'PKK'ya kimyasal silah kullanıldı' iddiasına yanıt
AB Komisyonu Üyesi Stefan Füle, PKK'ya karşı kimyasal silah kullanıldığı iddiasının bağımsız kaynaklarca doğrulanmadığını, Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü'nün 2009 raporunda da bu konuya değinilmediğini bildirdi.
cumhuriyet.com.trAlman Der Spiegel Dergisi Kürt kaynaklarına dayanarak Türk güvenlik güçlerinin PKK'ya karşı kimyasal silah kullandığı iddiasını ortaya atmış, konu bir soru önergesiyle Avrupa Parlamentosu gündemine taşınmıştı. AP üyesi Philip Claeys, AB Komisyonu'nun yanıtlaması istemiyle AP Başkanlığı'na verdiği yazılı soru önergesinde, Der Spiegel dergisinin konuya ilişkin haberini anımsattı. Eylül 2009'da öldürülen sekiz PKK'lının fotoğraflarının "kimyasal silah" iddialarını doğrular gibi göründüğünü savunan Claeys, Alman uzman Hans Baumann'ın dergide yer alan "fotoğraflar gerçek" sözlerine de yer verdi.
Müzakereler kesilecek mi?
Hamburg Üniversite hastanesi adli tıp raporuna göre söz konusu Kürtlerin kimyasallar tarafından öldürülmüş olma olasılığı bulunduğu iddiasına önergesinde yer veren Claeys, Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Claudia Roth'un da konuyla ilgili "gizli otopsi raporu" bulunduğu sözlerini anımsattı.
Komisyonun konudan haberdar olup olmadığını, Türk hükümeti nezdinde gündeme getirilip getirilmediğini soran Claeys, "Tartışıldıysa sonucu ne oldu? Gizli otopsi raporunun varolup olmadığı soruldu mu, sorulacak mı? Komisyon bu ciddi suçlamaları gözönünde tutarak raporu incelemek isteyecek mi? Bu konuda kuşkular kalıcı haldeyken katılım müzakerelerin devam edebileceğini düşünüyor mu" dedi.
İddialar doğrulanmıyor
AB Komisyonu Üyesi Stefan Füle ise Der Spiegel'in konuya ilişkin makalesinden haberdar olduklarını, Türk Dışişleri Bakanlığı'nın suçlamaları reddettiğini anımsatarak, "Komisyon, konuyla ilgili bağımsız kaynaklardan gelen başka herhangi bir bilgiden haberi bulunmamaktadır" dedi. Füle şöyle dedi:
"Kimyasal silahların kullanımı ve bulundurulmasına ilişkin objektif bilgiler, Türkiye'nin de 1997'den bu yana taraf olduğu, Kimyasal Silahlar Sözleşmesi'nin yürütme organı olan, Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW)'nden edinilebilir. Sözleşmeye taraf olan tüm devletler sahip oldukları kimyasal silahları ve tesisleri olduğu gibi geçmişte diğer Taraf Devletler topraklarında terk ettikleri kimyasal silahları da ortadan kaldırmayı kabul etmişlerdir.
Devletler ayrıca belli zehirli kimyasalları ise sadece yasaklı olmadıkları alanlarda kullanmalarının incelenmesini de kabullenmişlerdir. OPCW'nin internet sitesinde, Türkiye'deki araştırmaların sonuçları da dahil, Sözleşmenin yerine getirilip getirilmediğine ilişkin yıllık raporlar bulunmaktadır. Spiegel tarafından gündeme getrilien konu, 2009 yıllık raporunda bulunmamaktadır."
Müzakerelerin kesilmesi gerekçeleri arasında 'yalan' yok
Stefan Füle, Müzakere Çerçevesi'nin hangi durumlarda katılım müzakerelerinin geciktirilebileceğini açıkça tanımladığını, bunlar arasında "doğrulanmamış suçlamaların" bulunmadığını yanıtına ekledi.
DTP de gündeme getirmişti
PKK'lar üzerinde kimyasal silah kullanıldığı iddiaları, DTP Genel Merkez yöneticileri de gündeme getirmiş, tepkiler üzerine, Genelkurmay Başkanlığı'nı hedef göstermediklerini, bu iddiaları savcıların incelemesi gerektiğini belirtmişlerdi.