Prens Sabahaddin'in Saklı Hayat(lar)ı
Halil Bezmen'in "9'uncu" kitabı Prens Sabahaddin'in Saklı Hayat(lar)ı okurlarla buluştu. Osmanlı siyasetçi ve fikir adamı Prens Sabahaddin'in anlatıldığı kitap, günümüz Türkiye'sinin sorunlarına dair çözüm yolları sunuyor.
cumhuriyet.com.trHalil Bezmen, yeni kitabında son dönem Osmanlı entelektüel çevrelerindeki jöntürk siyasi hareketine dikkat çekiyor. Prens Sabahaddin ateş altında geçen bu dönemde, İmparatorluk’un dağılmaktan kurtulması için adem-i merkeziyetçilik modelinin benimsenmesini tek çıkış yolu olarak görüyor. Günümüzün, Kürt sorunu ve yerel yönetimler sorunu gibi tartışmalarına çözüm getiren fikirlerin ele alındığı romanda, tarihsel gerçekler aşk hikayeleriyle harmanlanarak okuyucuya sunuluyor.
“Ensemden giren bir kurşunla öldükten sonra, şerefimi kaybetmiş olmamın ne önemi kalır ki? Değersiz bir ayrıntı”
“Hayır, esaslı bir ayrıntı! Siz tarihin çöplüğüne atılıp, orada çürüyeceksiniz. Oysa ben tarihe geçeceğim ve ebediyen hatırlanacağım.”
“Başarısız bir devrim olarak; şimdiden unutuldunuz bile!”
Bu kez Prens Sabahattin gülümsedi: “Başarı, futbol gibi değildir. Kazananı belirlemek için doksan dakikalık zaman sınırı yoktur. Benim fikirlerim ben öldükten yüz yıl sonra Ankara Büyük Millet Meclisi’nde kabul edilse ve milletçe uygulanmaya başlansa bile, yine başarı sayılır. Ölümden sonra gelen zafer çok daha büyük olur!”
“Prens Sabahaddin’in Saklı Hayat(lar)ı”, tüm kitapçıların yanı sıra, internetten de online olarak satışta.
Halil Bezmen
İstanbul'da doğdu. İlkokulu Galatasaray'da, orta okul ve liseyi İsviçre’de okudu. Zürih Teknik Üniversitesi'nden makine mühendisi olarak mezun oldu. Ailesinin 1929'da kurduğu, Türkiye’nin en eski sanayi işletmesi Mensucat Santral’de tamir bakım ustası olarak işe başladı. Çalıştığı yıllar boyunca öncüsü olduğu 'ev tekstili' alanında önemli yatırımlar gerçekleştirdi ve ileri yönetim teknikleri uyguladı. Halil Bezmen son yıllarda yazarlık kariyerine soyunmuş olup, araştırmacı kimliği kitapları sayesinde ön plana çıkmaktadır. Hedefi düşünerek eğlendiren roman yazabilmektir. Yeni olan budur. Yayınlanmış eserleri arasında “Memo'nun Olağanüstü Maceraları”, “Neden? Halil Bezmen”, “Sıfır Vakfı”, “Vahşi Aşk Öyküleri”, “Kendime İtiraflarım”, “Estergon Kalesi”, “Hayatını Boynunda Taşıyan Adam”, “Barbaros! Sevgilim...”, “Prens Sabahaddin'in Saklı Hayat(lar)ı” bulunmaktadır.