Polis hayal görmüş!
42 yıl önce çöken “THKP-C örgütü üyeliği” suçundan dinlenenlerle ilgili fezlekede polis, Gezi Direnişi’nde hiç olmayan olayları olmuş gibi göstermiş.
Levent Gencelli/Selin Görgüner/CumhuriyetBursa’da Gezi Direnişi sırasında TMOBB, Halkevi, ÇHD yöneticilerinin de aralarında bulunduğu 21 kişi eylemlere katıldıkları ve yönlendirdikleri idddiasıyla aylarca mahkeme kararıyla dinlendi. Dinlemelerde suç unsuruna rastlanmaması üzerine Cumhuriyet Başsavcılığı, 21 kişiye bilgilendirme yazısı göndererek dinlendiklerini belirtti.
Ancak avukatların uzun uğraşlar sonucu savcılıktan aldığı dinleme talep yazıları ve dinlemeyle ilgili polis raporları bir skandalı ortaya çıkardı. Polis tarafından dinleme için savcılığa sonulan raporlarda söz konusu 21 kişi “THKP-C / Devrimci Yol Devrimci Gençlik Örgütü’nün açık alan yapılanması olduğu değerlendirilen Halkevi, Öğrenci Kolektifleri ve Genç Umut” üyesi olduğu iddia edildi.
Terörle Mücadele Şubesi tarafından, Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı’na sunulan raporda, Gezi Direnişi’ni 42 yıl önce çöken THKP-C’nin yanı sıra, MLKP, Dev-Yol Devrimci Hareket, MKP, TKP-ML, DSİH, TKİP, TİKB, TKEP-L adlı örgütlerin açık alan yapılanmalarının kışkırttığı savunuldu.
Hemen sonraki satırda ise “metropol iller başta olmak üzere diğer illerde de Taksim Gezi Parkı protesto eylemleri marjinal sol gruplar ve İşçi Partisi / TGB öncülüğünde başlamıştır” denildi.
Polis kızmış
“Süreç içerisinde yakalanan gözaltına alınan şahısların serbest bırakılmaları eylemcilere cesaret vermiş ve katılımcı sayısında artışa sebep olmuştur” denilirken, “Eyleme katılan şahısların çoğunun örgütsel bir yapı içerisinde olmamalarından dolayı, hükümet karşıtı basın yayın kuruluşları, gazeteciler, STK’ler, taraftar grupları ile sanat camiası mensupları ve marjinal gruplar tarafından eyleme katılanların kışkırtıldığı” ileri sürüldü.
TMMOB, ÇHD, barolar, İHD gibi “hükümet muhalifi” sivil toplum örgütlerinin eylemci gruplara kamuoyu desteği sağlayarak, emniyet ve yargı mensupları üzerinde baskı oluşturmaya çalıştığı savunularak, bu STK’ler “Eylemcilere yapılan müdahalelelerde polis tarafından yapıldığı iddia edilen orantısız güç kullanımı ile ilgili savcılığa bireysel suç duyurusu yapılması yönünde teşvik etmekle” suçlandı.
Dinlenenler ne diyor?
Çağdaş Hukukçular Derneği Bursa Şube Başkanı Aslı Evke Yetkin, 21 kişinin yaklaşık 1 yıl süresince dinlendiğini belirterek, “Polis raporu/fezlekeleri hukuk dışıdır. Ayıplıdır. Baskı ortamı yaratılmaya çalışılmıştır. Hukuk dışı dinlenilen kişiler üzerinden TBB, Bursa Barosu, TMMOB, ÇHD, İHD gibi kurum ve kuruluşlar da baskı altına alınmaya çalışılmıştır” diye konuştu.
TMMOB Kimya Mühendisleri Odası Merkez Yönetim Kurulu üyesi Ali Uluşahin, “Komik bile değil. Topyekûn bir yıldırma politikasının bir parçası. Bursa Halkevi Başkanı Emine Elif Güven, “AKP sıkıştıkça güvenlik devletine yöneliyor. İleri demokrasi falan sözleri lafta kaldı” dedi.
Eyy CNN!
Hükümetin de Gezi Direnişi sırasında hedef aldığı CNN, BBC, The Economist, El Cezire, Reuters gibi uluslararası medya polis fezlekesinde de “olayları abartarak/çarpıtarak dünyaya servis etmekle, Türkiye’de halk ayaklanması çıktığına dair yanlış ve taraflı haber vermekle” suçlandı. Polisin savcılığa gönderdiği yazıda, “CNN televizyon kanalı 90 yıllık Cumhuriyet tarihinde yapmadığı yayının çok fazlasını eylemler boyunca canlı ve taraflı olarak tüm dünyaya yaymış, Başbakan’ın danışmanı yayına katıldığında sözü yarıda kesilerek yayın sonlandırılmıştır” ifadesi dikkat çekti.