Portekiz Parlamento heyeti TBMM'de

''Parlamentolararası Değişim ve Diyalog'' projesi çerçevesinde TBMM'yi ziyaret eden Portekiz Parlamento Heyeti, CHP, MHP ve BDP gruplarını ziyaret etti.

cumhuriyet.com.tr

Portekiz-Türkiye Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Adriano Rafael de Sousa Moreira'nın başkanlığındaki heyetin CHP'yi ziyaretinde konuşan Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, CHP'nin yeni Anayasa ile ilgili görüşlerini aktardı.

Hamzaçebi, ''CHP'nin anlayışı, bireyi merkeze alan, bireyin temel hak ve özgürlüklerini kurumsallaştıran bir anlayıştır. CHP, kuvvetler ayrılığının gerçekten bütün kurumlar ile hayata geçirildiği, temel hak ve özgürlüklerin güvence altına alındığı bir Anayasa istemektedir'' diye konuştu.

Anayasa çalışmaları konusunda süreç içerisinde iktidar partisi ile görüş farklılıklarının ortaya çıktığını ifade eden Hamzaçebi, iktidar partisinin başkanlık sistemini öneri olarak masaya getirdiğini anımsattı. Hazaçebi, ''Önerilen başkanlık sisteminin, bu sistemin en iyi uygulandığı ülke olan ABD ve diğer ülkelerin uyguladığı başkanlık sistemiyle herhangi bir ilgisi yoktur'' görüşünü savundu.

Türkiye'de ikinci önemli gündemin terör ve Kürt sorunu olduğunu ifade eden Hamzaçebi ''Bunların her ikisi de aslında iç içe geçmiş olan sorunlardır. Birini diğerinden ayırt ederek değerlendirmek mümkün değildir'' dedi.

CHP'nin Kürt sorununu çözümüne dönük önerisini anlatan Hamzaçebi, önerilerinin gerçekleşmediğini, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın farklı bir süreç başlattığını aktardı.
Terörün sona ermesi ve Kürt sorununun çözümü için atılan her adımın önemli olduğunu dile getiren Hamzaçebi, ''Türkiye, demokratik bir programla Kürt sorunu çözme kapasitesine sahiptir'' ifadesini kullandı.

"BDP'nin önerdikleri...''

Heyetin BDP'yi ziyaretinde konuşan Grup Başkanvekili İdris Baluken, Türkiye'nin önemli bir süreçten geçtiğini, bu sürecin başarı ile sonuçlanması durumunda AB ile yaşanan sorunların giderileceğini belirtti.

Anayasa Uzlaşma Komisyonu'na BDP'nin önerdiği hususların, AB ile yaşanan tıkanıklıkların giderilmesine katkı sağlayacağını söyleyen Baluken, ''Ben bir Kürdüm, ama Anayasa bana Türksün diyor. Mevcut Anayasa, farklı etnisiteleri tek kimlik içinde birleştiriyor. Bunun değiştirilmesi gerekir. Benzer sıkıntıyı gayrimüslimler de yaşıyor'' dedi.

Türkiye'de anadille ilgili engeller bulunduğunu söyleyen Baluken, ''Kendi anadilimizde çocuklarımızın eğitim görmesi, anadilimizin kamuoyunda özgürce kullanılması Anayasa tarafından güvence altına alınmalı'' görüşünü savundu.

Baluken, konuk heyeti, 21 Mart'ta Diyarbakır'da düzenlenecek Nevruz kutlamalarına davet etti.

Konuk heyet MHP Grubunu da ziyaret ederek Grup Başkanvekili Mehmet Şandır ile görüştü.