Prof. Dr. Server Tanilli anıldı

Siyaset bilimi ve anayasa hocası, aydınlanma bilgesi yazarımız Prof. Dr. Server Tanilli’yi, ölümünün ikinci yıl dönümünde, 29 Kasım Cuma günü 'bugün) törenlerle anıldı.

cumhuriyet.com.tr

7 Nisan 1978 yılında hain saldırı sonucu tekerlekli sandalyeye mahkum edilen ancak yılmadan mücadelesine devam eden “Uygarlık Tarihi” adlı eseri üniversitelerde ders kitabı olarak okutulan Prof. Server Tanilli,bugün saat 14.00’te Karacaahmet’teki aile kabristanında düzenlenen törenle anıldı. Akşam saat 15.00-17.00 arasında da Taksim’deki TMMOB Makina Mühendisleri Odası’nda ise Prof. Tanilli için anma toplantısı gerçekleştirildi. Açılış konuşmasını Cumhuriyet Gazetesi İmtiyaz Sahibi adına yazarımız Orhan Erinç’in yaptığı toplantıya, konuşmacı olarak Yükseköğretim Kurumu (YÖK) Eski Başkanı, Anayasacı Prof. Dr. Erdoğan Teziç, Prof. Server Tanilli’nin oğlu Bülent Tanilli, 68’liler Vakfı Başkanı Sönmez Targan, Eski Anayasacı Prof. Dr. Bülent Tanör’ün eşi Prof. Dr. Öget Tanör, Bilgi Üniversitesi’nden Turgut Tarhanlı, Galatasaray Üniversitesi’nden Prof. Dr. Necmi Yüzbaşıoğlu ile gazetemiz yazarı Şükran Soner katıldı.

Toplantıda Prof. Dr. Tanilli’nin bilim hayatı, mücadalesi, kitapları, meslektaşları, öğrencileri ve dostları tarafından görsellerle anlatıldı.

Server Tanilli kimdir?

1980’den önce Türkiye’de İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde ve Devlet Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksekokulu’nda “Uygarlık Tarihi” dersi veren Prof. Dr. Tanilli, 7 Nisan 1978’de saat 21.30 sıralarında evine giderken, Suadiye’de silahlı saldırıya uğradı. Bir otomobilden yakın mesafeden üzerine ateş açılan Tanilli, göğsünden ağır yaralandı, daha sonra felç oldu. Tanilli bu saldırıdan sonra hayatını tekerlekli sandalyede sürdürmek zorunda kaldı. Fransa’ya gidip uzun yıllar Strazburg Üniversitesi’nde çalışan Tanilli, 2000 yılında yurda dönüş yaptı ve Cumhuriyet Gazetesi’nde köşe yazıları yayımlanmaya başladı. 1980 sonrasında düşün ortamını ve özellikle de gençliği etkilemiş olan “Uygarlık Tarihi (1973)”, “Devlet ve Demokrasi: Anayasa Hukukuna Giriş” kitaplarını yazdı. 2006 yılında Sertel Demokrasi Ödülü’ne layık görülen Prof. Tanilli’nin bazı kitapları da şöyle: “Nasıl Bir Eğitim İstiyoruz?”, “Yüzyılların Gerçeği ve Mirası” (6 cilt), “Candide ya da İyimserlik”, “Yaratıcı Aklın Sentezi: Felsefeye Giriş”,“Değişimin Diyalektiği ve Devrim”, “Dünyayı Değiştiren On Yıl”, “Fransız Devriminden Portreler”, “Anayasalar ve Siyasal Belgeler”, “Nasıl Bir Demokrasi İstiyoruz?”, “İslam Çağımıza Yanıt Verebilir Mi?”, “Din ve Politika”, “Voltaire ve Aydınlanma.”