"PKK terör örgütü değil"
TBMM'de söz alan BDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, Dünya'da terör örgütü ve teröristin tanımının değiştiğini belirterek "PKK terör örgütü değil" dedi.
cumhuriyet.com.trPlan ve Bütçe Komisyonu'nda MİT, MGK Genel Sekreterliği ve Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı bütçelerinin görüşüldüğü sırada terörle mücadelenin gündeme gelmesi üzerine söz alan BDP Diyarbakır Milletvekili Aydoğan, PKK'nin terör örgütü olmadığını söyledi.
Dünya'da terör örgütü ve teröristin tanımının değiştiğini belirten Aydoğan, Hamas'ın ABD için terör örgütü olduğunu ama başka ülkeler için halkının özgürlük mücadelesini sürdüren silahlı bir örgüt olduğunu söyledi. Türkiye'de de önemli bir sorunun bu olduğunu kaydeden Aydoğan, "Terör ve terörist tanımına giren örgütler nelerdir. Bu doğru anlaşılmadığı müddetçe bu soruna da çözüm bulmanın mümkün olmadığını düşünüyorum. Bu çerçevede de parti olarak görüşlerimiz bellidir. Ama kişisel olarak da PKK'yı tanımlarken bu şekilde tanımlayamaya devam ettiğimiz müddetçe, siz bir örgütü terörist olarak tanımladığınız müddetçe ona karşı tedbirleriniz de ölme ve öldürme üzerinden olacaktır. Ölme ve öldürme mantığıyla hareket edildiği müddetçe bu sorunun çözülmeyeceği aşikardır" dedi.
"Ne mutlu Türküm diyene" tabelasının bir anlamı var mı?
Aydoğan, dünyada Kürtler dışında kimliksiz yaşayan bir halkın olmadığını savunurken, Kürtlerin de bir kimliği olması anadilleri ile kendilerini ifade etmeleri gerektiğini söyledi. Milletvekili olma sürecinde gezdiği bazı köylerde Türkçe konuşacak kimseyi bulamadığını, köyün girişinde ise "Ne Mutlu Türküm Diyene" tabelasının yazıldığını belirten Aydoğan "Tek kelime Türkçe bilinmeyen bir yerde bu tabelanın bir anlamı var mıdır?" dedi.
"PKK'ya katılım yüzde 60 oranında üniversiteli"
Nursel Aydoğan PKK'ya katılımın engellenmesi yönündeki hedefin de realitesinin olmadığını söylediği konuşmasında örgüte katılımın son dönemde yüzde 60 düzeyinde üniversite öğrencilerinden meydana geldiğini öne sürdü. Aydoğan son olarak Konya'da zengin bir Kürt işadamının üniversite son sınıftaki oğlunun örgüte katıldığını ve babanın oğlunun geri dönmesi için kendilerinden yardım istediğini sözlerine ekleyerek, "Katılım daha da artacak" dedi.
"İmza atmasaydınız"
MHP'nin MİT-PKK görüşmelerine yönelik tepkilerini de değerlendiren Aydoğan, "Yüksek devletin menfaatleri için 99'dan sonra idam cezasının kaldırılmasına imza attınız. Dediniz ki yüksek menfaatler için. O zaman imza atmayacaktınız. Attınız, niye mecburdunuz. Şu anda siz hükümette olsanız siz de göreceksiniz dünyada etnik mücadelenin yürütüldüğü hiçbir yerde bu mücadeleyi yürütenlerle diyalog geliştirmeden, müzakere geliştirilmeden çözümü mümkün değildir. Bu bir gerçekliktir. Bu gerçekliği herkes öğrenecek" diye konuştu.
Öte yandan BDP'li milletvekili Sırrı Sakık ise 1999'da da yine devlet ile PKK'nın görüşmelerinin gerçekleştirildiğini belirtirken, bu görüşmelerin insani boyutta olmadığını, PKK'nın silahlı güçleri dışarı çıkarıldıktan sonra 500 kişinin tuzağa düşürülerek öldürüldüğünü sözlerine ekledi. Sakık, "Bu ülke ne Türklerin, ne Kürtlerin babasının çiftliği değil. Bu ırkçı politikalardan vazgeçmeli" diye konuştu.