Puan değil, sıralama
1 milyonu aşkın ilköğretim 8. sınıf öğrencisinin tercih dönemi yarın başlıyor.
cumhuriyet.com.trSeviye Belirleme Sınavı sonuçlarına göre 196 barajının üstünde puan alan öğrenciler, yerleştirme işlemleri için tercihlerini 1-8 Ağustos 2012 tarihleri arasında yapacak. Tercih başvurusu sadece bir kez yapılacağı için çok dikkatli olmak gerekiyor. Bu yıl SBS’de 677 öğrenci soruların tamamını doğru yanıtladı. Çocukların ve anne-babaların hayalini süsleyen çok az sayıdaki “en iyi” okula, bu sınavda tam puan alanlarla sadece 1-2 yanlışı olanlar girebilecek. İstanbul Erkek Lisesi Müdür Vekili Abdullah Mollaoğlu, puanların yanıltıcı olabileceğine dikkat çekerek, tercih yapacak öğrencilerin yüzdelik dilim ve sıralamaya bakmaları gerektiğini vurguladı. Mollaoğlu, lise tercihinde bulunacak öğrenci ve velilere şu önerilerde bulundu:
“Puana bakmayın, puan yanıltıyor. Türkiye sıralaması, İstanbul sıralaması nedir? Ona bakın, yüzdelik dilime bakın. İstanbul Erkek Lisesi, geçen yıl en son 1078. öğrenciyi 491 puanla aldı. Bu sene 4-5 puan yükselmiş. Ayrıca tercih yaparken, 10 yıl, 20 yıl sonrasını düşünün, uluslararası alanda neler yapmak istediğinize karar verin, okulların programlarına bu gözle de bakın. Okulun konumunu, çevresini de değerlendirin.”
Bireysel başarı önemli
İlköğretimi bu yıl bitiren yaklaşık 1 milyon öğrencinin büyük çoğunluğu, hayal ettikleri okullara giremeyecekler belki ama başarı, sadece iyi bir okula kayıtla gerçekleşmiyor. İstanbul Erkek Lisesi Müdür Vekili Abdullah Mollaoğlu, “Bütün okullardaki kitaplar aynı. Bizim okula girip 4 yıl boyunca çalışmayan bir öğrenci başarılı olamaz ama çok daha düşük puanla girilen bir okulun öğrencisi, günü gününe çalışırsa kazanır. Bireysel başarı çok önemli. Herhangi bir okula giren bir öğrenci, düzenli çalışırsa üniversitede en yüksek puanlı bölümleri kazanır. Önemli olan derslere günü gününe çalışmak” dedi.
Tercihler geniş aralıkta yapılmalı
Fen Bilimleri Dershanesi SBS Rehberlik Birimi uzmanlarının tercih önerileri şöyle:
• Tercih listelerinde 10 okul tercih edilecek ve bu liste sadece bir kez oluşturulacak. Bu nedenle tercihler geniş bir aralıkta yapılmalı.
• Öğrencilerin tercihlerinde, öğrencinin “genel başarı sırası”, “genel başarı yüzdelik dilimi”, “il başarı sırası” ve “il başarı yüzdelik dilimi” göz önünde bulundurularak;
a. İlk sıralardaki tercihlerinde kendi başarı sırasının ve yüzdelik diliminin üzerinde başarı sırası ve yüzdelik diliminden öğrenci alan okullara;
b. Orta sıradaki tercihlerinde yerleşme ihtimali yüksek olan, kendi başarı sırası ve yüzdelik dilimi içinde olan okullara;
c. Son sıradaki tercihlerinde ise yerleşme olasılığı çok yüksek ve kendi başarı sırasının ve yüzdelik diliminin altında olan okullara yer verilmelidir.
d. Tercih başvurusu sadece bir kez yapılacak ve başvuru işleminden sonra değiştirilemeyecektir. Bu nedenle, tercihler bir önceki yılın okul taban puanlarına ve öncelik sırasına göre yapılmalıdır.
Bunlara dikkat!
- Yerleştirme işlemi tamamlandığında:
a. Bazı öğrenciler hem asil hem yedek;
b. Bazı öğrenciler sadece asil;
c. Bazı öğrenciler sadece yedek olarak tercihlerine yerleştirilmiş olabilirler.
d. Bazı öğrenciler ise hiçbir tercihine asil ya da yedek olarak yerleştirilmemiş olabilir.
• Asil listeden kayıt hakkı kazanan öğrenciler 27- 31 Ağustos 2012 tarihleri arasında saat 17.00’ye kadar kayıt yaptırmamaları durumunda bu haklarını kaybederler.
• Yedek yerleştirmelerde açık kalan kontenjanın 3 katı kadar öğrenci yedek listede yer alacaktır. Yedek yerleştirme sonucunda öğrenciler; tercihleri arasında bulunan en fazla 3 okulun yedek listesinde olabilirler.
• Yedek kayıt döneminde boşalan kontenjanlar için yedek listede yer alan sıradaki öğrenciye kayıt hakkı verilmesi işlemi; 03 Eylül 2012 saat 08.00’de başlayacak, 12 Eylül 2012 saat 17.00’ye kadar sistem tarafından otomatik olarak yapılacaktır. Bu nedenle, öğrencilerin yedek durumlarını e-okul sisteminden sürekli takip etmeleri gerekmektedir.
• 12 Eylül 2012 saat 17.00 itibarı ile yedek listeden kayıt hakkı kazanan öğrenciler, kayıtlarını 14 Eylül 2012 saat 17.00’ye kadar yaptırmak zorundadırlar.
• Öğrencinin asil listeden kayıt hakkı kazandığı okula kayıt yaptırması, yedek yerleştirme dönemlerinde daha üst sıralardaki tercihine yerleşmesine bir engel oluşturmayacak.
• Herhangi bir okula kayıtlı iken yedek listeden başka bir okula kayıt hakkı kazanan öğrenciler bu haklarını kullandıkları takdirde, bir önceki (kayıtlı oldukları) okuldaki kayıtları sistemden otomatik olarak silinir. Bu durumda kontenjanı azalan okul için yedek listeye göre sıradaki bir öğrenciye kayıt hakkı sistem tarafından otomatik olarak verilir.