Polis, 11 genci kör etti
CHP İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel, polisin halka karşı kullandığı kullanım süresi geçmiş gaz bombalarının şimdiye kadar 11 kişinin gözlerini kaybetmesine yol açtığını, birçok vatandaşın da kafasına isabet eden bombalar yüzünden beyin travması geçirdiğini söyledi.
cumhuriyet.com.tr"Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 46'ıncı maddesi, sözleşmeye taraf devletleri taraf oldukları davalarda AİHM'nin kesinleşmiş kararlarına uymakla yükümlü kılıyor. İnsan Hakları İzleme Örgütü (Human Rights Watch) tarafından 2014 yılı Eylül ayında yayınlanan Türkiye'nin İnsan Hakları Alanındaki Gerilemesi ve Reform Önerileri' başlığını taşıyan raporunda '2013 Mayıs-Haziran aylarında İstanbul'da ve ülkenin diğer şehirlerinde yaşanan Gezi eylemleri sırasında emniyet görevlilerinin eylemcilere karşı aşırı güç kullandığı ve biber gazı kapsüllerini, kullanım talimatlarına aykırı olarak, doğrudan eylemcileri hedef alarak ateşlediği, bunun sonucunda çok sayıda eylemcinin ağır kafa yaralanmaları yaşadığı, 11 eylemcinin de kör olduğu tespitine yer vermektedir."
BUNUN HESABI MUTLAKA SORULMALI
İnsan Hakları Örgütü'nün raporunda devlet görevlileri tarafından yapılan insan hakları ihlallerinde hesap verebilirlik ilkesinin işletilmesi gerektiği, protesto eylemlerine yapılan polis müdahalelerinde biber gazının aşırı ve kötüye-kullanımından kaçınılması ve sorumlu polis memurlarından hesap sorulması gerektiğinin önerildiğini belirten CHP İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel şunları söyledi:
"Halkımız Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından 2003-2014 yılları itibariyle kaç adet göz yaşartıcı gaz fişeği, gaz bombası, ses-ışık fişeği, sis el bombası, Toma alındığını, özellikle gençlere karşı kullanılacak bu silah ve araçlar için halkın vergilerinden ne kadar ödendiğini merak ediyor. 2015 yılında geçen yıldan daha fazla silah ve araç alınacağını biliyoruz, bu yıl ne kadar harcayacaksınız? 2003- 2014 yılları itibariyle yaşanan toplumsal eylemlerde stoklarınızın ne kadarını tükettiniz, halka karşı kaç gaz fişeği, gaz bombası, ses-ışık fişeği,sis el bombası ve Toma kullandınız?"
VATANDAŞIN HAYATI TEHLİKEDE
Ağrı'nın Doğubeyazıt İlçesi'nd6e bir süre önce esnafa yönelik olarak yapılan 'kaçak eşya' operasyonu sırasında olay yerinden toplanan gaz bombası kapsüllerinin Brezilya'da üretildiği ve son kullanma tarihinin Mart 2014 olduğunu söyleyen Yüksel, “Polis neden son kullanma tarihi geçmiş gaz bombalarını esnafa karşı kullanıyorö diye sordu ve şunları ekledi:
"İddialar doğru ise kapsüllerin üzerindeki, 'Dikkat son kullanma tarihinden sonra kullanmak tehlikelidir' uyarısına rağmen bu kapsüllerin kullanılmasına hangi devlet yetkilisi izin vermiştir. Doğubayazıt'ta kullanılan bombalar nedeniyle kaç kişinin hastaneye kaldırıldığını ve sağlık durumlarını kamuoyu çok merak ediyor. Vatandaşların yaşamını gözünü bile kırpmadan tehlikeye atan sorumlular hakkında ne yaptınız? Şimdiye kadar yaşanan toplumsal olaylarda stokları eritmek için tarihi geçmiş gaz bombalarını kullanan, orantısız şiddet ve bunun gibi nedenlerle hakkında soruşturma açılan kamu görevlisi (bürokrat, emniyet amiri, komiser, polis memuru gibi) var mı? Soruşturma açtınız mı? Hangi kamu görevlilerini açığa aldınız? Polisin kullandığı bu silahlar nedeniyle kaç kişinin canı yandı, kaç kişi öldü?"
Devletin toplumsal sorunları barışçıl bir yaklaşımla çözmek yerine yangına körükle gittiğinin görüldüğünü belirten Yüksel, "Son kullanma tarihi Mart 2014 olan gaz bombalarının, İzmir'de de kullanıldığı, meslek odaları, sivil toplum örgütleri tarafından tespit edildi. Stoklarınızda kullanım süresi dolmuş, ölümcül ne kadar gaz bombası var. Bunları gençlere karşı kullanmaktan ne zaman vazgeçeceksiniz" diye sordu.