'Proje okullar' AYM'de
Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, Anayasa Mahkemesi’ne proje okul başvurusu yaptı. Başvuruda imam hatiplere ilahiyat fakültesinden yönetici atanması anayasaya aykırı bulundu.
Sinan TartanoğluTürkiye’nin gözde liselerinin öğrencilerini isyan ettiren proje okulları düzenlemesi Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu tarafından anayasaya aykırılık gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi’ne taşındı. Kurul, proje okullarına yönetici ve öğretmen görevlendirilmesinin kararının doğrudan Milli Eğitim Bakanı’na bırakılmasını “sınırı belli olmayan ve herhangi bir ölçüte dayanmayan çok geniş bir yetki” olarak değerlendirdi.
Milli Eğitim Bakanlığı, Mart 2014’te çıkarılan bir düzenleme ile ‘proje okul’ uygulamasına adım attı. Buna göre, ulusal ve uluslararası proje yürüten okul ve kurumlar, doğrudan Milli Eğitim Bakanı’nın onayı ile proje okulu olarak seçildi ve bakanlık merkez teşkilatına bağlandı. Düzenleme ile ‘proje okulların’ öğretmen atamaları ve yönetici görevlendirmeleri doğrudan bakan onayına bağlandı. Bu okullarda öğretmen ve yönetici olarak görevlendirilmek, hiçbir sınav veya ölçüte dayandırılmadı. Türkiye’nin gözde okullarının öğrencileri düzenlemeye isyan etti. 2015-2016 eğitim öğretim yılının sonunda, İstanbul Erkek, Kabataş Erkek, Atatürk Anadolu Lisesi gibi Türkiye’nin önde gelen liselerinin mezuniyet törenleri öğrencilerin protestolarına sahne oldu. Milli Eğitim Bakanlığı, okullardaki protestolar ile ilgili soruşturma talimatı verdi.
Eğitim Sen: Durdurun
Milli Eğitim Bakanlığı bu düzenlemeye bağlı olarak, Doğrudan Merkez Teşkilatına Bağlı Kurumlara Yönetici Görevlendirilmesine ve Öğretmen Atamasına İlişkin Yönergeyi yayımladı. Eğitim Sen yönergenin yürütmesinin durdurulması için Danıştay İkinci Dairesi’ne başvurdu. Ancak 25 Şubat’ta daire, yönergenin yürütmesinin durdurulması istemini reddetti. Eğitim Sen, daire kararının, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’ndan temyizini istedi. Kurul, düzenlemeyi anayasaya aykırı buldu ve 13 Haziran tarihinde Anayasa Mahkemesi’ne başvurulmasına karar verdi. Kurulun, aykırılık görüşüne ilişkin gerekçesinde “Bakana, doğrudan Bakanlık merkez teşkilatına bağlanan kurumları belirleme ve bu kurumlara yapılacak öğretmen atamaları ve yönetici görevlendirmeleri konusunda sınırları belli olmayan ve herhangi bir ölçüte dayanmayan çok geniş bir yetki verildiği görülmektedir” ifadeleri kullanıldı.
Erdoğan’ın talimatı anayasaya aykırı
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, imam hatip okullarının yönetecilerinin ilahiyat fakülteleri öğretim üyelerinden belirlenmesi talimatına temel olan düzenleme de kurulun gerekçesinde anayasaya aykırı bulundu. “Yasama organı tarafından temel ilkeleri konulmadan, çerçevesi çizilmeden, sınırsız, belirsiz, geniş bir alanı düzenleme yetkisinin yürütme organının bir parçası olan Milli Eğitim Bakanı’na bırakılması; yasama yetkisinin devredilemeyeceğine ilişkin anayasanın 74. maddesine ve sonuçta anayasanın 2. maddesindeki hukuk devleti ilkesine aykırıdır” değerlendirmesi yapıldı.
AYM’nin 2 ayı kaldı
Kurul kararı gereğince Anayasa Mahkemesi’nin 5 ay içinde itirazı değerlendirmesi gerekiyor. Süre dolarsa Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu karar verecek