Polislere diksiyon dersi
Adana Emniyet Müdürlüğü tarafından başta ''155 Polis İmdat Hattı'' ile telsiz merkezinde görevli olmak üzere çeşitli birimlerden 144 personele güzel konuşma eğitimi verilmeye başlandı.
cumhuriyet.com.trAdana Emniyet Müdürlüğü, ''Emniyet Mensupları İçin Sağlıklı Yaşam Destek Projesi'' kapsamında polislerin fiziki görünümünün daha sportif olması için çalışmalar yaptı. Polisin vatandaşla olan iletişimini güçlendirmek amacıyla da çalışma başlatan emniyet müdürlüğü, 155 Polis İmdat Şube Müdürlüğü başta olmak üzere, ''emniyet haber merkezi'' olarak bilinen Muhabere Şube Müdürlüğünde görevli personelin güzel konuşma eğitiminden geçirilmesini hayata geçirdi.
Eğitim Şube Müdürlüğü tarafından hazırlanan ''Diksiyon Eğitimi Programı''nın kapsamı genişletilerek Asayiş, Terörle Mücadele, Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele, Trafik Denetleme, Bölge Trafik, Toplum Destekli Polislik, Çocuk, Radyo-TV ve Foto Film Şube Müdürlükleri ile polis merkezi amirliklerindeki görevli personel de eğitime dahil edildi.
Mayıs ayına kadar sürecek eğitim kapsamında 3 emniyet amiri, 1 başkomiser, 140 polis memuru olmak üzere toplam 144 personele, Çukurova Üniversitesi Devlet Konservatuvarı mezunu, Çukurova Belediyesi Tiyatrosu oyuncularından Halil İbrahim Kurum tarafından güzel konuşma sanatı öğretilmeye başlandı.
Haftada iki kez bir araya geldiği personele öncelikle doğru nefes alma ve kullanma ile ses çalışmaları yaptırırken, gelen telefon çağrıları ve birebir görüşmelerdeki karşılama hitaplarının nasıl olması gerektiğini anlatılıyor. Güzel bir diksiyona sahip olmak için verilen örnekleri sırasıyla telaffuz etmeye çalışan polisler, kendi aralarında yaptığı hatalara da gülmeden edemiyor. Haftada iki gün toplam 6 saat süren çalışmalarda, konuşmada yapılan hatalar, defalarca doğru telaffuz ve tonlamaların tekrar edilmesi suretiyle düzeltilmeye çalışılıyor.
En çok hata tonlamalarda
Personelin görevi sırasında etkin, ikna edici ve güven verici bir dille iletişim kurması amacıyla gerçekleştirilen diksiyon eğitimini veren Halil İbrahim Kurum AA muhabirine yaptığı açıklamada, diksiyon denilince harflerin çıkış noktasının tartışıldığını, bu eğitimde ise tonlamalara daha çok önem verdiklerini belirtti.
Her meslek grubunda olduğu gibi polislerin de zaman zaman konuşma dilinde hatalar yaptığını anlatan Kurum, ''Eğitim çok eğlenceli geçiyor. Rengarenk kişilikler var. Kimisi halkla ilişkileri çok yoğun olan insanlar, kimisi muhabere dediğimiz alanda çalışıyorlar, her gün onlarca kişiyle iç içeler. Bu nedenle doğru, düzgün hitap etmeleri, karşılarındakini ikna etmeleri çok önemli'' dedi.
Kurum, toplumda konuşurken tonlamalara önem verilmediğini, oysa bir tonlama farkıyla aynı cümlenin yanlış anlaşılabileceğini belirterek, ''Vurgular çok önemli. Küçücük bir tonlama niyeti değiştirebiliyor. Türkçe tonlamalardan ibaret bir dil olduğu için çok ufak bir nüansla niyetiniz tamamen değişebiliyor. Doğru ve etkin iletişim için nerede nasıl bir vurgu olması lazım öncelikle bunu öğretiyorum'' diye konuştu.