PTT taşeron firmaların elinde
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk'ün soru önergesine verdiği yanıt, PTT'nin personel eksiği nedeniyle posta dağıtımının ağırlıklı olarak taşeron firmalar tarafından yapıldığını ortaya koydu.
cumhuriyet.com.trUlaştırma Bakanı Binali Yıldırım CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk'ün PTT Genel Müdürlüğü'nün posta ayrım ve dağıtım işlerini taşeron firmaların çalışanlarına yaptırdığı yönündeki iddiaları gündeme getirdiği soru önergesini yanıtladı. Öztürk "Söz konusu taşeron firma çalışanlarına tebligat ve kayıtlı gönderi dağıttırıldığı doğru mudur? Doğru ise 7201 sayılı yasaya aykırı olan bu uygulamayı doğru buluyor musunuz?" diye sordu. Bakan Yıldırım ise Posta Kanunu'nun 2'nci maddesinde yer alan açık ve kapalı mektupların ve 7201 sayılı Tebligat Kanunu'nun 41'nci maddesine göre tebliğ evrakının PTT personeli tarafından Posta Tekeli kapsamında kabul ve dağıtımının gerçekleştirildiğini belirtirken bunun dışındaki tüm posta maddelerinin ayrım ve dağıtım işlerinin ise taşeron firmalara ihale yoluyla yaptırıldığını bildirdi.
52 Başmüdürlük taşeron firma çalıştırıyor
Yıldırım, 2000'li yıllarda PTT Genel Müdürlüğü'nde posta ayrım ve dağıtım hizmetlerinde çalıştırılmak üzere uzun yıllar personel ataması yapılamaması, emeklilik, ölüm ve istifa, nakil gibi nedenlerle boşalan kadroların yerine yeni alımın yapılmadığını ve PTT'nin kargo hizmetine başlamasından dolayı posta tekeli dışında kalan gönderilerin ayrım ve dağıtım hizmetlerinin ihale yoluyla firmalara yaptırıldığını kaydetti. Geçmişte 22 başmüdürlükte taşeron firma elemanı kullanılmaktayken PTT kargo hizmetinin başlamasıyla bu rakamın 52'ye yükseldiğini bildiren Bakan Yıldırım şu bilgileri verdi:
"PTT Genel Müdürlüğü'nde 30 Haziran 2008 tarihi itibariyle, 9 bin 999 adet memur, 12 bin 212 adet başdağıtıcı ve dağıtıcı, bin 105 adet 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye tabi kadrolu personel ile bin 155 adet teknik personel görev yapmakta olup, bu unvanlar dışında görev yapan sözleşmeli personel ve daimi işçilerle birlikte toplam 29 bin 909 personel görev yapmaktadır. Piyasaya koşullarında en iyi şekilde hizmet verilmesi, çağda ve kaliteli hizmet sunularak müşteri beklentilerinin karşılanması ve müşteri memnuniyetinin sağlanması amaçlandığından hizmetlerin aksatılmadan yürütülebilmesi için mevcut personel yeterli olmadığından alınan yetkiler çerçevesinde taşeron firma elemanı istihdamına gidilmektedir."
4 yılda yaklaşık 40 milyon TL ödendi
Herhangi bir nedenle sözleşmesi feshedilen taşeron firma elemanlarına ilişkin ihbar ve kıdem tazminatı, işe iade ve benzeri sebeplerle PTT aleyhine açılan ve halen derdest olan dava sayısını 142 olarak bildiren Bakan Yıldırım işe iade talebiyle açılıp sonuçlanan dava sayısının da 84 olduğunu kaydetti.
Özel güvenlik hizmet alımı nedeniyle PTT işyerlerinde görev yapan silahlı özel güvenlik görevlilerine asgari ücretin yüzde 50 fazlası, silahsız özel güvenlik görevlilerine ise yüzde 15 fazlasının ücret olarak ödendiğini belirten Bakan Yıldırım buna ek olarak büyükşehir statüsünde bulunan illerde çalışan özel güvenlik görevlilerine günlük 3,60 TL yol, 3,50 TL de yemek ücreti verildiğini söyledi.
Tekel dışı gönderilerin ayırım ve dağıtım işinde çalışan personele asgari ücret ödendiğini ifade eden Yıldırım, çalıştıkları günler için de yemek ve yol ücreti ile ilave ücret ödendiğini ifade etti.
Yıldırım, sözleşme sürelerinin 2004-2005 ve 2005-2006 dönemi için 1 yıl, 2006-2008 ihale dönemi için 2 yıl olduğunu kaydetti. Bakan Yıldırım ihaleler sonucunda posta taşımaları için 2005 yılında 11 milyon 212 bin 806 TL, 2006 yılında 10 milyon 824 bin 080 TL, 2007 yılında 11 milyon 732 bin 344 TL ve 2008 yılı Haziran ayı sonu itibariyle de 5 milyon 820 bin 233 TL ödendiğini belirtirken, taşerona son 4 yılda ödenen miktar da 39 milyon 598 bin 463 TL'yi buldu.