması gerekiyor'
Putin, seçimlerde kendisinin aday olup olmayacağı sorusuna ise tüm adayların kanunlar çerçevesinde belirlenen bir tarihte açıklanacağı yanıtını verdi.
Putin, herkesin çalışmaya devam etmesi gerektiğini ve seçim kampanyasının başlaması halinde yetkililerin çalışmayı kesme eğiliminde olacağını da vurguladı.
Rus basınında Putin'in halefinin bir kadın olabileceği belirtilmiş ve adaylar arasında Rusya'nın Sosyal Demokrat Kadınlar Birliği Başkanı Natalya Velikaya, Ulusal Ebeveyn Komitesi İrina Volinets ve partinin merkez konseyi üyesi İrina Peteleyev ile St. Petersburg'un ilk belediye başkanı Anatoliy Sobçak'ın kızı Kseniya Sobçak gösterilmişti.
Basında Duma milletvekili ve eski Kırım Başsavcısı Natalya Poklonskaya'nın da aday olabileceği iddiaları yer almıştı.