"Protestolar zengin kesimde panik yarattı"

ABD'nin Nobel ödüllü ekonomi profesörlerinden Paul Krugman, New York'taki Wall Street protestolarını değerlendirdi.

cumhuriyet.com.tr

ABD'nin Nobel ödüllü ekonomi profesörlerinden Paul Krugman, New York'taki ''Wall Street protestolarının Wall Street'i elinde tutan zengin kesimde panik yarattığını, ABD'de gerçek aşırıcıların protestocular değil, Amerika'nın oligarşi yöneticilerinin olduğunu'' yazdı.

Krugman, New York Times'daki yorum yazısında, ''Wall Street'i İşgal Et'' adlı sivil girişimin New York'ta başlattığı protestoların, ''ABD'nin yönünü değiştirip değiştirmeyeceğinin görüleceğini, ancak şimdiden protestoların New York'un finans merkezi konumundaki Wall Street'ten, yani en zengin kesimden ve toplumun yüzde 1'ini temsil eden bu kesimin çıkarlarını gözeten politikacılardan son derece histerik bir tepki aldığını'' belirtti. Krugman, bu histerik tepkinin de ABD'nin 32. Başkanı Franklin D. Roosevelt'in deyimiyle ''Amerikan değerlerini tehdit eden aşırı kesimin, ekonomi kralları olduğu'' gerçeğini gözler önüne serdiğini, aşırı kesimin Wall Street'i protesto eden insanlar olmadığını vurguladı.

Wall Street karşıtlarının protestolarının giderek büyüdüğünü, polis tarafından aşırı tepkiyle karşılaştığını da yazan Krugman, fakat hiç kimsenin bu protestoları ayaklanma olarak nitelendiremeyeceğini ifade etti. Ancak Çay Parti hareketi ve Cumhuriyetçilerin protestocuları ''ayaktakımı olmakla, Amerikalıları birbirlerine düşürmekle, sınıf savaşı başlatmakla ve Amerika karşıtı olmakla'' suçladıklarını vurgulayan Krugman, New York Belediye Başkanı milyarder Michael Bloomberg'in protestoculara biraz daha ılımlı davrandığını, ancak yine de onları ''New York'ta çalışan kişilerin ellerinden işlerini almaya çalışmakla'' suçladığını, oysa Wall Street karşıtı protestoların amacının bu olmadığını kaydetti.

Protestocuları komünist olmakla suçlayan kesimlerin de olduğunu yazan Krugman, bütün bu suçlamaların altında ise ''kendi çıkarlarını koruyan bir sistemden beslenen bu zengin Amerikalıların, bu sistemin aslında ne kadar hileli olduğunu söyleyen herkese karşı histerik bir şekilde tepki vermelerinin yattığını'' vurguladı.


''Yaptıkları şeylerin bedelini ödemediler''


Geçen yıl yine Wall Street baronlarının ABD Başkanı Barack Obama'nın kendilerini biraz eleştirdiğinde onu hemen sosyalist olmakla suçladıklarını da anımsatan Krugman, yazısında şunları kaydetti:

''Burada ne oluyor? Yanıt şu ki Wall Street'in efendileri, aslında derinde bir yerlerde duruşlarının ahlaken ne kadar savunulamaz olduğunun farkındalar. Bu insanlar Amerikan halkına yarar getirecek şeyler yapmak yerine karmaşık mali dolaplar çevirerek zengin oldular ve bizlerin de -halen on milyonlarca insanın hayatlarını altüst etmeye devam eden- krizin içine girmemize yardımcı oldular. Yaptıkları şeylerin bedelini ödemediler. Onların kurumları vergi ödeyenler tarafından kurtarıldı. Halen federal garantilerden faydalanmaya devam ediyorlar ve vergi kanunlarındaki açıklardan yararlanıp milyon dolarlarca gelirleri olmasına rağmen pek çok durumda ödedikleri vergi oranları, orta kesim ailelerinden daha az. Kendilerinin yararlandıkları bu özel muamelenin yakından incelenmesini istemedikleri için de bu gerçeklere işaret eden herkesi şeytanlaştırıp sahneden kaybolmalarını istiyorlar.''

Krugman yazısının sonunda, ''Peki burada Amerika karşıtı olan kim? Seslerinin duyulmasını sağlamaya çalışan protestocular değil, hayır burada gerçek aşırıcılar, zenginliklerinin kaynağının eleştirilmesinin önlemeye çalışan Amerika'nın oligarşi yöneticileridir'' yorumunu yaptı.