'Polis devletine' doğru

İstanbul genelinde uygulanan ve polisin "güvenlik amacıyla" gerçekleştirdiği "Genel Bilgi Taraması (GBT)" uygulaması her geçen gün artıyor. Caddede, sokakta, otobüste, lokantada günün her saatinde polis memurları tarafından çevrilen ve nüfus cüzdanlarına bakılan yurttaşlar, "GBT'ye bakarak ne kadar güvenlik sağlanabilir" diyerek uygulamaya tepki gösteriyor.

cumhuriyet.com.tr

İstanbul’da yaşanan hırsızlık, kapkaç ve benzeri bir dizi suç olaylarının önüne geçmek amacıyla yapılan GBT sorgulamaları yurttaşların eleştirilerine neden oluyor. Uygulamayla ilgili olarak sorularımızı yanıtlayan güvenlik güçleri, İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nün GBT’leri İstanbul’da artan olayların önüne geçmek için yaygınlaştırdığını belirterek, bir polisin günde en az 150 kişinin GBT’sine bakmak zorunda olduklarını anlattılar.

Her yerde GBT

Güvenlik güçleri, “Bu sayı bazen 150’nin üzerine de çıkabiliyor. Sokaklar da, otobüs duraklarında, günün belirli saatlerinde de her yerde GBT yapıyoruz. Yaptığımız GBT’lerde kişinin aranıp aranmadığı, asker kaçağı olup olmadığı, daha önceden işlediği suç olup olmadığı, kısacası her şeyi görüyoruz” diye konuştular. GBT denetimine tepki gösteren ve “Türkiye polis devleti mi oluyor” sorusunu yönelten yurttaşlar da özetle şunları kaydetti: “Evet polis güvenliğimiz için denetim yapsın, ancak her gün, günün her saatinde yapılan bu denetimleri anlamakta zorluk çekiyoruz. Her memurun elinde bir bilgisayarla kimlik numaramızla suçlu olup olmadığımızı araştırıyor. Bu şekilde yapılan bir denetimin suçluyu ortaya çıkaracağına inanamıyoruz. Otobüslerin durdurularak aranmasını da doğru bulmuyoruz. Polisimiz daha ileri tekniklerle arama yapabilmeli, suçluyu yakalayabilmelidir. Zaten Ergenekon ile bir korku imparatorluğu yaratıldı, bununla da arttırıyor.”