''Prix Pictet: Güç'' sergisi 30 Ocak'ta açılacak

İstanbul Modern Fotoğraf Galerisi, 30 Ocak–28 Nisan tarihleri arasında düzenlenecek ''Prix Pictet: Güç'' başlıklı yeni sergisinde, günümüzün en önemli fotoğraf ödüllerinden ''Prix Pictet''in finalistlerini bir araya getirecek.

cumhuriyet.com.tr

İstanbul Modern'den yapılan açıklamaya göre, ''Prix Pictet'', içinde bulunduğumuz zamanın toplumsal ve çevresel sorunlarına dair kolektif bir bilinç yaratmayı hedefliyor. Yarışma, dördüncü yılında geniş ve paradoksal bir kavram olan ''güç'' konusuna odaklanıyor. ''Prix Pictet: Güç'' sergisi, 30 Ocak–28 Nisan tarihleri arasında görülebilecek. Sergi, insan ve doğa arasındaki hayatta kalma mücadelesi, sebep olunan hasar karşısındaki çaresizlik, toplumsal güç çatışmaları, işgal ve isyanlarla bugün içinde bulunulan dünyadaki iktidarın ikilemlerini ortaya koyuyor.

Hem umudu hem de umutsuzluğu çağrıştıran, farklı okumalara açık ''güç'' kavramına odaklanan bu yılki ödüllerde İstanbul Modern de aday göstericiler arasındaydı. Ödüllere 76 ülkeden 650'den fazla fotoğrafçı aday gösterildi. Bağımsız jüri, aday gösterilen bu hem hayranlık uyandırıcı hem de rahatsız edici görüntüler arasından, 10 ülkeden 12 sanatçıyı finalist seçti.

İstanbul Modern'de açılacak sergide, Robert Adams (ABD), Daniel Beltra (İspanya/ABD), Mohamed Bourouissa (Cezayir/Fransa), Philippe Chancel (Fransa), Edmund Clark (Birleşik Krallık), Carl De Keyzer (Belçika), Luc Delahaye (Fransa), Rena Effendi (Azerbaycan), Jacqueline Hassink (Hollanda), An-My Lê (ABD/Vietnam), Joel Sternfeld (ABD), Guy Tillim'in (Güney Afrika) fotoğrafları yer alıyor.

Sanatçıların çalışmaları, ''güç'' olgusu etrafında, yakın geçmişte yaşanan ve halen yaşanmakta olan çarpıcı gerçekleri dolaysız biçimde gözler önüne seriyor.
Oxford Üniversitesi Smith Yatırım ve Çevre Okulu Direktörü ve Birleşik Krallık Hükümeti Eski Bilim Danışmanı Profesör Sir David King'in başkanlık ettiği bağımsız jürinin diğer üyeleri arasında Financial Times Sanat Editörü Jan Dalley, ''Büyüme'' konulu ''Prix Pictet Ödülü''nün sahibi Mitch Epstein, sanat tarihçisi ve eleştirmen Michael Fried, Pictet&Cie Sanat Danışmanı ve Küratörü Loa Haagen Pictet, sürdürülebilirlik danışmanı Leo Johnson, Mori Sanat Müzesi (Tokyo) Direktörü Fumio Nanjo ve Victoria and Albert Müzesi (Londra) Direktörü Martin Roth bulunuyordu.

Aday listesi 4 Temmuz 2012'de Les Rencontres d'Arles'da açıklandı ve 7 Temmuz 2012'de Financial Times'tan tüm dünyaya duyuruldu. Londra'da 9 Ekim 2012'de Saatchi Gallery'de finale kalan 12 fotoğrafçının çalışmalarının bir araya geldiği serginin açılışında ünlü mimar Norman Foster bu yılki ödülün kazanan sanatçısı olarak Luc Delahaye'i açıkladı. Destek ödülü için ise Simon Norfolk seçildi. Londra'daki serginin ardından ''Prix Pictet: Güç'' dünyayı dolaşmaya başladı. Münih, Paris ve Beyrut'u gezdikten sonra İstanbul Modern'e gelen sergi, 2014 yılında San Diego'daki Museum of PhotographicArts'ta (MOPA) son bulacak.
Açıklamada görüşlerine yer verilen İstanbul Modern Şef Küratörü Levent Çalıkoğlu, serginin günümüzü şekillendiren en karmaşık dinamiklerden biri olan ''güç'' kavramına odaklandığını belirtti.

Makro ve mikro bir iktidar alanı olarak gücün, devlet politikalarından çevresel sorunlara kadar hayatı baştan aşağı değiştirdiğini ve yönettiğini ifade eden Çalıkoğlu, sonucun da çok parlak olmadığını aktardı.

Bugün insanlığın ve yaşanan gezegenin geleceğine ilişkin daha çok endişe duyulduğunu belirten Çalıkoğlu, geleceğe ilişkin hissedilen bilinmezlik ve derin korkunun giderek arttığını kaydetti.

Sergi, çevresel ve toplumsal sorunlara dikkati çekiyor

Cenevre merkezli Pictet&Cie tarafından 2008'de başlatılan ''Prix Pictet'', kısa süre içinde fotoğraf ve sürdürülebilirlik üzerine dünyanın önde gelen ödülüne dönüştü.
''Prix Pictet'', günümüzün acil çözüm bekleyen toplumsal ve çevresel sorunlarıyla yüzleşmek için nitelikli fotoğrafları öne çıkartmayı amaçlıyor. Kuruluşundan bu yana dünyanın önde gelen fotoğraf ödülleri arasında yerini alan ''Prix Pictet''in dördüncü yılında konu olarak ''Güç'' seçildi. Bundan önceki ödüllerin temaları ise ''Su'', ''Dünya'' ve ''Büyüme''ydi.
Dördüncü ''Prix Pictet''in temasına dayalı olan ''Güç'' adlı kitap ''teNeues'' tarafından yayınlandı ve dünya çapında dağıtıldı. ''Güç'', aday listesine giren fotoğrafçıların çalışmalarının yanı sıra aday gösterilen başka fotoğrafçıların güçlü görüntülerine de yer veriyor.