"Polis merkezleri için çaba gösteriyoruz"

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, ''Polis merkezlerinin yüzünü, eski karakol imajından kurtarmak için elimizden gelen çabayı gösteriyoruz'' dedi.

cumhuriyet.com.tr

Muş'ta Hürriyet Polis Merkezi'nin açılış törenine katılan İçişleri Bakanı Beşir Atalay, yaptığı konuşmada, polis merkezlerinin önemine dikkati çekti.

Gençlik yıllarında karakolların etrafından geçmeye korktuklarını dile getiren Atalay, ''Polis merkezlerinin yüzünü, eski karakol imajından kurtarmak için elimizden gelen çabayı gösteriyoruz. 40 bin polisi eğitimden geçirerek, polis merkezlerinde görevlendirdik'' diye konuştu.

Nezarethanelerin kameralı olması gerektiğine de değinen Atalay, bazen zanlılara kötü muamele yapıldığı iddialarının ortaya atıldığını söyledi.

Kameralarla hem polisi hem de yurttaşı koruduklarını anlatan Atalay, şunları kaydetti:
''Mutlaka bunların yanında duş kabini de olmalı. Çünkü zanlı da olsa onlar da insan. Neticede yargıya gidiyor ve suçlu olup olmadığına yargı karar verecek. Ama bunlar insan, bizim vatandaşımız, zanlı da olsa gelecek. Polisimizin görevi bunlara iyi muamele etmek, gerekli işlemleri yapmak, sorgulamak ve adliyeye teslim etmek. Onun için biz elimizden geldiğince insanımıza iyi muamele etmeye çalışıyoruz. Türkiye'de 2009 yılını 'Polis Merkezleri Yılı' ilan ettik. Bin 320 polis merkezimiz var ve hepsini elden geçirdik. 300 müfettiş görevlendirdik ve bütün polis merkezlerimizi denetlemelerini söyledik. Dış yapısıyla, iç yapısıyla, vatandaş geldiğinde ne ikram edilecek, ifadesi nasıl alınacak? 40 bin polisi bu konuda eğittik. Bu eğitilen polisler polis merkezinde görev yapacaklar. Şu anda bütün polis merkezlerimiz aynı sistemle çalışıyor.''

Herkesin polis karakollarında derdini anlatabileceğini, yardım isteyebileceğini ve şikayette de bulunabileceğini söyleyen Atalay,karakollarda insanlara her türlü yardımda bulunulduğunu belirtti.

Konuşmasının ardından AKP il binasında, partililerle bir araya gelen Atalay, burada 12 Eylül'de yapılacak Anayasa değişikliği referandumunun önemine değindi.
 

"Herkes değerlendirecek, vicdanıyla karar verecek"

Anayasa değişikliğinin milletin yüksek kabulüyle yürürlüğe girmesiyle birlikte, Türkiye'de farklı bir dönemin başlayacağını ifade eden Atalay, konuşmasını şöyle sürdürdü:
''Her demokratikleşme adımı Türkiye'de mevcut bir vesayet sisteminin yıkılması demektir. Bu anayasa paketi o manada çok değerlidir. Biz buna çok önem veriyoruz. Meclisten, gerçekten 2-3 haftadır çok yoğun bir çalışmayla bunu geçirdik. Hepimiz elimizden geleni yaptık. Yani insanlar bazen kendi siyasi parti liderlerinin ifadeleriyle bu pakete bakıyor. Bu bir seçim değil. Bu Türkiye'nin daha fazla demokratikleşmesi, Türkiye'de insan haklarının daha fazla güçlenmesi, millet iradesinin daha değerli hale gelmesinin bir mücadelesidir. Bu bir demokrasi mücadelesidir. Demokrasiden yana mısın değil misin? Onun için herhangi bir partide olmak fark etmez. Herkes inceleyecek, değerlendirecek, vicdanıyla karar verecek.''

 

"CHP; jandarmanın, memurun milleti ezdiği dönemden gelir"

CHP'nin demokrasiyi istemediğini savunan Bakan Atalay, hiçbir zaman bir araya gelmeyen partilerin anayasa değişikliği için bir araya geldiğini dile getirdi.

''Demokrasi paketinin geçmemesi için çetesiyle, statükocusuyla, BDP'siyle, MHP'siyle, CHP'siyle hepsinin bir araya geldiğini'' söyleyen Atalay, şöyle devam etti:
''Milletimiz bu görüntülere baksa, bunu bir irdelese, aslında kararını o zaman çok rahat verecek. Çünkü bunlar demokrasi falan istemiyorlar. CHP tek parti geleneğinden gelir. Valilerin il başkanı olduğu dönemlerden gelirler. CHP; jandarmanın, memurun milleti ezdiği dönemlerden gelir. Onlar demokrasi falan istemezler. Onlar statükonun savunucusudur. Onlar için millet iradesi demek korku demektir, yok olmak demektir. Onlar için millet iradesinden çok Anayasa Mahkemesi'nin iradesi önemlidir. MHP de aynı, statüko değişsin istemez. Anayasa'ya karşı kampanyada ne konuştuklarına dikkat edin. MHP liderinin konuşmalarını şöyle bir dinleyin. 5 dakikadan sonra dinleyemezsiniz. Korku, nefret, kin, bunları saçıyorlar. Bu özgürlük, insan hakları lafı eden, bunlara sığınan BDP'ye hiç inanmayın. Ben hiç inanmıyorum. Mecliste sergiledikleri görüntüleri ben unutamıyorum. Bu anayasa görüşmelerinde Meclisteki konuşmalarını bu millet unutmayacak. Bunlara oy veren insanlar o konuşmaları ibretle izlemeli.''

İl Emniyet Müdürlüğü bahçesinde hizmete sokulan ve içerisinde MOBESE ile çeşitli birimlerin bulunduğu Muş Elektrik Sistem Entegrasyon Merkezi'nin de (MESEM) açılışını yapan Atalay, Şeker Fabrikası'ndaki iftar yemeğine katıldı.