Prodüksiyonlu mizah dergisi

Tapir’in yaratıcısı Fatih Solmaz, fotoğraf, ‘fotoşop’ ve grafikten oluşan derginin bu haliyle mizah dergileri arasında bir ilk olduğunu söylüyor.

Ayşegül Özbek / Cumhuriyet

Mizah anlayışına yeni bir soluk getiren aylık Tapir dergisi çıktı. Başta Penguen dergisi olmak üzere birçok dizi, sinema senaryolarından tanıdığımız mizahçı Fatih Solmaz yönetimindeki Tapir, mizah dergileri arasında bir ilk olarak gösteriliyor. Çünkü bu dergi, çizgiler yerine fotoğraflardan oluşuyor. Derginin Kadıköy’deki ofislerinde buluştuğumuz Solmaz, süreli yayın olarak sadece yazıdan, fotoğraftan, photoshop grafikten oluşan bir mizah dergisinin olmadığını söylüyor. “Çizgi yoğunluklu dergiler yapılıyor dünyada ve Türkiye’de. Aynı çizgi karikatür dergilerinde olduğu gibi tek tek karikatür hikâyelerimiz olacak dergide. Çizgi film ve çizgi romanlardaki efektleri de fotoğrafa uyarlamaya çalıştık.”

Dergi bu haliyle bir zamanlar revaçta olan fotoromanları hatırlatıyor, ancak Solmaz fotoromana bir saygı duruşu olmadığını söylüyor dergi için. “O dönemi tekrar canlandıralım diye bir niyetim yok. Ben aynı zamanda dizi ve sinema senaristiyim. Karikatür çizmiyorum, bu zamana kadar mizah dergilerinde hep espirici olarak çalıştım, yazılar yazdım. Senaristlik tarafımın aslında mizahtaki denemesi gibi oldu bu dergi. Ben Tapir’deki hikâyeleri ikişer, üçer sayfalık kısa filmler olarak düşünüyorum.”

Fotoğrafın avantajını ise dil olarak her yaşa hitap etmesi açısından yorumluyor Solmaz. Türkiye’deki mizah okurlarının çizgiyle ilişkilerinin lise veya üniversite yıllarından sonra bittiğini söylüyor mizahçı: “Çizginin genelde bir ergen hitap kitlesi var. Belli bir yaşın üstündekilerin çizgiyle pek alakası yok Türkiye’de. Biz biraz da puntoları büyük tuttuk, ama bu, sadece yakın gözlüğü takan bir kitleye hitap ettiğimiz anlamına gelmesin tabii.” (gülüyor)

Logo tasarımını Bahadır Baruter’in yaptığı 48 sayfalık Tapir’deki hikâyeler ve karikatürler mini bir prodüksiyon ekiple oluşturuluyor. “Ağırlıklı olarak çekimleri Kadıköy’de yapıyoruz, ama mesela bir cezaevi sahnemiz vardı. Onu Dudullu’daki pek çok dizinin de çekildiği stüdyoda çektik. Ofiste, odada çekseniz ‘Kankalar kendi arasında eğleniyor’ gibi olurdu. İstediğim profesyonel bir sunum olması. Kılığıyla kıyafetiyle ‘storyboard’uyla... Doğaçlama değil yani. Bu da bir ilk; prodüksiyonlu mizah dergisi.” Dergideki oyuncular da tanıdık simalar olacak. Bu ilk sayıda Cem Davran, Mansur Ark, Murat Serezli, Wilco Van Herpen, Murat Serezli, Orhan Aydın, Bülent Şakrak gibi isimler var. Dergi ekibinde ayrıca, Yiğit Karaahmet, Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, Şükrü Yavuz, Kemal Kenan Ergen, Hakan Köksal, Şok Haber’in yaratıcısı İlker Arslan, Beyaz Show’un yazarlığını yapmış Güray Ölgü gibi isimler de bulunuyor.